Hopp til innhold

– Vi har ett mål, og gir oss ikke før det er nådd

Militæroperasjonen i Mali vil vedvare til landet igjen er trygt, har legitime myndigheter, rettmessige valg og når terroristene ikke lenger truer. Det sier Frankrikes president Francois Hollande.

Franske tropper kjører nordover for å starte militær operasjon i Mali

Franske tropper forlater Bamako og kjører nordover for å ta fatt på den militære operasjonen nord i landet, tirsdag 15. januar.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Uttalelsene kom under en presskonferanse Hollande holdt i Abu Dhabi tirsdag.

Nå skal også tropper fra en vest-afrikansk styrke utplasseres, ifølge Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault.

Francois Hollande i Abu Dhabi

Francois Hollande snakket om den franske militæroperasjonen i Mali under et besøk i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Frankrike leder i dag an operasjonen, men innen en uke vil afrikanske styrker også utplasseres på bakken, sier Ayrault.

– Mali må bli trygt først

Ayraults kommentarer kommer etter at president Hollande uttalte at Frankrike først kommer til å avslutte sin operasjon når landet har gjenvunnet stabilitet.

– Vi har ett mål. Det er å sikre at når vi forlater landet, når vi avslutter vår militære operasjon, så er Mali trygt, har legitime myndigheter, rettmessige valg og terroristene truer ikke lenger, sa Hollande under pressekonferansen.

Ledere for de vest-afrikanske landene, ECOWAS, skal være i ferd med å planlegge utplasseringen av afrikanske styrker i landet.

– Det de har uttalt er at en leder for operasjonen skal komme fra Nigeria, og personen skal lede rundt 3.300 soldater, sier Al Jazeeras korrespondent i Malis hovedstad Bamako, Mohammed Adow tirsdag.

– Spiller et veldig høyt spill

Forsker Morten Bøås i Fafo, frykter at konflikten i Mali vil bli en langvarig ørkenkrig ingen ser konsekvensene av.

– Mange aktører spiller et veldig høyt spill, sier han til NTB.

Tirsdag ble det kjent at Frankrike mobiliserer 2.500 soldater til Mali, ifølge kilder i det franske forsvarsdepartementet. Det er mer enn en tredobling av dagens 750 soldater.

Les mer: – Franske jagerfly har bombet malisk småby i hele natt

– Det vil bli en gradvis opptrapping, sier en kilde nær forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Opptrappingen tolkes som et signal om en langt større og mer langvarig fransk rolle i kampen mot islamistene i Mali, enn franske myndigheter tidligere har antydet.

Tirsdag rullet også franske stridsvogner inn i Malis hovedstad Bamako fra nabolandet Elfenbenskysten.

– Kan bli langvarig

– Problemet er at Frankrike mangler en troverdig politisk partner i Bamako som det er mulig å forhandle med, mener Bøås.

Den midlertidige regjeringen, som tok makten i fjorårets militærkupp, er svak og uten legitimitet.

– I verste fall vikler man seg inn i en langvarig ørkenkrig som det er umulig å overskue konsekvensene av, sier han.

Fram til nå har franske myndigheter framstilt militæroffensiven i Mali som en begrenset aksjon for å stanse islamistenes framrykking sørover mot Bamako.

President François Hollande sa tirsdag at han ønsker at den afrikanske ECOWAS-styrken sammen med maliske regjeringsstyrker tar over ledelsen av operasjonen så raskt som mulig.

Drevet ut

Men ifølge franske medier planlegger Frankrike nå å utplassere en større gruppe soldater i Mopti sentralt i Mali. Derfra kan de gjennomføre angrep mot islamistene lenger nord.

Forsker Morten Bøås

Forsker Morten Bøås er redd operasjonen i Mali vil trekke ut i lengre tid.

Foto: NRK

Siden operasjonen startet fredag, har de franske styrkene lykkes med å drive islamistene ut av de to største byene i nord, Timbuktu og Gao, samt fra Douentza litt lenger sør.

Les mer: – Islamister trekker seg ut av byer i Mali

Islamistene svarte mandag med å innta byen Diabaly midt i Mali. Natt til tirsdag regnet franske bomber over byen.

– De har bombet Diabaly i hele natt. Jeg gjemmer meg nå i et hus, forteller øyenvitnet Ibrahim Toure til nyhetsbyrået AFP.

Forhandlingskort

Ifølge Bøås kan islamistgruppenes framrykking mot hovedstaden ha vært et forsøk på å skaffe seg et bedre kort i de pågående forhandlingene om Malis framtid.

Den ene av gruppene, tuaregdominerte Ansar Dine, har i lengre tid hatt en åpen linje til den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS, som i desember i fjor fikk FN-mandat til å opprette en fredsbevarende styrke i Mali.

ECOWAS har hatt et håp om at en politisk prosess skulle munne ut i demokratiske valg til høsten, ifølge BBC. Styrken skulle etter planen først utplasseres i september i år, dersom forhandlinger ikke førte fram.

Men den franske militæroffensiven har kullkastet planene. Nå må ECOWAS i stedet utplassere styrken på 3.300 soldater i løpet av de nærmeste ukene.

Eneste løsning

Det store spørsmålet framover er hva som vil skje videre i forhandlingene mellom Ansar Dine og ECOWAS, mener Bøås.

Ifølge professor i utviklingsstudier Tor Arve Benjaminsen er en politisk avtale med tuaregene om mer selvstyre i nord i bytte mot å holde islamistene unna, den eneste løsningen på sikt.

– Det er den eneste forhandlingsløsningen jeg kan tenke meg. Fred i Nord-Mali må nødvendigvis innebære kontroll over de større byene. Men tuaregene vil aldri godta maliske regjeringsstyrker på bakken i sine områder, sier han til NTB.

USA vurderer å støtte aksjonen

USA uttaler tirsdag kveld at de vurderer å hjelpe Frankrike med militæraksjonen i Mali.

– Vi deler Frankrikes mål om å hindre terrorister i å få tilhold i regionen, og vi støtter den franske operasjonen, sier Jay Carney, talsmann i Det hvite hus.

Carney sier USA kan bistå Frankrike med informasjon og logistikk.

SISTE NYTT

Siste nytt