Hopp til innhold

Norge fordømmer atomsprengningen

Atomprøvesprengningen i Nord-Korea vekker sterke reaksjoner.

Jonas Gahr Støre
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Handlingen viser et regime som er villig til å gamble hele sin befolkning for å bli hørt, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland.

Reaksjonene etter nattens atomprøvesprengninger i Nord-Korea har ikke latt vente på seg.

Les også: Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

- Norge fordømmer sprengningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Må reagere samlet

NUPI-direktør, Jan Egeland er ikke overasket over at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om atomvåpen, men ventet ikke at sprengningen skulle finne sted nå.

Jan Egeland
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Nord-Korea har nå brutt kontakten med resten av verden som ser på Nord-Korea som et uansvarlig og farlig regime, sier Egeland til NRK.

- Det er viktig at verden nå reagerer samlet. Kina har en nøkkelrolle da de fortsatt blir lyttet til, fastslår Egeland.

Hva landet kan foreta seg videre er Egeland usikker på.

- Nord-Korea ledes av et nokså irrasjonelt styre, og de viser med dette at de er villige til å gamble med hele sin befolkning, sier han.

- Må gripe inn

Jonas Gahr Støre mener handlingen står som et ytterligere uttrykk for at det er behov for framgang i de diplomatiske bestrebelsene for å kontroll på landets ukontrollerte atomprogram.

Støre mener saken hører hjemme i FNs sikkerhetsråd.

- FN vil selvfølgelig fordømme sprengningen, men her har vi å gjøre med et land som foretar seg dette for å få andre i tale. Nå er det viktig med ansvarlige staters inngrep i regimet for å få satt en stopper for dette, sier Støre til NRK.

- Dette er verdens mest spesielle og lukkede regime som ikke svarer på signaler, slik andre land gjør, legger han til.

Støre tror likevel det er innenfor mulighetens rekkevidde å komme i samtaler med landet.

- Nord-Korea viser et behov for oppmerksomhet og ønsker å markere at det ikke er til å leke med. Diplomatiske grep som ble brukt ved forrige episode bør her kunne brukes igjen.

Protest mot FN

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder skal prøvesprengningen ha funnet sted nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, der landet også gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

Nordkoreanerne oppgir selv at mandagens prøvesprengning var kraftigere enn den første, og dermed også et bevis for at de stadig utvikler sin atomteknologi.

Nord-Korea har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning, i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet.

FN-fordømmelsen var et resultat av en nordkoreansk rakettoppskytning i begynnelsen av april. Nord-Korea hevdet at raketten plasserte en kommunikasjonssatellitt i verdensrommet, mens kritiske røster mente at det i realiteten var snakk om en fordekt test av en langdistanserakett.

- Lover reaksjon

Sør-Korea var først ute med meldingen om at Nord-Korea hadde gjennomført prøvesprengninger i natt. Landet kalte umiddelbart inn til hastemøte om forholdene.

I tillegg til nabolandet Sør-Korea, har også japanerne reagert sterkt på natten prøvesprengning, og japanske myndigheter satte umiddelbart ned en krisegruppe til å drøfte situasjonen.

Første skritt vil være å bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd, meldte utenriksdepartementet i morges.

- Japan vil svare på den nordkoreanske prøvesprengningen på en svært ansvarlig måte, sier Kazuo Kitagawa, talsperson for utenriksdepartementet i Japan.

- Utfordrer samfunnet

USAs president Barack Obama reagerer sterkt på at angrepet, og beskriver prøvesprengningen som en bekymringsmelding for alle nasjoner.

- Nord-Korea utfordrer med dette alle nasjoner direkte og sjødesløst, sier Obama i en melding.

Også i Russland vil det bli avholdt et møte om situasjonen i dag, melder landets FN-ambassadør.

SISTE NYTT

Siste nytt