Hopp til innhold

Millionsvindel med bruktbiler

Bruktbiler for flere hundre millioner kroner er solgt svart av en rekke forhandlere i Oslo. Opptil 100 prosent av omsetningen har blitt unndratt.

Bruktbil
Foto: Ill.foto: Dag W. Grundseth / Scanpix

Åtte forhandlere er avslørt av ligningskontoret i Oslo, men omfanget kan vise seg å være langt større.

De åtte forhandlerne som foreløpig er innblandet har unndratt opptil 100 prosent av omsetningen. En av forhandlerne er allerede slått konkurs, med et samlet skattekrav på over 50 millioner kroner.

400 millioner kroner

- Her er det snakk om sjokkerende store tall. Noen av disse sakene er unike når det gjelder skatteunndragelse, sier direktør Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor.

Skattemyndighetene kom på sporet av saken etter at Økokrim varslet dem om mulig hvitvasking. En forhandler satt inn millionbeløp i banken i kontanter, og banken varslet rutinemessig Økokrim om transaksjonen.

Ligningskontoret i Oslo har gjennom sine kontroller hittil avdekket at flere tusen bruktbiler er holdt unna regnskapene.

Fem av de åtte bruktbilforhandlerne som ble kontrollert hadde til sammen en svart omsetning på rundt 400 millioner kroner.

Nå vil myndighetene gå flere av forhandlerne etter i sømmene.

Direktør i Skattekrim Jan-Egil Kristiansen
Foto: Olav Olsen Olsen, Olav / Scanpix Aftenposten

- Vi hadde trodd at bilbransjen ikke tok sjansen fordi det fort blir store beløp, men der tok vi feil. Nå vet vi hvilke metoder de bruker og vil fortsette kontrollene utover høsten, sier Kristiansen.

- Unik svindel

Metoden forhandlerne har brukt er å la være å registrere bilkjøpet i det sentrale bilregisteret, Autosys, når de kjøper inn en bruktbil. Registreringen har de først gjort når bilen er videresolgt, og da er den opprinnelige eier oppført som selger.

Dermed klarer forhandlerne å skjule omsetningen fra sine regnskaper og kan putte hele fortjenesten rett i lomma.

- Dette er en metode vi ikke har sett før. Derfor tror vi at det kan være flere forhandlere som gjøre det på denne måten enn de vi hittil har avdekket, sier Kristiansen.

Flere av de rundt 110 bruktbilforhandlerne i Oslo kan vente seg besøk av ligningskontoret i månedene fremover. Og det utelukkes ikke at forhandlere andre steder i landet kan ha benyttet seg av den samme metoden.

- Ikke overrasket

I bilbransjen er de ikke overrasket over at det finnes useriøse aktører. Derfor er de glade for at det nå ryddes opp.

- Det er veldig bra, både for bransjen og for forbrukerne. Vi er alle tjent med at det er mest mulig ryddige forhold i bilbransjen, sier kommunikasjonssjef Trygve Larsen i Norsk Bilbransjeforbund.

Han mener at de som nå er avslørt har operert på en måte som har vært til skade for konkurransen i brukbilmarkedet.

- Det sier seg selv at når noen kan unndra store summer fra beskatning, så kan de legge prisene mye lavere enn konkurrentene, sier Larsen.

Sakene til fem av de åtte forhandlerne er nå ferdig behandlet hos ligningskontoret, og noen av dem er allerede anmeldt til politiet.

De siste tre forhandlerne blir fortsatt gransket. Foreløpig er det ikke mistanke om at kjøpere eller selgere har lidd tap på grunn av forholdene som ligningskontoret har avslørt.