Hopp til innhold

Snart kan du se postkassen din fra verdensrommet

Satellittbilder i karttjenester på nettet blir mer og mer detaljerte. Nye satelitter fotograferer ned til postkassestørrelse – Datatilsynet er bekymret, mens minerydderne jubler.

Satellittbilde fra Amalfi, Italia

Satellittbildet fra den italienske Amalfi-kysten viser hus og detaljer ned til en halv meter. Når nye bilder er klare, skal brukerne kunne zoome inn på objekter som er på størrelse med en postkasse.

Foto: Skjermdump Google Maps

Srebrenica

I området rundt den bosniske byen Srebrenica skal Norsk Folkehjelp rydde 400 000 kvadratmeter for miner. Bedre bilder vil gjøre jobben tryggere og lettere.

Foto: Skjermdump Google Maps
Håkon Ødegaard

Håkon Ødegaard sier bedre satellittbilder vil gjøre det lettere og tryggere å rydde landområder for miner.

Foto: Norsk Folkehjelp
Diana Likiso James rydder miner i Sør-Sudan

Diana Likiso James rydder mine for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan. Bedre satellittbilder vil gjøre hennes jobb tryggere.

Foto: Tor-Henrik Andersen/Norsk Folkehjelp

Datatilsynet er bekymret for at kriminelle skal bruke bilder fra karttjenester som Google Maps og Bing Maps i vinnings hensikt.

For om ikke lenge kan karttjenester publisere satellittbilder med detaljer helt ned til 31 centimeter. Det betyr at mindre gjenstander enn før blir synlige.

Firmaet bak satellittbildene, Digital Globe, lover at du skal kunne zoome inn på gjenstander som har postkassestørrelse.

For Norsk Folkehjelp, som driver med minerydding mange steder i verden, er dette en veldig god nyhet.

– Jo skarpere, jo bedre, sier kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, Håkon Ødegaard.

– Lettere å finne minene

Han framhever de positive konsekvensene av at bedre og tydeligere bilder av jordas overflate blir fritt tilgjengelig.

– Bedre satellittbilder med høyere oppløsning enn før, vil hjelpe oss å se bedre, for eksempel skyttergraver, fordypninger i terrenget osv. hvor miner kan ligge. Det vil gjøre jobben til våre mineryddere enklere og tryggere, påpeker han.

Ødegaard peker også på at ved å sammenligne gamle minekart med nyere bilder, vil det være lettere å forstå hvordan terrenget har endret seg på f.eks. 30 år, og dermed enklere å spore opp minene. I andre tilfeller kan elveløp ha endret seg og terrenget grodd til.

Norsk Folkehjelp driver med minerydding i mer enn 30 land verden over.

I sommer startet et nytt prosjekt hvor de skal rydde 400.000 kvadratmeter rundt Srebrenica og byene Bratunac, Milići, Vlasenica og Zvornik, som myndighetene i Bosnia-Hercegovina frykter er minelagt.

Frykter tyver

Datatilsynet er mer opptatt av personvern og trygghet.

Bilder med høyere oppløsning betyr at flere detaljer rundt og på huset ditt kan bli synlig for alle som har tilgang til internett, og det uroer Bjørn Erik Thon som er direktør i Datatilsynet.

Dette er en bekymringsfulll utvikling. Bildene som tas fra rommet blir skarpere og skarpere, og dette kan utnyttes av folk med skumle hensikter."

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet, og mener det er et problem for personvernet at bildene fra rommet blir skarpere og skarpere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Dette er en bekymringsfull utvikling. Bildene som tas fra rommet blir skarpere og skarpere, og dette kan utnyttes av folk med skumle hensikter, sier han.

Derfor ber han folk sjekke hva som ligger ute på nett. Datatilsynet tilbyr også en veiledning i hvordan folk skal kunne skjule seg for karttjenestene.

