skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bekrefter at Koranen ble krenket

Bildet viser fanger i Guantanamo-leiren 11. januar 2003 (Foto: Scanpix/AFP)
Bildet viser fanger i Guantanamo-leiren 11. januar 2003 (Foto: Scanpix/AFP)
Fanger i den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba klaget alt i 2002 over vaktenes krenkende bruk av Koranen. Ved ett tilfelle skal muslimenes hellige bok ha blitt skylt ned i toalettet.

Publisert 26.05.2005 12:35.
SE OGSÅ:
Det skriver storavisene The Washington Post og The New York Times, som viser til FBI-dokumenter American Civil Liberties Union (ACLU) har fått avgradert.

Dokumentene bekrefter dermed innholdet i en omstridt Newsweek-artikkel, der det ble hevdet at amerikanske offiserer ved minst en anledning hadde skylt Koranen ned i toalettet i et forsøk på å presse fanger til å snakke.

Artikkelen utløste hissige demonstrasjoner verden over, og ble til slutt trukket av Newsweek som beklaget at det ikke var mulig å dokumentere sannhetsgehalten i opplysningene.

Spylte ned

FBI-dokumenter viser nå at opplysningene om krenkende bruk av Koranen som pressmiddel under avhør, ikke var grepet ut av løse luften.

Dusinvis av fanger på Guantanamo-basen fortalte i 2002 og 2003 til FBI-agenter hvordan Koranen ble kastet på gulvet og vanhelliget på andre måter under avhørene. Andre forteller hvordan de ble fratatt sine egne utgaver av muslimenes hellige bok.

En av fangene fortalte også til en FBI-agent i august 2002 hvordan vaktene skylte Koranen ned i toalettet.

– Vaktenes oppførsel var ille. For om lag fem måneder siden, ble fangene slått. De spylte Koranen ned i toalettet. Vaktene danser rundt fangene når de forsøker å be. Vaktene gjør fortsatt slike ting, heter det i rapporten fra en FBI-agent som oppsummerer to samtaler han hadde hatt med en fange i september 2002.

Pressmiddel

En annen FBI-agent oppsummerer hva en annen fange fortalte i mars 2003, blant annet om bruken av Koranen som pressmiddel.

– Forhørslederne som hadde tatt Koranen fra fanger som straff eller for å få dem til å samarbeide, mislyktes. Alt de oppnådde var å skade USAs rykte i verden, mente fangen.

Både Det internasjonale Røde Kors (ICRC), en fengselsprest og advokatene til flere av fangene har tidligere fortalt om systematisk bruk av Koranen som pressmiddel i Guantanamo-leiren, og Det hvite hus ble også tidlig orientert om innholdet i rapportene fra FBI.

Bekrefter

En av offiserene som deltok under avhørene i Guantanamo-leiren har også bekreftet praksisen, i et intervju med The New York Times.

– Noe av det skyldtes kunnskapsløshet. De innså ikke at man skulle håndtere denne boken med respekt, forteller han.
Offiseren bekrefter også at fangene reagerte sterkt på det de oppfattet som krenkelser av sin hellige bok.

– Ryktene om at en Koran var skylt ned i toalettet, og at noen av offiserene tok med seg Koranen til avhørene for å stå på den og slenge den rundt, spredte seg, forteller den tidligere forhørslederen.

Pentagon avviser

Pentagon fastholdt onsdag kveld at det ikke er beviser for at Koranen ble brukt som pressmiddel i Guantanamo-leiren.

– Vi har fortsatt ikke funnet troverdige påstander om at Koranen ved ett tilfelle ble spylt ned i toalettet i Guantanamo, sier Pentagon-talsmannen Bryan Whitman til The Washington Post.

Pentagon nektet i forrige uke for at det var innledet noen gransking i saken, men sa at man ville gjennomgå påstandene om krenkende bruk av Koranen.

(NTB)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no