Hopp til innhold

- Deflasjons-spøkelset er tilbake

Når alle varer blir billigere i fremtiden, vil ingen bruke penger i dag. - I Japan er situasjonen verre enn noensinne. Der vurderer man nå om man skal avskaffe kontanter, sier sjeføkonom.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork
Foto: NRK

I går kom det tall som viser at inflasjonen i Japan var negativ i august med 2,2 prosent. I Tyskland viser foreløpige inflasjonstall for september negativ prisvekst.

I Japan vurderer en komite oppnevnt av sentralbanken om kontanter skal avskaffes. Hvis man ikke hadde hatt kontanter, kunne man hatt renter under null.

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken

Negativ inflasjon er det samme som deflasjon, og innebærer at prisene på varer og tjenester faller over tid. Det er et stort problem for økonomien, fordi konsumentene heller sparer penger enn å bruke dem. Bedriftene på sin side, unnlater å investere.

LES: Noregs Bank endrar ikkje renta

LES: Krisa har gjeve nordmenn betre økonomi

- Med sedler i et hvelv får man iallefall null i rente

- Etter finanskrisen og den globale resesjonen er nå situasjonen i Japan verre enn noen gang, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Inflasjon i konsumpriser

Grafen viser prosentvis inflasjon i Norge, Tyskland og Japan de siste fem årene. Når grafen går under null, betyr det deflasjon. Kilde: Handelsbanken.

Foto: Illustrasjon: Grafisk NYDI

- Deflasjonsspøkelset er for alvor tilbake i Japan, og når det har gått så langt som det har gjort nå, er gode råd dyre, sier Mork.

Problemet med deflasjon er at få vil låne penger selv om renta er null. Realrentene stiger. De som har penger kniper igjen lommeboka. Resultatet blir lav etterspørsel og lav aktivitet i økonomien.

- Hvis man ikke hadde hatt kontanter kunne ikke penger oppbevares i en safe eller i et hvelv. Da kunne man hatt renter under null, og det ville vært løsningen på dette problemet, sier Knut Anton Mork.

- Deflasjon i Sverige og Tyskland

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole i Bergen mener at deflasjon er noe av det mest skadelige som kan ramme en økonomi, og at man i flere land nå frykter de økonomiske skadevirkningene.

Ola Grytten

- Både Tyskland og Sverige og mange europeiske land har opplevd flere kvartaler med deflasjon, og det er et klassisk tegn på pessimisme og økonomier som er i krise, sier Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Grytten sier at årsaken til at verdens sentralbanksjefer frykter deflasjon så mye, er at det innebærer lav etterspørsel i økonomien, lav produksjon og dårlige tider. Deflasjons- og resesjonsfrykten er en viktig årsak til at mange land i verden nå har renter på eller nær null.

Kan gi billigere importvarer i Norge

Norske forbrukere har i mange år nytt godt av lav eller negativ prisstigning i utlandet, i den forstand at man har importert stadig billigere varer fra land med lav prisvekst.

Ytterligere fallende priser i Japan vil imidlertid ikke nødvendigvis føre til billigere importerte biler og elektronikk her til lands, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

- Hvis kursen på japanske yen styrker seg i forhold til den norske krona, kan det mer enn oppveie forskjellen mellom inflasjon og deflasjon mellom landene, avslutter Mork.