Fikk ja i juni

Hittil har grensen for hva karttjenester som Google Maps kan vise, vært begrenset dels av teknologien, og dels av hva amerikanske myndigheter tillater at satellittselskapene får lov til å videreselge.

Oppløsningen har hittil vært satt til maksimalt 50 centimeter, dvs. at objekter under 50 cm ikke skal være synlige.

I august skyter satellittselskapet Digital Globe opp en ny satellitt som kan levere bilder med mange flere detaljer. I fjor sommer søkte de amerikanske myndigheter om lov til å få selge bilder med høyere oppløsning kommersielt, til selskaper som for eksempel Google Maps, Google Earth, og alle andre som er villig til å betale for bildene.

Postkasse-størrelse

Worldview-3

Worldview3-satellitten klargjøres hos Bell Aerospace som har bygget skroget og satt delene sammen.

Foto: Ball Aerospace

Den nye satellitten, som har fått navnet WorldView-3, har vært planlagt i flere år. Dette blir den kommersielle satellitten i verden som kan tilby bilder med best oppløsning, men begrensningen i hva som er tillatt å selge har ligget fast.

I juni i år fikk Digital Globe gjennomslag for å senke oppløsningen til 31 centimeter (12 tommer). Før det har super-oppløselige bilder kun vært tillatt solgt til det amerikanske forsvaret.

– Det betyr at detaljer som kumlokk og postkasser blir synlige, skriver selskapet på sine nettsider.

Skal se bedre gjennom skyer

WorldView-3 satellitten

WorldView3-satellitten er på 5,7 x 2,5 meter. Med solcellepaneler utslått er den drøyt 7,1 meter på tvers. Den skal drives av solenergi.

Foto: Ball Aerospace

Satellitten skal skytes opp fra Santa Barbara i California 13. eller 14. august i år, og skal plasseres i bane 617 kilometer over jordoverflaten.

I sin levetid på 10–12 år skal den levere sylskarpe bilder tilbake til jorda. Kameraene om bord skal kunne avfotografere opptil 680 000 kvadratkilometer på ett døgn, og bildene skal lastes fortløpende ned til jorda.

I tillegg til økt skarphet, er satellitten utstyrt med kameraer som skal kunne se bedre gjennom røyk. tåke og skyer ved hjelp av infrarødt lys.

Den får også teknologi som skal gjøre bildesammensetningen bedre slik at skjøtene blir mer presise og mindre synlige.

Lanseringsdato ikke bestemt

Det er uklart når Google Maps vil ha den nye høyoppløselige bildene tilgjengelig på nett. Talskvinne Christine Sørensen i Google beklager, men sier det ikke er avgjort enda.

Hun vil heller ikke si noe om hvordan de nye bildene skal innfases, og hvilke deler av verden som blir prioritert.

Men det er kanskje ikke utenkelig å anta at det er kommersielle interesser som vil gjøre dette, siden bildene fra Oslo og Norge allerede er overlegne i oppløsning sammenlignet med bildene fra Bosnia-Hercegovina.

Ramberg på Moskenesøya i Lofoten, satellittbilde

Satellittbilde fra Ramberg på den norske Moskenes-øya i Lofoten viser hus og biler med et detaljeringsgrad på 50 cm i dag. Når nye bilder er klare skal de vise objekter som er så små som postkasser.

Foto: Google Maps, skjermdump

Søk etter satellittbilder fra stedet du bor i Google Maps og Bing Maps her.

NB: Hvis du allerede har sett tydeligere og mer høyoppløselige bilder av huset der du bor, så er det trolig snakk om flyfoto. Mange tettbygde strøk i Norge er dekket av flyfoto, men det gjelder ikke spredtbygde strøk eller fattigere deler av verden hvor det ikke er like kommersielt interessant å flyfotografere som her. I tjenester som Google Maps og Bing Maps går bildene over fra satellittbilder til flyfoto etter hvert som du zoomer deg inn.

SISTE NYTT

Siste nytt