Hopp til innhold

Åpner luksuriøst rehabiliterings-senter for Al Qaida-medlemmer

Saudi-Arabia satser på å rehabilitere tilfangetatte Al Qaida-medlemmer med rådgivning, spa-behandling og mye trening i et nybygd fengsel i hovedstaden Riyadh.

Svømmebasseng i Saudi-Arabia

Svømmebassenget i det nybygde fengselet for al Qaida-medlemmer i Saudi-Arabia har olympiske mål.

Foto: Stringer / AFP

Myndighetene i Saudi-Arabia har i flere år satt rehabilitering og tilbakeføring til samfunnet foran straff for Al Qaida-medlemmer som blir tatt til fange.

Nå tar myndighetene ordningen et skritt videre med et nytt rehabiliteringssenter som skal åpnes i hovedstaden Riyadh.

Fangene skal gå gjennom samtaler med rådgivere og få religiøs veiledning.

Mellom øktene kan de slappe av i svømmebassenget, badstuen, treningsrommet eller med å se TV.

Det nye komplekset er en del av Prins Mohammed bin Nayef-senteret for rådgivning og pleie, som ble startet opp for sju år siden for å håndtere tilfangetatte Al Qaida-medlemmer.

– I underkant av 3000 skal gå gjennom disse sentrene før de blir satt fri, sier talsmann for innenriksdepartementet i Saudi-Arabia, general Mansur al-Turki til nyhetsbyrået AFP.

Et annet senter er allerede åpnet i Jeddah, vest i landet, mens ytterligere tre sentere er planlagt bygget nord, øst og sør i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Biljardbord i Saudi-Arabia

Talsmann for innenriksdepartementet i Saudi-Arabia, general Mansour Turki, inspiserer biljardrommet på en omvisning for media i det nye al Qaida-fengselet i Riyadh.

Foto: Stringer / AFP

Kan få besøke sine koner

Det nye senteret i Riyadh er imidlertid det første som bruker en eim av luksus som et insentiv til Al Qaida-medlemmene til å moderere sine religiøse synspunkter.

Senteret i Riyadh er spredt utover et område på størrelse med ti fotballbaner. Det skal ha plass til 228 fanger fra «den avvikende gruppen», som er begrepet saudiarabiske myndigheter bruker om Al Qaida.

Hver av de tolv bygningene i senteret vil ha plass til 19 fanger. De vil få adgang til egne suiter der de kan få besøk av familiemedlemmer.

Fanger som viser god oppførsel vil kunne bli belønnet med to-dagers permisjoner for å tilbringe tid med deres koner.

Mesteparten av tiden vil bli brukt på å religiøs veiledning for å styre fangene vekk fra å tenke på hellig krig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Treningsrom i Saudi-Arabia

Treningsrommet i det nye fengselet i Saudi-Arabia har de nyeste apparatene.

Foto: Stringer / AFP

Under ti prosent tilbakefall

– For å bekjempe terrorisme må vil gi dem intellektuell og psykologisk balanse ... gjennom dialog og argumenter, sier lederen for rehabiliteringssentrene, Said Al-Bishi.

Han forteller at så langt har 2336 Al Qaida-fanger gått gjennom de saudiarabiske rehabiliteringsordningene.

– Prosentandelen å de som slutter seg til den avvikende minoriteten på nytt er ikke over ti prosent, sier Al-Bishi, som beskriver prosentandelen som «oppmuntrende».

Ikke alle er like overbeviste om at systemet med rehabilitering virker.

En av dem som ikke kom på bedre tanker etter oppholdet i et rehabiliteringssenter er Saeed al-Shehri, som ble nestleder i Al Qaida på den arabiske halvøy etter at han ble sluppet fri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Malerrom i Saudi-Arabia

Representanter for nasjonale og internasjonale medier å omvisning i rommet der fangene kan male i det nye fengselet i Riaydh.

Foto: Stringer / AFP

Al Qaida stammer fra Saudi-Arabia

Osama bin Laden

Osama bin Laden var selv fra Saudi-Arabia.

Foto: Scanpix/AFP

Al Qaida har en lang historie i Saudi-Arabia. Grunnleggeren Osama bin Laden var selv saudiaraber, og organisasjonens hovedmål var i en årrekke å få amerikanske militærstyrker ut av landet.

Mange av de tidlige Al Qaida-medlemmene var saudiarabere som hadde fått militær erfaring mens de kjempet mot de sovjetiske okkupasjonsstyrkene i Afghanistan på 1980-tallet.

Senere ble USA hovedfienden og 15 av de 19 flykaprerne som utførte terrorangrepene mot USA 11. september 2001 var saudiarabere.

Senteret i Riyadh er kalt opp etter den nåværende innenriksministeren, Prins Mohammed bin Nayef.

Han ledet aksjonene mot Al Qaida etter at terrorgruppen hadde drept over 150 mennesker i terroraksjoner i Saudi-Arabia mellom 2003 og 2006.

Etter at saudiarabiske myndigheter slo til mot Al Qaida, flyktet mange av medlemmene til nabolandet Jemen, der de opprettet Al Qaida på den arabiske halvøy, som blir kalt den farligste Al Qaida-avdelingen av USA.

Innenriksminister Prins Mohammed bin Nayef ble selv utsatt for et attentat i august 2009, men slapp unna med mindre skader.

Nå står han altså bak et forsøk på å omvende Al Qaida-medlemmer med rehabilitering i stedet for straff.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ukraina skal ha skutt ned russisk bombefly – Nato lover mer luftvern

En utålmodig og desperat Volodymyr Zelenskyj trygler verden om mer støtte. En ekspert tror det blir kritisk for Ukraina å få mer luftvern.