Hopp til innhold

Nationaltheatret stanser omstridt medaljeutdeling

Nationaltheatret avlyser seremonien hvor Trond Ali Linstad skulle tildeles Kongens fortjenstmedalje. Seremonien blir flyttet til Urtehagen friskole i Oslo.

Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad skulle opprinnelig få tildelt Kongens fortjenestemedalje klokka 12 i dag. Nå er tildelingen avlyst.

Foto: NRK

Utdelingen ble avlyst av sikkerhetsårsaker, etter at det ble varslet om demonstrasjoner utenfor Nationaltheatret.

Den skulle ha funnet sted tirsdag klokka 12.00.

Tildelingen av Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad har høstet kritikk fra flere hold på grunn av jødefiendtlige uttalelser Linstad har kommet med tidligere.

– Det siste halve døgnet har det kommet masse reaksjoner, samt varsel om demonstrasjoner. Vi har derfor besluttet å avlyse dette arrangementet i våre lokaler, sier kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret Ida Margrethe Halvorsen til NRK.

Det er stiftelsen Urtehagen, som Lindstad leder, som har ansvaret for arrangementet.

Rektor Rawafid Shaheed ved Urtehagen skole opplyser at utdelingen nå er flyttet til Urtehagen friskole på Grønland i Oslo.

– Det er trist at vi ikke får hatt det på Nationaltheatret, men vi skal gå videre og ikke bry oss. Vi flytter det til friskolen og deler ut prisen klokken to, sier Shaheed.

Hensyn til barn

Nationaltheatret begrunner avlysningen blant annet med at flere barnehagebarn skulle være til stede for å se forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» i forbindelse med utdelingen.

Av hensyn til «opplevelsen som disse ungene vil få», valgte de å avlyse.

– Ikke minst handler det om sikkerheten til de som besøker teateret og de som jobber her. Vi er ikke skodd for den type oppbud som vi via sosiale medier har blitt varslet om at skulle komme, sier Halvorsen.

Nationaltheatret har ikke mottatt trusler av noe slag i forkant av arrangementet.

Politiet varslet

Politiet er også blitt varslet om avlysningen.

– Nationaltheatret kontaktet oss og fortalte at de ikke ønsket å ha prisutdelingen der, og at de hadde vurdert risikoen som for høy. I og med at prisutdelingen har blitt så omstridt, har de gitt beskjed til arrangøren om at de må finne et annet sted, sier Andre Kråkenes, operasjonsleder i Oslo-politiet til NRK.

Politiet kjenner ikke til trusler mot arrangementet, eller opplysninger om at det kan være sikkerhetsutsatt.

Omstridt tildeling

Trond Ali Linstad leder stiftelsen Urtehagen, som blant annet driver en videregående skole og flere barnehager.

Stiftelsen drev tidligere landets eneste muslimske skole.

På nettstedet Koranen.no har Lindstad tidligere langet ut mot jøder og jøders nettverk, innflytelse og «uhederlighet utad for å fremme en sak».

Uttalelsene har fått flere til å reagere.

Opprinnelig skulle Oslo-ordfører Fabian Stang stå for overrekkelsen av medaljen, men han trakk seg etter bråket.

– Jeg deler vanligvis ut Kongens fortjenstmedalje med glede, men i dette tilfellet vurderte jeg det som mer problematisk, sa Stang til Aftenposten mandag.

Linstad sier han står ved alt han har skrevet, og mener folk har mistolket ham.

– Jeg står ved den bloggen, men de konklusjonene de trekker ut fra dette, og de resonnementer de viderefører ut fra dette er feilaktige, sier Trond Ali Linstad til NRK.

AKTUELT NÅ