Hopp til innhold

Advarer mot skattekort-svindel på e-post

Nytt av året er at skattekortene er blitt elektroniske. Det vet kriminelle å utnytte, og Skatteetaten advarer nå mot en svindel-e-post som er sendt ut.

Falsk skattekort-epost

Slik ser den falske e-posten ut som siden jul har blitt sendt ut til norske skattebetalere.

Foto: Skatteetaten

Anette Bjerke

Anette Bjerke i Skatteetaten sier de ikke kjenner til om noen har latt seg lure.

Foto: Skatteetaten

E-posten har emnet «Elektronisk skattekort fra 2013» og er sendt ut til et ukjent antall nordmenn den siste tiden.

Den er stilet med Skatteetatens logo og i teksten går det fram at mottakeren har krav på skatterefusjon og må fylle ut et skjema som er vedlagt.

For å få utbetalingen må mottakeren blant annet oppgi fødselsnummer, kortnummer, utløpsdato og det såkalte CVC-nummeret på kortet. Denne informasjonen kan i verste fall misbrukes til identitetstyveri eller annen svindel.

Varslet før jul

Men du må nok vente en stund til før du får vite om du har skatt til gode, for e-posten er ikke sendt ut fra Skatteetaten, men trolig fra folk med uærlige hensikter.

Teksten i e-posten er på norsk, om enn på en noe slurvete norsk uten bokstavene æ, ø og å.

– Vi fikk de første meldingene om denne varianten av falske e-postene før jul, men nå har det blusset opp igjen. Vi har derfor valgt å legge ut ny advarsel om svindelforsøkene på Skatteetatens nettsider, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke til NRK.no.

Bjerke har ikke oversikt over hvor stort omfang det er snakk om, men at de har fått noen henvendelser på telefon og e-post i dag.

– Det er ikke veldig mange, men likevel nok til at vi fant grunn til å gjenta våre advarsler til publikum.

Sperr kortet

Dersom man i vanvare har åpnet vedlegget i e-posten råder Skatteetaten folk til å kjøre et oppdatert antivirusprogram på datamaskinen.

Har man i tillegg gitt fra seg den sensitive informasjonen, bør man snarest mulig sperre kortet sitt for å unngå at de avsenderen får tilgang til kontoen din.

– Vi har ikke hørt om at noen har latt seg lure. Det er viktig at folk viser vaktsomhet. Skatteetaten vil aldri be om kredittkortnummer eller bankkortnummer på e-post, understreker Bjerke.