Hopp til innhold

Oljefondet refses av OECD for manglende åpenhet og samarbeid

Oljefondet bryter med retningslinjene for ansvarlig næringsliv, heter det i en ny rapport fra OECD.

Yngve Slyngstad

Lederen for Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, Yngve Slyngstad må tåle kraftig kritikk fra OECD.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har i et halvt år forsøkt å få svar på en rekke spørsmål om Oljefondets investering i det sørkoreanske stålselskapet Posco, men fondet nekter å svare på OECDs spørsmål, ifølge organisasjonen.

Nakenprotester

Bildene fra indisk TV viser rasende kvinner som protesterer mot byggingen av en gigantfabrikk i regi av stålselskapet Posco. Planene fører til at folk i området må flytte.

Det er Oljefondets investeringer i dette selskapet som er bakgrunnen for kritikken som nå kommer fra OECDs kontaktpunkt i Norge.

Gunhild Ørstavik i paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø

Det er Gunhild Ørstavik og Forum som har klaget Oljefondet inn for OECD. De mener at det er på tide at politikerne kommer på banen.

Foto: NRK

– Dette er fattige kvinner som er helt desperate, de har ikke noen andre midler å slåss med enn det vi ser her, som er å kle av seg for å vise sin totale avmakt, sier Gunhild Ørstavik i paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø.

Det er de som har klaget Oljefondets investeringer i Posco inn for OECDs vaktbikkje for ansvarlig næringsliv, Det nasjonale kontaktpunktet i OECD.

Påstanden er at Posco er at ansvarlig for grove menneskerettsbrudd, og sluttrapporten fra OECD slippes i dag.

Demonstrasjon i India mot den koreanske stålselskapet Prosco

Tidligere i år samlet mange demonstranter seg i gatene i hovedstaden New Delhi i protest mot Poscos planlagte bygging av en gigant fabrikk i landet.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

– Den viser at vi har overlatt den etiske forvaltningen av det gigantiske fondet vårt, til noen som ikke er i stand til å ivareta det. Det er totalt slakt av Norges Bank som forvalter av dette fondet når det gjelder de etiske dimensjonene, sier Ørstavik.

Kritikk

I rapporten står det blant annet at Oljefondet har nektet å samarbeide med OECD. Konkret gjelder det 32 spørsmål om investeringen i POSCO som fondet rett og slett ikke vil svare på. Om dette står det: «Dette er særlig beklagelig i lys av forventningene det norske folk har til statlige selskaper».

For omtrent samtidig som sentralbanksjef Øystein Olsen la frem tidenes nest beste resultat i fondets historie mistet tre mennesker livet i India i sammenstøt i forbindelse med Poscos planlagte fabrikk.

Oljefondet har investert 1,4 milliarder kroner i Posco, og eier kun 1 prosent av selskapet, men det fritar ikke fondet for ansvar, mener OECD.

I rapporten står det: «Etter at Oljefondet ble gjort kjent med påstander om at Posco var ansvarlig for grove menneskerettsbrudd, burde fondet ha undersøkt påstandene. Vi har ikke mottatt noen informasjon fra Oljefondet som tyder på at det har skjedd»

Forstår ikke kritikken

Videre skriver OECD at Oljefondets holdning gir grunn til å stille spørsmål ved om fondet har en bedriftskultur som gjør det i stand til å opptre som en ansvarlig investor.

Til dette stiller lederen for Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, Yngve Slyngstad seg undrende.

– Vi oppfatter at vi er svært åpne. Vi forsøker å være åpne med alt vi gjør, og alt som ikke er forretningssensitiv informasjon eller informasjon vi har fått i konfidensialitet, forsøker vi dele med allmennheten i Norge, forteller Slyngstad til NRK.

OECD sier dere ikke svarer på 32 spørsmål og at forretningshensyn ikke er god nok grunn til ikke å svare. Hvorfor svarer ikke dere?

– Det er vi helt uenige i, vi svarer på spørsmålene og har hatt to gode møter og oppfatter at samarbeidet med kontaktpunktet har svært godt.

Så når OECD sier dere ikke svarer, så er det feil?

– Det de har sagt er at vi ikke har svart skriftlig. Men dette er først og fremst et organ som har en muntlig prosessform som vi har fulgt til den grad vi kunne, svarer Slyngstad, uten at det imponerer klagerne i Forum.

Hvilke konsekvenser mener du dette bør få?

– I hvert fall må politisk ledelse på banen. Tidligere har finansminister Sigbjørn Johnsen sagt at dette overlater han til banken sjøl. Men når banken ikke gjør det Stortinget har sagt de skal, så må finansministeren på banen, sier Ørstavik.

– Vi har en prosess med de selskapene vi er investert i, men vi avventer jo, som også OECD gjør, det koreanske kontaktpunktet sin vurdering av klagen på et koreansk selskap som kontaktpunktet til OECD har i Korea, forteller Slyngstad om hva Norges Bank vil gjøre videre.