Hopp til innhold

iPhonen din kan være laget av barnehender

Teknologi-kjempen Apple innrømmer at de har brukt barnearbeidere ved fabrikker som lager datamaskiner, iPod og iPhone.

iPhone 3GS
Foto: Manu Fernandez / Scanpix/AP

I en intern gjennomgang kommer det fram at selskapet har benyttet seg av minst elleve 15-åringer ved tre ulike fabrikker som lager produkter for Apple.

I tillegg avslører rapporten en rekke mangler i arbeidsforholdene ved fabrikkene selskapet benytter seg av, skriver avisa the Daily Telegraph .

– Ba om en gjennomgang

Selskapet ønsket ikke å offentliggjøre hvor de tre fabrikkene var basert, men Apple produserer hovedsaklig sine produkt i Kina. De benytter seg også av fabrikker i Taiwan, Singapore, Filippinene, Malaysia, Thailand, Tsjekkia og USA.

Det innovative selskapet har uttalt at barnearbeiderne ikke lenger benyttes, eller at de nå er i en lovlig arbeidsalder.

– I hver og én av de tre selskapene ba vi om en gjennomgang av ansettelseshistorien for året som har gått og en analyse av prosessen for å oppklare hvordan disse barna hadde fått ansettelse ved fabrikkene, skriver Apple i en årlig rapport over sine leverandører.

Les mer: Apple boikotter handelskammeret
Les også: Apple-gründer innrømmer PC-bruk

Bryter Apples arbeidsregler

Selskapet har lenge blitt anklaget for å benytte seg av fabrikker som har dårlig behandling av sine ansatte eller der arbeidsforholdene er svært dårlige. Senest i forrige uke kom det fram at 62 arbeidere, ved en fabrikk som produserer Apple og Nokia-produkter, hadde blitt forgiftet av n-heksan.

I rapporten avslører selskapet at arbeidsforholdene ved 55 av 102 fabrikker de benytter seg av ikke følger Apples regler om arbeidsuker på maks 60 timer. Disse retningslinjene bryter imidlertid allerede med kinesiske arbeidsmiljølov som har satt grensen til 49 timer per uke.

Det er også funnet et tilfelle der en fabrikk har forsøkt å forfalske journalene for å skjule at de benytter seg av for ung arbeidskraft og et høyt timeantall. Ifølge selskapet har de avsluttet sin kontrakt med denne fabrikken.

Videre har det vist seg at kun 65 prosent av alle fabrikkene betalte rett lønn og goder til sine ansatte, og 24 fabrikker hadde betalt sine arbeidere en lønn under Kinas minstelønn på rundt 800 yuan i måneden, eller nær 750 kroner.