skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Svensk Guantanamo-fange løslatt

KJEMPET FOR SØNNEN: Faren Mehdi Ghezali innledet en sultestreik inne i et stålbur i Stockholm 18. desember 2002 for å få frigitt sønnen. I dag ble sønnen løslatt. (Arkivfoto: AP/Jan Collisoo)
KJEMPET FOR SØNNEN: Faren Mehdi Ghezali innledet en sultestreik inne i et stålbur i Stockholm 18. desember 2002 for å få frigitt sønnen. I dag ble sønnen løslatt. (Arkivfoto: AP/Jan Collisoo)
En svenske som har vært holdt fanget på den amerikanske militærbasen på Cuba siden januar 2002, ble satt fri i dag, opplyser USAs forsvarsdepartement. I kveld kom han tilbake til Sverige.

Publisert 08.07.2004 15:40. Oppdatert 08.07.2004 18:49.
SE OGSÅ:
Pentagon gir ingen spesifikk begrunnelse for at de nå har valgt å løslate den i dag 25 år gamle Mehdi Ghezali fra Örebro. Ghezali ble fløyet til Sverige i et regjeringsfly torsdag kveld.

Ghezali ble tatt til fange i Pakistan mot grensen til Afghanistan i desember 2001, mistenkt for å ha forbindelser til terrornettverket Al Qaida.

- Nesten lykkelig

Siden januar 2002 har Ghezali vært holdt fanget på Guantanamo.

- Jeg er nesten lykkelig. Jeg tror det først når jeg ser ham foran meg, sier Mehdi Ghezali, faren til Mehdi Ghezali, til TT.

Nyheten om at sønnen skal løslates fikk han gjennom mediene.
Han har et par ganger fått besøk av svenske diplomater, og Sveriges statsminister Göran Persson tok opp saken hans i et møte med president George W. Bush i vinter.

- Jeg vil takke Goran Persson og alle svensker som har stilt opp for min sønn. Og George W. Bush, sier Ghezali.

Forrige gang faren hadde kontakt med sønnen var i et brev han fikk i mai.

- Siden det har jeg skrevet mange brev, men ikke fått noe svar, sier han.

Informasjonsverdi

Beslutningen om å frigi eller flytte en fange bygger på mange faktorer, inkludert om fangen fremdeles har informasjonsverdi for USA, om man tror at han utgjør en trussel mot USA eller om personen har begått forbrytelser som kan prøves for en militærdomstol, heter det i Pentagons pressemelding.

Pentagon vil av sikkerhetsårsaker ikke gi ytterligere detaljer om hvorfor Ghezali er løslatt.

Ifølge pressemeldingen er 135 fanger blitt løslatt og tolv flyttet fra basen til andre fengsler.

Det er ifølge Pentagon 594 fanger igjen på Guantanamo.

FANGER UTEN RETTIGHETER: Ifølge Pentagon er det 594 fanger igjen på basen. Bildet er tatt av en fotograf som besøkte Guantanamo 30. juni - og er godkjent av det amerikanske forsvaret. (Foto: AP/Andres Leighton)

(NTB-TT)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no