Hopp til innhold

Hagel: IS er den største trusselen mot USA

USAs forsvarsminister Chuck Hagel mener terrorgruppen Den Islamske Staten (IS) utgjør den største trusselen mot USA og kan forandre hele Midtøsten.

USA forsvarsminister Chuck Hagel

USA forsvarsminister Chuck Hagel advarte sterk mot trusselen fra IS på en pressekonferanse i Pentagon i går.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Ifølge Hagel så har de amerikanske bombingene i Nord-Irak hjulpet og hindret de militante ekstremistene i å rykke frem og nærmere Iraks hovedstad Bagdad.

Må slås i Syria

Men USAs forsvarsledelse var også klar på at gruppen ikke kan bekjempes uten angripe deres baser i Syria, ifølge BBC.

– IS kan ikke slås uten at man også bekjemper dem i Syria. Der må de bekjempes fra begge sider av den nå ikke eksisterende grensen (mellom Syria og Irak, journ.anm.), sier USAs forsvarssjef, general Martin Dempsey, som var sammen med Hagel på pressekonferansen i går kveld.

De to gjorde det klart at det er mulig for lokale styrker å nedkjempe IS med støtte fra USA, men bare med full støtte fra de 20 millioner sunnimuslimene i Syria og Irak som nå er fratatt sine rettigheter, og bare hvis kampen også føres i Syria.

Dempsey sa at IS har en langsiktig visjon om ikke bare å skape en islamsk stat i Syria og Irak, men også inkludere Libanon, Israel og Kuwait i sitt kalifat.

– Om de skulle oppnå dette, ville det helt grunnleggende endre Midtøsten og skape en sikkerhetssituasjon som ville true oss på mange måter, sa han.
Hagel mener gruppen er bedre væpnet, trent og finansiert enn noen annen nylig trussel.

Laster innhold, vennligst vent..

– Hinsides alt vi har sett

– De kombinerer ideologi og en sofistikert militær dyktighet på både taktisk og strategisk nivå. Dette er hinsides alt vi har sett, sa Hagel.
Apokalyptisk visjon

– Dette er en organisasjon som har en apokalyptisk strategisk visjon, som på ett eller annet tidspunkt er nødt til å nedkjempes, understreket Dempsey.

De to forsvarstoppene snakket til pressen to dager etter at IS la ut den sjokkerende videoen med drapet på journalisten James Foley, og etter at Pentagon dagen før opplyste om en redningsaksjon for Foley og andre gisler som ikke lyktes.

Bakteppet er også at USA de siste dagene har gjennomført en rekke angrep mot IS-stillinger i Irak, og fortsatt angrepene også etter de siste truslene fra IS.

USA har begynt å forsyne de kurdiske styrkene med våpen, men ønsker fortsatt at den sjialedede regjeringen i Bagdad skal åpne for å inkludere moderate sunnimuslimer.

Utelukker ikke økt innsats

Hittil har president Barack Obama likevel gjort det klart at han begrenser de militære operasjonene til å beskytte amerikanske borgere, og at han ikke har noen ønsker om å bli dratt inn i en ny krig i Irak, tre dager etter at han fikk gjort slutt på forgjengeren George W. Bushs intervensjon i landet.

Men amerikanske tjenestemenn vil likevel ikke helt utelukke en opptrappet militær innsats mot IS, som på sin side har trappet opp truslene mot USA siden flyangrepene begynte.

SISTE NYTT

Siste nytt