Hopp til innhold

Politisk krise midt i flytragedien

I går eksploderte den normalt så sindige statsministeren Arsenij Jatsenjuk og leverte inn sin avskjedssøknad i frustrasjon. I dag ber president Petro Porosjenko politikerne om at de holder holdet kaldt, midt i en krisetid for landet.

Arsenij Jatsenjuk

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk holdt en tordentale til den ukrainske nasjonalforsamlingen i går.

Foto: ANDREW KRAVCHENKO / Afp

– Jeg håper at de hete følelsene vil kjølne og avløses av kald fornuft og en følelse av ansvar, slik at hele den ukrainske regjeringen kan fortsette sitt arbeid, sier president Petro Porosjenko i en uttalelse om den nye, akutte krisen i landet.

Han ber nasjonalforsamlingen i en tillitsvotering vise regjeringen sin støtte, i en skjebnetid for landet.

Krise på flere fronter

Ukrainske myndigheter må på en og samme tid håndtere væpnet kamp mot prorussiske separatister, et fortsatt kaos rundt nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet hvor separatistene har kontroll over området, en statsøkonomi i fritt fall og en energikrise under oppseiling.

Ukrainas president Petro Porosjenko utenfor Nederlands ambassade i Kiev

Den nye presidenten Petro Porosjenko har fått enda et problem i fanget med den siste regjeringskrisen. Fra før sliter landets ledelse med flykatastrofen. Bildet viser Porosjenko utenfor Nederlands ambassade i Kiev.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ved grensen mot Russland står fortsatt russiske soldater, hvorfra det skytes med artilleri mot stillingene til ukrainske regjeringsstyrker inne på ukrainsk territorium ifølge amerikansk etterretning.

To ukrainske jagerfly ble denne uken skutt ned, uten at man vet hvem som står bak. I tillegg synes den russisk annekterte Krim-halvøya å være tapt for godt, med mange uløste formelle forhold.

Ny usikkerhet rundt den politiske styringen av landet kan påvirke en rekke ting, ikke minst det krevende granskingsarbeidet etter flykatastrofen.

Ifølge ukrainske Interfax er visestatsminister Volodymyr Hroisman i et regjeringsmøte fredag formiddag valgt til fungerende statsminister, etter at Arsenij Jatsenjuk i går overraskende kastet kortene i frustrasjon og sinne over sine politiske medfeller.

Samtidig hevder nestlederen i den ukrainske nasjonalforsamlingen at Jatsenjuk sin avskjedssøknad ikke har kommet nasjonalforsamlingen i hende, slik at det foreløpig ikke er mulig å stemme over den.

Dette til tross for at det torsdag kveld ble meldt at avskjedssøknaden var godkjent av nasjonalforsamlingens leder Oleksandr Turtsjynov.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ukrainas visestatsminister Volodymyr Hroisman

Bildet sendt ut fra pressekontoret til det ukrainske statsministerkontoret viser fungerende statsminister Volodymyr Hroisman under fredagens regjeringsmøte.

Foto: ANDREW KRAVCHENKO / Afp

– Historien vil ikke tilgi oss

– Historien vil ikke tilgi oss, sa en opprørt Arsenij Jatsenjuk til den ukrainske nasjonalforsamlingen torsdag ettermiddag, hvor han gjorde det klart at han kom til å be om å få gå av som statsminister.

– Regjeringen har sprukket, vedtak om helt nødvendige bevilgninger i nasjonalforsamlingen blir ikke stemt over, soldater får ikke utbetalt lønnen sin, det er ingen penger til å kjøpe våpen for, det er ingen muligheter til å få kjøpt og bunkret opp nødvendig drivstoff til militære kjøretøy. Hvilke muligheter har vi nå? sa han til de folkevalgte.

Tidligere på dagen hadde flere av partiene i regjeringen trukket seg ut av regjeringssamarbeidet, deriblant partiet Udar som ledes av den verdenskjente bokseren Vitalij Klitsjko, det nasjonalistiske partiet Svoboda og en gruppe av 19 uavhengige representanter.

