Hopp til innhold

Flere politifolk skadd i opptøyer i Stockholm

Tre politimenn ble skadd da de ble angrepet av en gruppe ungdommer i bydelen Husby, vest for Stockholm natt til mandag. Ungdommene satte fyr på flere biler i det som kan være en hevnaksjon.

Politi og ungdommer barket sammen i Husby utenfor Stockholm natt til mandag.

Nett-TV: Amatørvideo fra opptøyene i Husby i Stockholm

Opptøyer i Sverige

I 22-tiden søndag kveld ble minst 40 politifolk sendt til Husby.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix
Ungdommer satt fyr på biler

Brannvesenet fikk slukket de fleste brannene relativt kjapt, likevel var ødeleggelsene store etter nattens opptøyer.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

Da politiet søndag kveld fikk meldinger om at flere biler var satt i brann i Husby, sendte de inn store styrker. Men da de kom frem, ble de møtt av minst 50 maskerte ungdommer som begynte å kaste stein på dem.

Tre politimenn ble truffet og skadet, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Urolighetene pågikk gjennom hele natten i området. En miljøstasjon og en garasje ble også satt fyr på. Det førte til at 50 personer måtte evakueres. I løpet av natten begynte det også å brenne i en skole i Trondheimsgatan, men samtlige branner raskt slukket.

– Det var en veldig truende stemning og det føltes veldig ubehagelig, selv om angrepet ikke var rettet mot oss, sier Kjell Berglöf i Storstockholms brandförsvar.

Knuste ruter

Mandag morgen hadde ikke politiet pågrepet noen.

– Men vi håper å identifisere noen av de involverte når vi har gått igjennom videomaterialet fra i natt, sier pressetalsmann i Stockholmspolitiet Lars Byström.

Nattens urolighetene spredte seg også til områdene rundt Husby sentrum, der politiet beskriver skadene som omfattende. Mange ruter ble knust av de rasende ungdommene, skriver SVT.

– Det som skjedde i går er veldig trist. Mange foreldre var ute, men dessverre kunne vi ikke gjøre noe. Vi vet ikke hva som fikk ungdommene til å gjør dette, sier Mossa Ansara, som er kontaktperson for natteravnene i Husby.

Først ved 05:30-tiden roet det seg i Husby.

Protestaksjon

Mandag formiddag holdt ungdomsorganisasjonen Megafon en pressekonferanse angående nattens uroligheter. Der kom det frem at opptøyene startet som en protest mot at politiet skjøt og drepte en mann i Husby forrige uke.

– Vi er overbevist om at det som mediene beskriver som et allment kaos, var en protest mot at politiet skjøt en mann i forrige uke, sier Rami Al-khamisi fra ungdomsorganisasjonen.

Natt til mandag tente mange ungdommer på flere biler i bydelen Husby utenfor Stockholm.

Nett-TV: Se bilder fra nattens opptøyer i Husby.

Skjøt eldre mann

14. mai rykket politiet ut til en bolig i bydelen da de fikk melding om at en 69 år gammel mann truet flere andre personer med machete.

Ifølge naboer gikk mannen ut på balkongen og svingte det sverdlignende våpenet mot folk som stimlet sammen under ham. Politiet forsøkte først å forhandle med 69-åringen, som hadde stengt seg inne i leiligheten sammen med kvinnen.

Politifolkene bestemte seg for å gå til aksjon og kastet en sjokkgranat inn i leiligheten. Likevel ble de angrepet av 69-åringen da de tok seg inn i boligen.
Da skal politifolkene ha åpnet ild i selvforsvar. 69-åringen ble truffet og døde senere av skadene på sykehus.

Opptøyer i Husby

Ungdommene satte fyr på biler og lastebiler natt til mandag.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

– Neste politidrap skjer her

Situasjonen i vestre deler av Stockholm beskrives av flere politifolk som kaotisk, skriver Aftonbladet. Hver gang politiet reiser de, samles gjenger som kaster stein på bilene og angriper politiet.

– Jeg er sikker på at neste politidrap kommer til å skje i vårt distrikt, sier en politimann i Västerortspolisen til avisen.

Problemene beskrives som størst i Järvat, Tensta og Rinkeby, men problemene er også store i Husby. Politiet drar aldri dit med færre enn to biler, skriver Aftonbladet.

– Politiet ropte «neger»

Vitner den svenske avisen Dagens Nyheter (DN) har vært i kontakt med, sier at politiet ropte rasistiske ord under nattens aksjon i Husby.

– De ropte «neger», «ape» og «rotte» til ungdommene, og viftet med batongene sine. Det gjorde de helt uprovosert, sier journalisten Duraid Al-Khamisi til DN.

Lars Byström i Stockholmspolitiet sier til avisen politiet tar avstand fra den type språkbruk og oppfordrer folk om å anmelde det hvis de utsettes for slik språkbruk.

– Hvis det er slik at noen mener vi har begått overtramp eller andre feil, må de anmelde det – så kan vi vurdere det. Jeg kan ikke svare på om det har kommet inn noen anmeldelser, sier han til avisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt