Hopp til innhold

Over en million demonstrerte i Brasil

Over en million mennesker gjorde inntog i gatene i nærmere 100 byer i Brasil torsdag i landets største demonstrasjoner på to tiår.

Flere hundre tusen mennesker har demonstrert mot myndighetene i Brasil denne uka. Protestene har blitt gradvis større, og har spredd seg til minst tolv byer.

Demonstrasjonene begynte så smått for noen uker siden som en protest mot høyere priser på kollektivtransport.

Det har også blitt protestert mot myndighetenes pengebruk i forbindelse med arrangering av fotball-VM neste år og OL i 2016.

Arrangementene er kostbare, og mange mener pengene kunne vært brukt på tiltak som gagner større deler av befolkningen.

Deretter har protestene eskalert, og endret form og kraft. Store folkemengder har samlet seg for å vise sin misnøye med offentlig sektor, høye skatter, korrupsjon, dårlige forhold ved landets sykehus og skoler samt politivold.

Satte inn sikkerhetsstyrker i fem byer

Regjeringen i Brasil gjorde et forsøk på å holde orden på demonstrasjonene i landet ved å sette inn den nasjonale sikkerhetsstyrken i fem byer torsdag.

Men til tross for innsatsen for å roe situasjonen, møtte nærmere en million mennesker opp i gatene i Brasil.

I Rio De Janeiro demonstrerte minst 300.000 mennesker. I hovedstaden Brasilia samlet titusener seg rundt Kongressbyggete og Høyesterettbygget i byen.

Demonstrasjonene gikk stort sett rolig for seg , men etter hvert som antallet mennesker økte, førte til spradiske utbrudd av vold og hærverk i enkelte byer, i følge nyhetsbyrået Reuters.

18-åring døde

En 18 år gammel demonstrant døde etter at en bil kjørte gjennom en barrikade i São Paulo. Brasilianske medier opplyser at hundrevis av demonstranter i har fått småskader.

De store demonstrasjonene i landet har ført til at president Dilma Rousseff har avlyst en planlagt reise til Japan i neste uke.

Den voldsomme eskaleringen av demontrasjonene skal ha kommet overraskende på myndighetene i Brasil, og det er planlagt et krisemøte fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt