Hopp til innhold

Stengte oppfølgeren til Silk Road

Nederlandsk politi har stengt en ny, hemmelig nettbutikk som solgte narkotika, våpen og hackertjenester. Fem personer er arrestert.

Silk Road

Nettsiden Silk Road omsatte for milliarder frem til den ble stengt av FBI i fjor. Nå er arvtakeren stengt etter en drøy uke i drift.

Nettsiden Utopia åpnet i forrige uke, men er allerede nå stengt av politiet i Nederland, melder BBC.

Til tross for at siden bare hadde vært i drift i en drøy uke, inneholdt den over 13.000 annonser for ulovlige varer og tjenester. 1200 av dem ble publisert bare i løpet av de første timene.

Brukere som kom seg inn på siden kunne bestille kokain, LSD, ecstasy og anabole steroider, farlige kjemikalier, hackertjenester, skytevåpen og falske penger og kredittkort.

Selgerne skal ha tilbudt seg å sende varene fra USA eller Nederland til kjøpere i hele verden, mot betaling i euro eller bitcoin.

Politiet har beslaglagt 900 bitcoin, som er verdt litt over 3,5 millioner kroner.

– Bestilte drap

De arresterte er fire nederlendere og en tysker. Tre av nederlenderne skal ha stått bak Utopia og flere liknende nettsider, mens de to andre er mistenkt for å ha solgt narkotika og våpen, samt å ha bestilt drap.

Etterforskningen gikk under navnet «Operasjon Commodore», der politifolk utga seg for å være kunder og kjøpte flere tusen ecstasy-piller og et titalls gram kokain fra selgere på nettsiden.

En av de arresterte, en 46-årig nederlender, skal også ha latt seg lure til å tro at en av etterforskerne var en leiemorder, og bestilt et drap. Han skal ha betalt et depositum for jobben, opplyser påtalemyndigheten.

Politiet har beslaglagt harddisker, minnepinner, våpen og narkotika, og varsler at det kan komme flere pågripelser.

Flere nettsider fortsatt i drift

Utopia presenterte seg som den direkte arvtakeren til Silk Road, som var i drift i to år før den ble stengt av FBI i oktober i fjor.

Begge nettsidene lå på det såkalte dype nettet, en del av Internett som bare er tilgjengelig gjennom nettverkstjenester som Tor.

Måten den krypterte informasjonen sendes på gjør det svært vanskelig å spore opp både brukere og bakmenn, og sidene er umulige å finne i en vanlig nettleser.

Eieren av nettsiden DeepDotWeb, som presenterte Utopia i forrige uke, sier til BBC at det fortsatt er minst 29 andre nettsider som tilbyr det samme på det «dype nettet».

Les også: Frykter storstilt dopkjøp på nettet

SISTE NYTT

Siste nytt