Hopp til innhold

Norske Skog ser en lysning

Norske Skog presenterte i dag et bedret resultat for fjerde kvartal i fjor.

Konsernsjef i Norske Skog, Christian Rynning-Tønnesen.

Konsernsjef i Norske Skog, Christian Rynning-Tønnesen, varsler at 2009 vil bli preget av omstillinger og hardt arbeid.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Driftsresultatet for selskapet i fjerde kvartal kom på 922 millioner kroner, som er opp 210 millioner fra tredje kvartal.

Selskapet har gjennomført et kostnadskuttprogram på nærmere 3 milliarder kroner i løpet av 2007 og 2008, og dette gir nå resultater.

Driftsresultatet for fjerde kvartal er også en effekt av den svake norske kronen, samt salg av fabrikker i Sør-Korea og Tsjekkia.

LES: Selger koreansk datterselskap

LES: Norske Skog selger i Tsjekkia

Nettoresultatet for fjerde kvartal ble minus 1,3 milliarder, mens for hele 2008 var nettoresultatet på minus 2,8 milliarder kroner.

Selskapet opplyser at disse tallene skyldes store negative verdiendringer på kraftkontrakterer, nedskrivninger og regnskapsmessige tap uten kontanteffekt.

Bare i tredje kvartal i fjor fikk Norske Skog et underskudd på over 1 milliard kroner, og hovedårsaken for dette var bokføringen av Korea-salget.

LES: Milliardsmell i Norske Skog

- Svært positivt

Konsernsjef i Norsk Skog, Christian Rynning-Tønnesen, er fornøyd med utviklingen gjennom hele 2008.

- Produksjonen er nå mer kostnadseffektiv og viktige innsatsfaktorer er blitt rimeligere i innkjøp. I tillegg har valutautviklingen, med en betydelig svekkelse av norske kroner gjennom siste halvdel av 2008, gitt svært positive utslag for Norske Skog, sier Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

LES: - Follum har livets rett

Kan komme kutt

Norske Skog Saugbrugs

Norske Skog Saugbrugs.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skog har fortsatt en stor gjeld på over 13 milliarder kroner.

I kommende periode kan det bli varslet kutt i selskapets produksjon i Nederland, og i Norge kan man ikke utelukke permitteringer i ved Norske Skog Saugbrugs i Halden.

- For å nå våre mål om fortsatt forbedring av lønnsomheten og ytterligere reduksjon av gjelden, vil også 2009 bli preget av omstillinger og hardt arbeid, sier Rynning-Tønnesen.

Børsverdien på Norske Skog er i dag 2,7 milliarder, og selskapet har rundt 6 milliarder på bok.