Hopp til innhold

Sexkjøp i det skjulte

Svensk politi mener loven som forbyr sexkjøp har ført til en reduksjon i sexsalg, men mange av jentene opererer nå i det skjulte.

Prostitusjon - Sverige
Foto: NRK

Det er ingen som vet hvor mange som i dag prostituerer seg i Sverige. det eneste som er sikkert er at mange av jentene ikke lenger selger seg på gata, men opererer i det skjulte.

Etter Arbeiderpartiets landsmøte forrige helg, går det mot et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester her i landet. I debatten har Sverige blitt brukt som eksempel på at forbud virker. Men også i Sverige er meningene delte.

Godkjente strippeklubber

I Stockholm finnes flere strippeklubber som er godkjent av myndighetene og skal holdes under oppsyn av politiet.

Det skal ikke skje sexsalg fra disse stedene, men Dagsrevyen har oppsøkt en av de såkalte herreklubbene med skjult mikrofon. I løpet av få minutter ble Dagsrevyen kontaktet av en ung, lettkledd kvinne som tilbød suelle tjenester.

Over internett

Men de fleste svenske prostituerte tilbyr sine tjenester over internett. Flere hundre jenter, og noen menn, markedsfører seg på denne måten. Detaljerte opplysninger og telefonnummere ligger på nettsidene.

Det finnes altså et stort antall prostituerte i Sverige selv om landet har forbud mot kjøp av seksuelle tjenester. 

Politiet i Sverige er fornøyde med sexkjøpsloven. De mener at mange av jentene på en eller annen måte er tvunget ut i prostitusjon - derfor skal ikke kjøp av sex være lovlig.

- Fungerer ikke

Men de prostituerte i Sverige mener at sexkjøpsloven har virket mot sin hensikt.

Isabella har vært prostituert i flere år ved siden av jobben som sykepleier. Hun mener at politiet ikke snakker sant når de hevder at sexkjøpsloven har fått positive konsekvenser.

Men uansett hva de prostituerte mener om sexkjøpsloven, er svensk politi fornøyde og vil fortsette kampen mot kjøp av seksuelle tjenester.

Samtidig bekrefter politiet at det nærmest er en umulig oppgave å fjerne prostitusjon. Kjøpere av seksuelle tjenester i Sverige lar seg ikke stoppe av lover og regler.

Sexkjøpsloven har på enkelte områder vært vellykket. Mange av de prostituerte har blitt borte fra gatene - svenskene slipper å se at kvinner byr seg frem for penger.

I Norge vil et lovforslag om forbud bli sendt ut på høring før sommeren.

SISTE NYTT

Siste nytt