Hopp til innhold

Skatteetaten skal granskes

Datatilsynet vil granske Skatteetaten etter at det ble sendt ut skattelister med fire millioner nordmenns fødselsnummer.

Skatteliste
Foto: NRK

Formålet med granskingen er å undersøke omstendighetene rundt den uautoriserte utleveringen, da flere mediebedrifter fikk tilsendt CDer med flere millioner fødsels- og personnumre.

Les: Fødselsnummeret ditt på avvegar

Ledelsens rolle vil også bli gransket, går det frem av et skriv fra Datatilsynet til Skattedirektoratet.

- Vi mener saken ikke er tilstrekkelig opplyst. Dette må vi komme til bunns i og vurdere om det er nødvendig med noen reaksjoner, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Aanensen vil ikke kommentere hva utfallet av en slik gransking kan være.

- Det ligger i sakens natur at vi vil til bunns i saken, og så ta stilling til hvorvidt ting som ikke har vært avdekket i egen gjennomgang, kan være straffbare. Vi mener det er nødvendig med en grundigere undersøkelse før vi tar stilling til videre skritt, sier Aanensen til NRK.

Rutinesvikt

Skattedirektoratet har tidligere sagt at en rutinesvikt i ferieavviklingen var årsaken til at fødselsnumrene kom på avveie.

Informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen, sier til NRK at CDene nå har blitt levert tilbake.

I skrivet fra Datatilsynet står det at tilsynet er spesielt opptatt av å kartlegge forholdene rundt hendelsen. Dette omfatter også "en vurdering av ledelsens rolle som daglig ansvarlig for forsvarlig forvaltning".