Hopp til innhold

Game of Thrones gir Belfast suksess

Belfast (NRK.no): Filmindustrien flokker seg til den nordirske hovedstaden Belfast. Rause skatteordninger og naturskjønne omgivelser har gjort at blant annet den enormt populære tv-serien «Game Of Thrones» er spilt inn her.

Det er særlig to ting som Belfast er kjent for i historiebøkene. Det ene er at skipet «Titanic» ble bygget her, det andre er den mangeårige konflikten mellom protestantiske unionister og katolske separatister.

Hva det første angår, pleier folk i Belfast å understreke at det var engelskmennene som seilte skipet på et isfjell. Hva det andre angår, er de fleste opptatt av at det stort sett tilhører fortiden.

Nå skrives en helt annen historie, en langt lysere en. En historie om vekst og internasjonalt ry.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Filmindustrien flokker seg til den nordirske hovedstaden Belfast. Rause skatteordninger og naturskjønne omgivelser har gjort at blant annet den enormt populære tv-serien «Game Of Thrones» er spilt inn her.

16 unge voksne skal på «Game of Thrones Tour of Locations» og guiden Siobhan Armstrong viser vei.

På tur i Westeros

En typisk grå og våt tirsdag ettermiddag i Belfast står 16 unge voksne og venter på bussen. Ikke på rutebussen må vite, men en oransje minibuss som skal ta dem med inn i en verden hvor fantasi smelter sammen med virkelighet.

De skal på «Game of Thrones Tour of Locations», en bussreise til mange av stedene hvor det som kanskje er verdens mest populære TV-serie er spilt inn.

De skal se «The Wall» med sitt «Castle Black», gå av bussen ved retterstedet der Ned Stark hugget hodet av en desertør fra brorskapet «The Night’s Watch» i første episode, og også få gå inn i hulen der prestinnen Meilsandre fødte skygge-snikmorderen som drepte Renly Baratheon.

Guiden kunne saktens vært hentet fra serien selv. Kledd i lys og mørk lilla, med flagrende sort hår, gestikulerer Siobhan Armstrong ivrig mens hun forklarer hva de skal få se.

– Slik dere får se Castle Black nå, er ikke som dere ser det i serien. Når filmselskapet kommer tilbake, må de ordne med veier, de må reise vegger og alt mulig annet.

Og sant nok, idet vi ankommer stedet hvor vi i serien gjerne ser en enorm lang isvegg med borgen ved foten, ser vi et grustak med gravemaskiner.

I det fjerne ser vi noe som ligner på «The Wall», isveggen som beskytter Westeros mot det ville nord, men som Siobhan forklarer, er det mye som ordnes i etterproduksjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Game of Thrones-location i Belfast

Bak dette grustaket ligger «The Wall», isveggen som beskytter Westeros mot det ville nord.

Foto: Espen Aas / NRK

Fra trøbbel til troner

Og etterproduksjonen er et annet viktig stikkord for Belfast. Ikke bare spilles det inn mange serier og filmer i området, men all bearbeidingen som skal skje etterpå, gjøres også i stor grad her.

NRK besøker Yellowmoon, som i tillegg til å gjøre alle post-produksjon på «Game of Thrones», også jobber med spenningsserien «The Fall», flere barneprogrammer for BBC og mye annet.

Sjefen heter Greg Darby, og han er en opptatt mann, en veldig opptatt mann.

– Her ser dere bookingene våre for i år, sier han og viser oss en diger tabell med fargekoder. Alle studioene hans, enten det er for lyd eller bilde er så godt som booket opp i hele 2014.

Da han startet i bransjen, var han et enmannsforetak, og redigerte dokumentarfilmer om «the Troubles», den lange konflikten mellom protestanter og katolikker i regionen.

Greg Darby i filmproduksjonsselskapet Yellow Moon

Greg Darby i filmproduksjonsselskapet Yellow Moon viser frem ett av redigeringsrommene.

Foto: Daniel Peter Shiells / NRK

Nå er det langt mer dramatiske, om enn oppdiktede, historier som gis liv i selskapet hans.

– Det har vært en helt fantastisk omveltning for tv-produksjon. I de siste tre årene har vi doblet virksomheten. I omsetning, antall ansatte, antall bookinger, så det var vært bemerkelsesverdig.

– Hva skjedde?

– «Game of Thrones» er vel hovedoverskriften. Før den serien kom hit, var de fleste av jobbene for lokal-TV, lokale selskaper, BBC Nord-Irland, i det hele stort sett ting på den irske øya. Så kom amerikanerne. De kom på grunn av skattelettelser, som var insentiver fra myndighetene, og vi var konkurransedyktige.

– De kom for å lage piloten til «Game of Thrones». Basert på suksessen til den, ble det skrevet kontrakt på sesong to, sesong tre og sesong fire. Nå skal vi i gang med den femte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Holywood Fish Cafe i Belfast

Like ved filmområdet utenfor Belfast ligger byen Holywood. Den er betydlig eldre enn det noe mer berømte distriktet i Los Angeles.

Foto: Daniel Peter Shiells / NRK

Titanic har steget opp igjen

Yellowmoon ligger i en by rett utenfor Belfast som treffende nok heter «Holywood», og som er en del eldre en den amerikanske filmbyen som har en ekstra konsonant i navnet.

Fem minutters kjøretur derfra, så kommer du til havnen i Belfast. Her sto skipet «Titanic» ferdig for 102 år siden, før det seilte til sin våte grav ute på havet.

Men navnet lever i aller høyeste grad videre. Området heter «Titanic Quarter», eller Titanic-plassen. En svær, og godt inngjerdet bygning huser «Titanic Studios» hvor det meste av innendørsscenene fra «Game of Thrones» og andre serier er spilt inn.

Det er liten tvil om at forrentningene blomstrer i området. Kafeer, restauranter og butikker ligger tett i tett, og alle er enige om ting går godt.

Økonomene her har en tommelfingerregel om at for hver million som gis i skattelette til de store produksjonsselskapene, så får de fire millioner tilbake.

Det handler om overnattinger, innkjøp, transport, mat også videre. Og det i en by som i flere tiår var beryktet for all volden og uroen.

Turistnæringen vokser

Om bord på bussen er «Game of Thrones»-turistene kommet frem til Carncastle i Gleann Arma, som betyr «armeens dal» på irsk.

Flere av folkene om bord gjenkjenner det straks. Det var her Sean Bean i rollen som Ned Stark hugget hodet av en desertør i seriens aller første episode.

Kameratene Suleiman Daud og Michael Chin har reist helt fra Singapore for å se de forskjellige innspillingsstedene. Suleiman kneler for kameraet, som om han også var klar for å miste hodet for sverdet.

– Jeg er en stor fan, forteller han.

Michael Chin på Game of Thrones-location i Belfast

Michael Chin tok turen helt fra Singapore for å se åstedene fra sin favorittserie.

Foto: Daniel Peter Shiells / NRK
Sulaiman Daud på Game of Thrones-location i Belfast

Kameraten Sulaiman Daud er om mulig enda mer fan.

Foto: Daniel Peter Shiells / NRK

– Jeg har vært det helt siden jeg leste bøkene (skrevet av George R.R. Martin red.anm.), jeg har fulgt serien fra den ble laget, og da muligheten kom for å reise til Belfast og Nord-Irland så måtte jeg bare dra for å se noen de mest ikoniske stedene fra serien, sier Suleiman Daud.

Christiana Vale står litt bortenfor og tar en masse bilder. Hun har ikke reist fullt så langt, kun fra Sørvest-England, fra byen Newquay, et område som også har vært populær for filminnspillinger.

– Jeg synes det er skikkelig fint her, med en flott kyst, og det ser litt lunefullt ut, slik du antar at et slikt sted er, det er skikkelig flott, sier hun begeistret.

I likhet med de andre er en hun storfan, og har fått turen i fødselsdagsgave fra foreldrene.

Kystveien fra Belfast har naturligvis alltid vært like vakker, men takket være serien kan de vise den frem til flere. Innimellom alle de ikoniske stedene som har vært filmsett, viser de også frem mer historiske steder.

God butikk for busseiere

Gerard Rogan driver disse turene og flere andre, og kan melde om stort sett fulle busser på hver eneste tur. Ofte må de sette inn flere busser. Alle guidene de bruker er fans selv, noen av dem er også statister i serien.

– Det har vært utrolig bra for turismen, og jeg tror det bare kommer til å bli bedre. Jo mer folk ser av naturen og området fra serien, jo mer frister det for folk å komme hit selv. Dessverre har vold og politikk utgjort mye av vår nyere historie, men landsdelen har jo så mye mer å tilby.

– Vi tenker at det mest verdifulle vi har her er folkene. Det høres kanskje merkelig ut med tanke på vår historie, men de sørger for at folk koser seg når de er på besøk.

Bussen haster videre, de skal til hulen for skyggefødselen, med store klipper og steiner som minner mest om svære drag-egg, før de skal se leiren til Renley Baratheon og senere de mørke hekkene der Arya Stark rømte sammen med kong Roberts uekte sønn Gendry i håp om å nå hjem til Winterfell.

Når kommer rulleteksten?

Det skal etter planen bli minst seks sesonger av «Game of Thrones», og selv om mye av neste sesong filmes i Spania, skjer altså fortsatt mye av aktiviteten i Belfast og områdene rundt. Uansett produseres det mye TV og film i tillegg nå.

I tredje etasje hos Yellowmoon nær Holywood Road er det siste innspurt på andre sesong av den kritikerroste krimserien «The Fall» med den tidligere «X-Files»-stjernen Gillian Anderson i hovedrollen. Det er så hemmelig at vi ikke kommer lenger enn til de lukkede dørene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hanna Vanderburg

Hanna Vanderburg er en av dem som gladelig betaler for å se naturen der Game of Thrones er spilt inn. Hun har reist helt fra USA for opplevelsen.

Foto: Espen Aas / NRK

I ett av de andre rommene er det en ny serie for BBCs barnekanal CBBC, og slik fortsetter det. Ennå. Men sjefen, Greg Darby, vet at ingenting vokser inn i himmelen.

I øyeblikket er det Belfast som er det attraktive stedet, på grunn av gunstige betingelser og god kunnskap. Om noen år kan det være et helt annet land og en helt annen by som har samme status.

Disse landene har refusjons- og intensivordninger

– Utfordringen nå er å ekspandere riktig. For jobbene bare kommer, kommer og kommer. Men hvor store skal vi bli? Alt som har vokst frem nå, kan forsvinne like raskt som det kom. Det er jeg alltid veldig klar på, sier Darby, og blir tankefull i noen sekunder. Så smiler han og sier:

– Men i øyeblikket møter vi den utfordringen!

Selskapet er bygget opp av redigerere og teknikere de selv utdanner gjennom flere år, og bransjen har derfor blitt en viktig og populær rekrutteringsanstalt for arbeidslivet. Og det i en by som i flere tiår var beryktet for all volden og interne problemer.

– For ti år siden var det ikke et produksjonsselskap i verden som ville engang vurdert Belfast, sier Greg Darby.

– Nå er det knapt et produksjonsselskap som ikke vurderer å komme til Belfast.

Foreløpig er det ingen isfjell i sikte for det moderne Titanic i Belfast. Og engelskmennene holder seg unna denne gangen – de har jo sine egne studioer i London.

SISTE NYTT

Siste nytt