Hopp til innhold

- Det er fare på ferde hos oss

Sjefsøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken følere seg ikke tryggere av at regjeringen legger 350 milliarder på bordet.

Knut Anton Mork
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Regjeringen vil sikre bankene finansiering og legger ut statsobligasjoner for 350 milliarder kroner for å sikre bankene finansiering. Småbankene skal tilbys to års fastrentelån.

Les: Låner bankene 350 milliarder

Finansminister Kristin Halvorson sammenligner det hele med å låne ut gullkortet.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Bankene får nå tilgang til de mest verdifulle obligasjonene man har. De får låne gullkortet. I bytte gir de indrefileten i bankenes innskudd, de sikreste boliglånene, sier Halvorsen.

- Jeg er forbauset

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er likevel ikke imponert, men han er svært forbauset.

- Reaksjonen er først og fremst at jeg er forbauset over at de begynte å jobbe med dette først denne uka. Den amerikanske sentralbanken kom med et slikt tiltak i mars, og vi måtte vite at dette ville spre seg til Norge. Dette begynte å spre seg til Norge i august i fjor, så jeg føler på at dette er på høy tid, og jeg er ikke sikker på at dette er riktige tiltak eller nok, sier Mork til NRK.

Mork etterlyser også bedre kontakt mellom myndighetene og de som har best oversikt over hvordan den finansielle krisen på nært hold.

- Jeg legger merke til at statsministeren snakker om at de har vært i kontakt med bankene, og han presiserer det med bankenes organisasjoner. Så vidt jeg vet så har ikke de som leder selveste institusjonene, de som vet hvor skoen trykker, vært i direkte kontakt med myndighetene. Det gjør de i andre land, men det gjør vi ikke her. Vi jobber gjennom organisasjoner, forteller Mork.

- Vi har lånt til utover pipa vi og

Mork forteller at han er bekymret, og at de mange forsikringene de siste ukene om at alt går bedre i Norge enn ellers i verden ikke er beroligende.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

Knut Anton Mork.

Foto: NRK

- Det er en ting som bekymrer meg en del her. Vi har hatt de samme myndighetspersonene som har snakket til oss i uker og måneder om at ”jo da det foregår mye ute i verden hvor de er så dumme at de har trodd på frie markeder. Her har vi gode reguleringer, det skjer ikke slikt hos oss.” De hadde ikke hatt denne pressekonferansen her i dag hvis dette ikke skjedde hos oss. Og det skjer til tross for statsministerens forsikringer om at vi har så gode tilsynsordninger, på tross av det han sa om den gode pengepolitikken, og på tross av selvskrytet av statsbudsjettet. Vi er midt oppe i dette med begge beina. Vi har lånt til utover pipa vi og. Det er fare på ferde hos oss, sier Mork.

- Hvilke banker?

Mork mener det fremdeles er mye som er uklart.

- Hva mener de med bankene? Er dette banker som har hovedkvarter i Norge, eller omfatter det banker som har hovedkvarter i andre land som har store filialer i Norge. Det gjør en god del forskjell. Vi har også en god del banker som har hovedkvarter i Norge, men eierskapet et annet sted. Skal de kunne få et ”sugerør i statskassa”, eller få låne gullkortet i alle fall, som finansministeren sa, og så gå ut og bruke det i et annet land? Dette er uavklarte spørsmål, sier Mork.