Hopp til innhold

Russland advarer mot «tragisk feil»

FN-inspektører skal fra mandag undersøke om det er brukt kjemiske våpen i Syria. Mens USA forbereder et mulig angrep, advarer Russland mot en tragisk feiltakelse, og Syria sier hele Midtøsten vil settes i flammer dersom amerikanerne aksjonerer.

Både Frankrike og Storbritannia mener det syriske regimet er ansvarlig for det som etter all sannsynlighet var et kjemisk angrep sist onsdag. Gro Holm rapporterer om de siste reaksjonene fra Washington.

NETT-TV: Både Frankrike og Storbritannia mener det syriske regimet er ansvarlig for det som etter all sannsynlighet var et kjemisk angrep sist onsdag. De amerikanske reaksjonene er ikke like bastante, melder NRKs korrespondent Gro Holm fra Washington.

Mens FN-inspektørene er på vei, har Frankrike allerede pekt ut regimet som ansvarlig for det som synes å være angrep med kjemiske våpen.

– Indikasjonene er entydige når det gjelder omfanget av massakren og det overveldende ansvaret til regimet. For oss er det ingen tvil om fakta, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius på en pressekonferanse i Jerusalem.

Lavrov og Lukashevich

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i samtale med talsmann Alexander Lukashevich.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Obama-administrasjonen peker også i den retning, noe som får det russiske utenriksdepartementet til å reagere.

De advarer mot å fordele skyld for det kjemiske angrepet i Syria før all fakta er på bordet.

– Vi oppfordrer de som reiser muligheten for militær intervensjon i Syria om å bruke fornuften, og motstå fra å gjøre en tragisk feiltakelse, sier utenriksdepartementets talsmann Aleksandr Lukashevich i en uttalelse.

– Alt dette minner om hendelsene for et tiår siden da USA omgikk FN og brukte forfalsket informasjon om tilstedeværelsen av masseødeleggelsesvåpen i Irak til å starte et eventyr som vi alle er kjent med konsekvensene av, uttaler Lukasjevitsj.

– Høyst sannsynlig et nervegassangrep

Lørdag offentliggjorde organisasjonen Leger uten grenser en rapporter fra Syria om at et stort antall syrere er blitt behandlet for symptomer på nervegassforgiftning etter onsdagens påståtte nervegassangrep.

– Skadene på pasientene som er kommet inn skyldes høyst sannsynlig et nervegassangrep. Det er vanskelig å forklare denne katastrofale episoden på noe annet vis, sier den norske legen Morten Rostrup som jobber for Leger uten grenser med Midtøsten som spesialområde til NRK.no.

Mandag rykker inspektører fra FN inn for å undersøke hva som har skjedd. Den syriske regjeringen har godtatt våpenhvile på stedet mens et FN-team undersøker hendelsen.

Les også: – Syria vil samarbeide med FN

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at FN-inspektørene endelig får adgang til områdene utenfor Damaskus i Syria der det er mistanke om angrep med kjemiske våpen.

– Beskyldningene hagler begge veier, og det er derfor utrolig viktig at vi får en uavhengig vurdering av nøyaktig hva som har skjedd, og hvem som står bak. Vi skulle ønske denne adgangen kom med én gang, det er på høy tid at dette skjer nå, sier Eide til NTB.

Den britiske utenriksministeren William Hague er mer nøktern.

– Vi må være realistiske med tanke på hva FN-teamet kan oppnå. Faktum er at mye av bevismaterialet kan ha blitt ødelagt, gjemt eller tuklet med, sier Hague ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Obama drøftet tiltak

President Barack Obama drøftet Syria med sine rådgivere søndag.

Barack Obama drøftet lørdag tiltak mot Syria, men intet konkret er bestemt.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Barack Obama kalte sammen sine rådgivere lørdag for å drøfte tiltak mot Syria etter meldingene om angrep med kjemiske våpen. Men intet konkret ble besluttet.

Det eneste konkrete som kom ut av møtet, var en erklæring der det heter at USA skal fortsette å samle inn opplysninger for å stadfeste hva som har hendt.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel bekrefter at han er forberedt på alle eventualiteter når det gjelder Syria.

– Det er risiko og konsekvenser for det man velger å gjøre eller ikke gjøre, uttaler Hagel.

«Vil sette Midtøsten i flammer»

Hagel gjentok i Kuala Lumpur i Malaysia søndag alle forbehold om at USA fortsatt innhenter data og bevis når det gjelder det som skal ha vært et angrep med giftgass utenfor Damaskus onsdag i uken som gikk.

Men han bemerket også at de militære styrkene står klar til å gjennomføre det Obama måtte bestemme seg for.

– Det er «svært liten tvil» om at et kjemisk våpen ble brukt av Syria mot sivile i en hendelse som drepte minst 100 mennesker i forrige uke, men presidenten har ennå ikke bestemt hvordan de skal reagere, sier en høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået AP søndag.

Syrias informasjonsminister Omran Zoabi sier på sin side at en amerikansk militær aksjon ikke vil bli noen «piknik».

– En militær intervensjon fra USA vil få meget alvorlige følger og skape en ildkule som vil sette Midtøsten i flammer, sa ministeren til det syriske statlige nyhetsbyrået SANA.

Iran truer USA med angrep

Iran advarer USA mot å krysse en rødlinje i forholdet til Syria. Et angrep vil få alvorlige konsekvenser, ifølge en ledende militær.

– Amerika kjenner grensen for den røde linjen på Syria-fronten. Hvis de krysser den røde linjen, vil det få svært alvorlige følger, sier Massoud Jazayeri, visegeneralstabssjef for Irans væpnede styrker.

Søndag morgen meldte det iranske nyhetsbyrået Fars at trusselen er en reaksjon på uttalelser fra vestlige politikere om mulighetene for et angrep på Syria.

Les også: Barth Eide: – Jeg synes at Iran bør passe seg litt nå

SISTE NYTT

Siste nytt