Hopp til innhold

Algerie: Bekrefter at dødstallene vil stige

Algeriske myndigheter bekrefter søndag at flere enn gisler enn 23, som de hittil har oppgitt, ble drept i terroraksjonen.

Stillbilde fra algerisk TV viser gisler som overgir seg til gisseltakere ved In Amenas i Algerie

Stillbilde fra algerisk TV viser gisler som overgir seg til gisseltakere ved In Amenas i Algerie.

Foto: Ennahar TV / Afp

Gisselaksjonen ble avsluttet lørdag da algeriske styrker stormet gassanlegget i In Aménas.

Ifølge foreløpige tall fra Algeries innenriksdepartement ble 23 personer og 32 gisseltakere drept i terroraksjonen.

– Jeg er redd for at jeg dessverre må si at dødstallet vil stige, sier kommunikasjonsminister Mohamed Said til det statlige algeriske nyhetsbyrået APS.

To løslatte briter etter terroraksjonen, identifisert som Alan (t.v.) og Peter

To løslatte briter etter terroraksjonen, identifisert som Alan (t.v.) og Peter.

Foto: STR / Afp

Said sier også at et endelig dødstall vil bli oppgitt i løpet av de kommende timene.

Det er imidlertid ikke kommet nye offisielle tall ved midnatt søndag, selv om det rapporteres om ubekreftede tall i forskjellige medier.

Seks ulike nasjonaliteter

Det var seks ulike nasjonaliteter blant terroristene som angrep gassanlegget.

– Gisseltakerne kom fra arabiske, afrikanske og ikke-afrikanske land, opplyser Said til APS.

En av gisseltakerne i In Amenas, som ble kalt «nordmannen», skal ha snakket med norske gisler på et ikke-engelsk språk de forstod, har vitner fra gassanlegget sagt til den franske avisen Le Point. Verken UD, PST eller Etteretningstjenesten bekrefter opplysningene.

Utenriksminister Espen Barth Eide har fredag og lørdag sagt at norske myndigheter ikke har noen indikasjoner på at det var nordmenn blant gisseltakerne.

Norsk personell søker

Utenriksdepartementet opplyser til NRK søndag at norsk personell er i In Amenas, hvor de blant annet gjennomsøker sykehus.

– Vi gjennomgår lister i Algerie, og oppsøker sykehus og algeriske myndigheter, for å se om det kan være nordmenn blant gislene som er frigitt eller blant de sårede på sykehus, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til NRK.

Nordmennene som kom seg i sikkerhet etter aksjonen, er tatt til Norge. Den siste landet i natt, og får oppfølging av Statoil i Bergen.

Det er fortsatt en mulighet for at skadde nordmenn kan ha blitt fløyet ut av området av algeriske myndigheter. Samtidig kan det også være norske statsborgere blant de ikke identifiserte gislene som har blitt drept.

(Saken fortsetter under videoen)

En uidentifisert nordmann intervjues av Reuters i Algerie lørdag.

Norske Oddvar Birkedal forteller om gisseldramaet i Algerie.

Over 30 kan være drept

Av de 23 personene som algeriske myndigheter hittil har opplyst er drept, ble 21 personer drept i løpet av gisselaksjonen, mens en brite og en algerier ble drept i angrepet på en buss med arbeidere onsdag.

Men en opptelling av antallet savnede eller drepte etter terroraksjonen, basert på en liste fra nyhetsbyrået AFP og andre kilder, viser at over 30 kan være drept.

  • Fem nordmenn er savnet.
  • Tre britiske statsborgere er bekreftet døde og fire andre fryktes døde, opplyser statsminister David Cameron søndag.
  • En franskmann er bekreftet død.
  • Ti japanere er savnet.
  • To personer fra Malaysia er savnet.
  • En amerikaner er bekreftet død, og to andre er savnet.
  • En rumener er bekreftet drept.
  • To filippinere er drept ifølge rapporter, men det er ikke bekreftet.
  • En algerier ble drept i bussangrepet onsdag.
  • En colombianer skal være drept, ifølge president Juan Manuel Santos.
  • I tillegg hevdet islamistene at tre belgiere ble holdt som gisler, men det er ikke bekreftet av belgiske myndigheter.

Bortsett fra briten og algerieren som ble drept onsdag morgen, har ikke algeriske myndigheter gått ut med nasjonalitet på de øvrige ofrene.

Flere gisseltakere på frifot

Det var lørdag usikkerhet rundt hvordan både gisler og gisseltakere ble drept. Ifølge tidlige rapporter ble sju gisler likvidert av terroristene.

Men regjeringskilder sier til New York Times at det er uklart hvor mange gisler som ble drept og hvordan. De første rapportene sa også at gisseltakerne ble drept, men flere av dem kan ha sprengt seg selv i lufta, ifølge avisa.

The New York Times skriver søndag at sikkerhetsstyrker lørdag fortsatt lette etter en liten gruppe gisseltakere inne på gassanlegget. Ifølge avisen antok myndighetene med stor sannsynlighet at noen fortsatt skjulte seg. Det er ikke helt klart at om dette er gammelt nytt, og om sikkerhetsstyrkene klarte å finne alle terroristene i løpet av dagen lørdag.

– Vi har sett den meldingen, men kan ikke bekrefte det, sier pressevakt Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til NRK søndag morgen.

Algerisk TV rapporterer søndag ettermiddag at fem kidnappere er arrestert på gassannlegget, mens tre skal ha unnsluppet, melder nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Statoils konsernsjef bekrefter at ytterligere en nordmann er i sikkerhet lørdag kveld.

Statoil-sjef Helge Lund kunne i en pressekonferanse i kveld fortelja at ytterlegare ein Statoil-tilsett er i tryggleik.

Fryktet sprenging

Algeriske myndigheter skal ha fryktet at angriperne var i ferd med å sprenge gassanlegget i lufta, opplyser en høytstående algerisk tjenestemann.

Ekspertenes foreløpige vurderinger er at det ikke er omfattende skader på gassanlegget i In Aménas, sa Algeries olje- og energiminister sent lørdag kveld.

Ifølge Algeries innenriksdepartement førte militæroperasjonen til at 685 algeriske ansatte og 107 utlendinger ble satt fri.

Flere hundre gisler ble satt fri fra boligområdet tilknyttet gassanlegget, da den algeriske hæren angrep torsdag. Spesialstyrker gjennomførte så et nytt angrep lørdag formiddag som skal ha kostet 11 gisseltakere livet.

Hæren har beslaglagt maskingevær, rifler, haglgevær, bombekastere, raketter, rakettutskytningsramper, granater og utenlandske militæruniformer på stedet, heter det videre i meldingen fra APS.

SISTE NYTT

Siste nytt