Hopp til innhold

Venter på at Hellas skal gå konkurs

Prisen på å forsikre seg mot at Hellas ikke klarer å betale gjelden sin, har mangedoblet seg på få uker. Og norske eksperter tror markedet får rett i at landet snart går konkurs.

Generalstreik i Hellas

Grekerne protesterer mot budsjettkuttene regjeringen har innført i et forsøk på å redde det gjeldstyngede landet fra konkurs.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Mange illsinte grekere har demonstrert mot landets store budsjettkutt de siste månedene. men sjeføkonom Øystein Dørum i meglerhuset DnB NOR Markets tror ikke kuttene er nok til å redde landet med gigantgjelden fra konkurs:

– Tiden er ennå ikke moden for å slå Hellas konkurs, men når tiden er moden er det vår klare overbevisning at Hellas vil bli slått konkurs, sier Dørum til NRK.

Dyr gjeldsforsikring

Dørums spådommer er de samme som investorenes, påpeker senioranalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First securities.

– Markedet mener det er stor sannsynlighet for at Hellas går teknisk konkurs. Statsgjelda har økt veldig mye, så de må betale en veldig høy premie for å forsikre statsgjelda, sier Wilhelmsen.

Dørum mener Hellas står overfor en umulig oppgave.

– Slik vi vurderer det er de forpliktelsene Hellas er pålagt av Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU for store til at de vil komme til å klare det.

Han mener EU og IMFs krisepakke på 6000 milliarder kroner i mai først og fremst hadde én hensikt:

– Det var for å etablere et slags kringvern omkring en gresk konkurs, slik at Hellas kunne gå konkurs uten at man fikk for mye bølger i andre lands finansmarkeder.

Flere land sliter

Dersom Hellas går konkurs er det sannsynlig at de ikke klarer å betale mer enn halvparten av gjelden på 2400 milliarder kroner. Det vil gjøre det umulig for Hellas å ta opp nye lån og vil gi en urolig verdensøkonomi.

Men Wilhelmsen mener det kan bli enda verre, siden det ikke bare er Hellas som sliter med statsgjeld:

– Det er også fare for mislighold i Spania og Portugal. Vi vet også at USA, Storbritannia og Japan har høy statsgjeld. Hvis flere ting skjer samtidig så blir det for mye for økonomien og for finansmarkedene, sier Wilhelmsen og advarer:

– Da vil vi se en kraftig nedgang i finansmarkedene og i realøkonomien. Da er det bare fantasien som setter grensen for hvor ille det vil gå.

Dørum i DnB NOR Markets mener EU først vil forsøke å sikre at Spania klarer å betjene sin gjeld, før de lar Hellas seile sin egen sjø.

– Ja, og det betyr at det kan ta et halvt år til ett år. Men noe særlig lengre tid enn det tror vi ikke at det vil ta, tror Dørum.