Av de fire milliarder tonnene med mat som blir produsert hvert år, blir mellom 30 og 50 prosent aldri spist, ifølge rapporten «Global Food; Waste Not, Want Not» fra britiske Institution of Mechanical Engineers.
– Årsakene til denne situasjonen strekker seg fra dårlige løsninger på ingeniør- og landbrukssiden, til utilstrekkelig infrastruktur for transport og lagring, til at matbutikker forlanger kosmetisk perfekte matvarer og at de oppmuntrer forbrukerne til å kjøpe mer enn de trenger gjennom «kjøp-én-og-få-én-gratis-tilbud», sier Tim Fox i organisasjonen til nyhetsbyrået AFP.
Storbritannia pekes ut som ett av de verste landene. Der blir så mye som 30 prosent av grønnsaker ikke innhøstet fordi de ikke har riktig fasong, og fordi matbutikkene følgelig ikke vil selge dem.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Forbløffende mengde
I Norge kaster vi mat for mellom 10 og 11 milliarder kroner hvert år, noe som tilsvarer 2000 kroner per innbygger.
Halvparten av maten som kjøpes i Europa og USA kastes av forbrukerne, ifølge den britiske rapporten.
– Mengden mat som blir kastet og går tapt verden over, er forbløffende, sier Fox i Institution of Mechanical Engineers.
– Dette er mat som kunne vært brukt til å fø verdens voksende befolkning, og de som sulter i dag, fastslår han.
FN anslår at verdens befolkning vil øke til 9,5 milliarder innen 2075, altså blir det tre milliarder flere enn i dag som skal ha mat.
- LES OGSÅ: – Matavfall er en verdenstragedie
- LES OGSÅ: Sofieprisen til mataktivist
(Saken fortsetter under bildet)
Ressurser presses
Fox mener det også er unødvendig sløsing med jord-, vann- og energiressursene som brukes i produksjon, prosessering og distribusjon av maten.
Ifølge rapporten går 550 milliarder kubikkmeter vann i verden hvert år til spille, da det brukes til å dyrke vekster som aldri blir spist.
- SE VIDEO: Butikkene kaster mye mat
– Siden vann, land og energiressurser er under økende press fra konkurrerende menneskelige krav, har ingeniører en svært viktig rolle for å forhindre tap av mat og sløsing, ved å utvikle mer effektive måter å dyrke, transportere og lagre mat, fastslår Fox.
Organisasjonen hans mener at myndigheter, utviklingsorganisasjoner og sammenslutninger som FN må jobbe sammen for å endre folks tankesett om sløsing, og å fortelle bønder, matprodusenter, matbutikker og forbrukere at de ikke skal sløse.
- LES OGSÅ: Kaster mindre med mindre tallerkener
- LES OGSÅ: Kaster brukbar mat