Hopp til innhold

- Handlingsregelen må forandres

Nå bør vi bruke mindre enn handlingsregelen tillater, mener flere toppøkonomer.

Oljerikdom
Foto: NRK Grafikk

- Strammer vi ikke inn handlingsregelen nå, vil vår generasjon bruke mer av oljeformuen enn det som er planlagt, på bekostning av framtidige generasjoner, mener samfunnsøkonomer.

- Glemmer framtidige generasjoner

- Handlingsregelen burde innebære at alle framtidige generasjoner får samme nytte av oljen, men den nåverende regelen innebærer at det først og fremst er de generasjonene som lever nå og i overskuelig framtid som drar nytte av denne.

Det sier John Hassler, som er professor ved instituttet for internasjonal økonomi ved Universitetet i Stockholm. Han mener vi bør gjøre to endringer i forvaltningen av oljeformuen vår.

- Jeg tror ikke man bør ta ut så mye som fire prosent av verdien man har.

- Når man regner verdien av oljen, bør man også regne med den oljen som fortsatt ikke er hentet ut. Disse to endringene sammen vil gi en mer rettferdig fordeling mellom ulike generasjoner, sier han.

Vil bruke mer

Den norske regjeringen diskuterer daglig hvor mange flere titalls milliarder oljekroner den skal bruke for å møte finanskrisen.

I forrige uke sa statsminister Jens Stoltenberg at han vil bruke mer enn det handlingsregelen tilsier.

For å møte virkningene av finanskrisen kan jeg varsle at vi i 2009 kommer til å bruke vesentlig mer av oljeinntektene enn den forventede avkastingen fra Pensjonsfondet.

Jens Stoltenberg

- Urovekkende

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det er greit å bruke mer oljepenger akkurat nå, men sier at vi på sikt bør bruke mindre.

- Handlingsregelen innebar at vi brukte litt mindre enn det som var langsiktig optimal forvaltning i begynnelsen, men den kommer til å innebære at vi bruker mindre enn det som er en god og fornuftig forvaltning i tiårene framover. Det er urovekkende.

- Om 20-30 år vil det innebære at vi bruker altfor mye, og da er det vanskeligere å justere. Det er lettere å ha en omlegging nå.

Bruker opp oljeformuen

I nasjonalbudsjettet beregnes statens inntekter av oljeformuen til å bli 4700 milliarder kroner i årene som kommer. I tillegg har vi om lag 2100 milliarder kroner på bok i Statens Pensjonsford Utland, eller Oljefondet.

Når vi bruker 4 prosent av fondet, samtidig som vi pøser inn hundrevis av milliarder friske oljekroner i fondet hvert år, betyr det at vi bruker opp oljeformuen på norsk sokkel.

- Besinner vi oss ikke nå, vil generasjonene etter oss få mindre glede av fellesformuen, mener Hassler.