Hopp til innhold

Kan bli vanskelig å få datteren til Norge

Utenriksdepartementet jobber på spreng for å finne en løsning for den to år gamle datteren til en av de varetektsfengslede norske kvinnene.

Norske kvinner i Bolivia
Foto: Arild Vik

NRK har fått bekreftet at det har vært en barnevernssak her i landet som gjelder familien til barnet.

Etter det NRK forstår er det vurdert slik at barnefaren ikke kan ha hovudansvaret for barnet. Dette kan gjøre det vanskelig å få toåringen til Norge og UD er nå i kontakt med barnevernet om saken.

- Ikke noe blivende sted for et barn

Samtidig jobber den norske ambassaden i Argentina på spreng for å finne en best mulig løsning for barnet.

- Hva den løsningen vil gå ut på kan vi ikke si noe om nå, men vi jobber hardt med dette. Et fengsel er ikke noe blivende sted for et barn, sier den norske ambassadør Nils Haugstveit ved den norske ambassaden i Buenos Aires til NRK.

Ambassaden har to personer på stedet for å bistå kvinnene.

- Forholdene i bolivianske fengsler er ikke så gode, så det har vært ønskelig å gi dem en del ekstra mat og andre ting som de trenger.

- Det som gjør saken spesiell er at det er et lite barn involvert, sier Haugstveit.

Jentene hadde i dag besøk av generalkonsulen i La Paz og ambassadesekretær Kjell Olav Haugen fra den norske ambassaden i Buenos Aires.

De forteller at det ikke er så mye nytt i saken, siden det er fridag i Bolivia i dag.

- De tre kvinnene kommer mest sannsynlig til å anke beslutningen om varetektsfengsling i morgen. Vi har bedt om 24 timers forlengelse av ankefristen på grunn av fridagen i dag, sier Haugen.

- Har det bedre i fengsel

22 åringen som har en datter på to år med seg, sier at den vesle jenta har det mye bedre i fengsel enn det hun hadde hos politiet.

LES: Her sitter mor og barn fengslet

Moren ønsker å beholde datteren i fengselet. Men hun har hatt kontakt med barnets far og familien og sier at hun ønsker å sende datteren til Norge dersom situasjonen for henne blir forverret.

Det sier den norske frilansjournalisten Arild Vik som rapporterer til NRK i dag.

- Jentene er venninner. Den ene er tante til barnet, altså søsteren til barnets far. Moren til barnet har en far som bor i Uruguay, og prøver å få kontakt med ham.

Fastholder at de ikke visste

Jentene forteller Vik at sportsbaggene som inneholdt kokain ble kjøpt i Santa Cruz, og var uåpnet.

- De skulle ha dem med hjem, mest som gaver. Derfor var plastikken fortsatt rundt baggene da de ble stoppet av politiet. De forstår heller ikke hvordan det er mulig at det var over 20 kilo kokain i sekkene, og mener det er et alt for høyt tall. Men de så at politiet fant narkotika da de åpnet baggene.

SE: - Vi visste ikke om narkotikaen

HØR: Intervju med reporteren i Bolivia

Kan få 16 år

- Er politiet i Bolivia overbevist om at kvinnene forsøkte å smugle?

- De sier de bare de har pågrepet og arrestert tre norske kvinner. Etterforksningan her tar fra seks måneder og oppover, i tillegg må de vente lenge på en dom, så dette kan ta lang tid. Narkosmuglerne er generelt strengt straffet her i landet. Advokater sier at dette kan ende med alt fra fem til 16 år, avhengig av hvor god advokat man får, sier Arild Vik til NRK.

- Vi er veldig bekymret

Foreldrene til den varetektsfengslede 18-åringen følger med på rapportene fra Bolivia.

- Vi er veldig bekymret, men følger med så godt vi kan, sier faren til den yngste av jentene til NRK.

Foreldrene har vært i kontakt med datteren som etter forholdene likevel var ved godt mot.

SISTE NYTT

Siste nytt