Jatsenjuk, som representerer og Fedrelandspartiet som den omstridte Julia Timosjenko grunnla, ønsket sammen med flere andre ministre å heve forsvarsbudsjettet og gjøre endringer i den ukrainske energipolitikken, men regjeringen med sine respektive fraksjoner klarte ikke å komme til enighet.

Det har helt siden februar vært eksempler på at personlige motsetninger mellom enkeltpersoner i koalisjonen har hindret felles front.

Arsenij Jatsenjuk gjorde det tidlig klart at han ikke ville forhandle med partier som støttet eller sympatiserer med den forrige, russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj for eventuelt å danne ny regjering med disse som støtte.

La ingenting imellom

Jatsenjuk er kjent som en svært sindig, stillferdig og intellektuell politiker som besatt flere ulike regjeringsposter da den europavendte fløyen i Ukraina sist styrte landet.

Gjennom de siste urolige månedene har han vært et stabilt, politisk anker som nyter stor tillit i det internasjonale miljøet. Han har sikret nødvendig økonomisk hjelp til landet som nær er bankerott, og han har fikk i land EU-avtalen som før jul utløste de store protestene på Maidan og gjorde at det forrige regimet falt.

I går langet Jatsenjuk kraftig ut mot sine partnere fra Maidan-opprøret. Koalisjonsregjeringen gav seg selv navnet Det europeiske valg da den tiltrådte.

– Millioner av ukrainere stod bak denne revolusjonen. Vi her tok ikke valget for Europa, det gjorde de mange hundre og de mange tusen, sa Jatsenjuk og viste indirekte til dem som mistet livet i opprøret, i kampen for at Ukraina skal knytte seg til den vestlige delen av Europa og ikke til Russland.

– Det var ikke dette de kjempet for på Maidan, sa han.

Jatsenjuk mener de folkevalget svikter sitt folk, ved å ikke imøtekomme deres krav om endringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 Arsenij Jatsenjuk under tale i den ukrainske nasjonalforsamlingen

Arsenij Jatsenjuk skal lenge ha vært frustrert over den politiske stillstanden i nasjonalforsamlingen.

Foto: Andrew Kravchenko / Ap

Dragkamper lammer styringen

Arsenij Jatsenjuk skal i lengre tid ha vært frustrert over dragkamper og blokkeringer i den ukrainske nasjonalforsamlingen, som fører til at de folkevalgte ikke har fått gjort nødvendige budsjettvedtak eller endringer av politikken på andre viktige områder, som energiforsyning, som stadig blir mer prekær. Dette går igjen utover styringsmuligheten for regjeringen.

I går sa statsministeren rett ut at konsekvensene av den politiske stillstanden er at regjeringen får problemer med å bekjempe de prorussiske separatistene i øst, som fortsatt har kontroll over store områder.

'Dette selv om regjeringsstyrkene de siste ukene og dagene har klart å gjenerobre sentrale byer og distrikter.

Lysytsjansk, som ligger 9 mil fra opprørshovedkvarteret i Lugansk, ble ifølge president Porosjenko tatt i dag, etter å ha vært kontrollert av en separatistgruppe siden mai.

Jatsenjuk mener de politiske partiene som ønsker en tilhørighet til Vesten risikerer å miste støtten blant ukrainerne som støttet opprøret på Maidan hvis de ikke klarer å forbedre forholdene i landet.

Nyvalg om få måneder

Hvis partiene i nasjonalforsamlingen ikke klarer å enes om en ny regjering, kan president Porosjenko utlyse nyvalg.

Det neste valget av nasjonalforsamling skal ordinært ikke holdes før i 2017. Selv om landet det siste halvåret på grunn av de politiske tumultene har skiftet både regjering og regjering, har nasjonalforsamlingen bestått.

Både politikere og aktivister har ønsket en endring også av den, spørsmålet er om dette er tiden for en valgkamp.

Ifølge FN er 230.000 drevet på flukt på grunn av konflikten. 130.000 av dem har krysset grensen til Russland, vel 100.000 har dratt fra konfliktområdene i øst og søkt tilflukt i den vestre delen av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt