Hopp til innhold

Reddet livet da han tok seg en røyk

Bernard Théberge gikk ut for å ta seg en røyk da godstoget raste gjennom den lille byen Lac-Mégantic i Canada. Det reddet livet hans.

Frederique Mailloux Bernard Theberge overlevde togulykken i Canada

Bernard Théberge reddet livet med et nødskrik da han klarte å sykle fra flammehavet i den lille byen Lac-Mégantic i Canada.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Sammen med vennene sine var den 44 år gamle kokken ute og hygget seg på baren Musi-Café i sentrum av Lac-Mégantic i Quebec.

Kastet seg på sykkelen

Han hadde akkurat gått ut for å ta seg en sigarett, da han hørte et voldsomt bråk, og forstod med en gang at noe var galt.

– Toget kom altfor fort, og jeg så bare en flammevegg komme mot oss, forteller Théberge til den canadiske avisen Globe and Mail.

– Folk reiste seg opp og ble stående og se mot toget, mens jeg kastet meg på sykkelen som stod like utenfor og syklet alt jeg kunne. Da jeg snudde meg forstod jeg at alle de som var inne i baren umulig kunne ha kommet seg ut.

Musi cafe i Lac-Mégantic i Canada

På denne baren i hovedgaten i Lac-Mégantic mistet flere titalls mennesker livet natt til lørdag.

Foto: Musi Cafe

44-åringen forsøkte å komme seg rundt på baksiden av bygget, men klarte ikke komme til på grunn av flammene.

– Jeg måtte bare komme meg av gårde, men jeg kjenner mange av dem som fortsatt er savnet, sier mannen som anslår at det var minst 60 mennesker inne i lokalene da toget traff bygningen.

– Dette er nok den første røyken som har reddet livet mitt, sier han mens han viser frem armen som er bandasjert på grunn av brannskadene.

– Det hele var som en film, bare dette skjedde rett foran øyene våre.

Mange savnet

Fem person bekreftet omkommet, og 40 er fortsatt savnet. Tidligere ble det oppgitt at så mange som 80 personer ikke var gjort rede for etter ulykken. Mange av dem befant seg inne i baren Théberge så vidt klarte å rømme fra.

Politiet understreker imidlertid at antall savnede er usikkert fordi noen kan ha reist på ferie, mens andre kan ha blitt meldt savnet flere ganger.

Da det førerløse toget med olje braste inn i småbyen Lac.Megantic i Canada var det mange mennesker i gatene og på den lokale kafeen. Enkelte øyenvitner slapp unna branninfernoet med livet i behold.

Video: Vitner forteller om togbrannen i Canada

– Vi så bare flammene komme mot oss, og hoppet over gjerdet og løp over gaten. I det vi var over på den andre siden var gata et eneste stort flammehav, forteller en mann til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi venter at dødstallene vil stige ytterligere og at mange av dem som nå er savnet vil være blant dem, sier politiets talsmann, Guy Lapointe, ifølge BBC.

Mer enn 100 brannmenn har jobbet gjennom hele natten for å få kontroll over brannene.

Det er ennå ikke klart hvordan godstoget med 73 vogner, som var lastet med råolje, kunne spore av og rase gjennom den lille byen. Lokale medier har meldt at toget var førerløst, og ifølge CBC News begynte toget å rulle etter at det var blitt parkert av sjåføren.

– Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lokomotivføreren gjorde alt etter boka. Han parkerte toget og ventet på avløsing, sier visepresident Joseph McGonigle i Maine and Atlantic Railway.

Det er uklart hvor mange vogner som sporet av, men 13 av dem var lørdag kveld fjernet intakt fra stedet.

Canadiske transportmyndigheter håper å finne togets ferdskriver, en «svart boks» lik den som finnes om bord i fly.

Godstog i Lac Megantic i Canada

Midt i bildet ligger restene av det som var baren Bernard Théberge og vennene hans besøkte. Hele kvartaler er utslettet etter at toget øverst i bildet sporet av.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Alle de rundt 1000 som bor i en kilometer omkrets rundt ulykkesstedet er fortsatt evakuert fra hjemmene sine i byen, som har 6.000 innbyggere. Rundt 30 bygninger ble ødelagt i de kraftige eksplosjonene som fulgte etter at godstoget hadde skåret seg gjennom den lille byen som en kniv.

Ifølge øyenvitner så stod flammene over hundre meter opp i lufta da fire av vognene eksploderte.

– Når du ser sentrum av byen din nesten fullstendig ødelagt, vil du forstå at vi nå spør oss selv om hvordan vi skal komme oss igjennom denne hendelen, sier ordfører Colette Roy-Laroche.

Vanskelig slukningsarbeid

Ilden var så kraftig at brannmannskapene lenge ikke kunne gå helt inn i ulykkesområdet, og frykten var stor for at flere tankvogner kunne eksplodere.

Hver tank rommer mer enn 100.000 liter råolje. Fire av tankene eksploderte da toget sporet av, og eksplosjonen var så kraftig at flammer ble slynget mer enn 100 meter opp i lufta.

Flere bygninger er fullstendig ødelagt, deriblant Musi-Cafe, et bibliotek og flere butikker.

Øyenvitner forteller at det var fullt av folk i bykjernen da ulykken skjedde rundt klokka 1 lokal tid natt til lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt