Hopp til innhold

Gateslag om Hongkongs fremtid

BEIJING (NRK): «Hvis det kommende valget i Hongkong var en restaurantmeny, ville du da valgt kylling, kylling eller kylling?» Slik ironiserer Hongkongs studenter over den svært strenge nominasjonsprosessen kommunistpartiet i Beijing har besluttet før valget i 2017.

Demonstrasjoner i Hongkong

Demonstranter i Hongkongs finansdistrikt skrur på mobiltelefonene sine.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Valget i Hongkong skulle bli en milepæl for Kinas «ett land, to systemer».

Alminnelig stemmerett har aldri skjedd før i Hong Kong, og byens 7,2 millioner innbyggere hadde aldri noe de skulle ha sagt under det britiske kolonistyret.

I 2017 får de stemmerett, men spørsmålet er hvilke navn som kan stå på stemmeseddelen.

Nominasjonsstrid

På en pressekonferanse her i Beijing i helgen gjorde kommunistpartiets Li Fei det klart at kandidatene må ha støtte fra minst 50 prosent av en nominasjonskomité der det store flertallet er Beijing-lojale.

Kandidatene må også være patriotiske og elske sitt land, det vil si Kina. Dersom en ikke-lojal kandidat likevel skulle gjøre kunststykket å bli nominert, har Beijing også vetorett på den endelige kandidatlisten.

Valget vil dermed stå mellom 2 eller 3 kandidater som har passert dette nåløyet, eller «kylling, kylling og kylling» som demokratiaktivisten Alan Wong ironisk formulerer det.

Den amerikanske professoren Larry Diamond fra Stanford tar enda hardere i, og sammenligner overfor Hongkong-avisen South China Morning Post valgsystemet som nå er foreslått med «et rigget valgsystem i iransk stil».

Demonstrasjoner i Hongkong

En aktivist blir pågrepet utenfor hotellet der kommunistpartiets utsending Li Fei oppholdt seg natt til tirsdag.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Starten på en «æra av ulydighet»

Natt til tirsdag ble 19 demonstranter arrestert utenfor hotellet til kommunistpartiets utsending Li Fei.

Én driftig demonstrant bestilte attpåtil rom på hotellet for å komme enda nærmere: hun ble raskt kastet ut av politiet.

Voldelig uro er nesten helt uhørt i Hongkong, der folk fremdeles snakker om fergeopprøret fra 1966 da billettprisen på Star-fergen økte med noen cent.

Selv om demokratibevegelsen i Hongkong har demonstrert før, er det en annen nerve og et annet sinne i demonstrasjonene denne gang.

En av lederne for protestbevegelsen Occupy Central, Benny Tai, varslet igår starten på en «æra av ulydighet». Demonstrantene vil, som mange ganger før, okkupere byens finansdistrikt.

Studentene har varslet streik, og alle unntatt ett universitet har nå gått ut og gitt studentene støtte: ingen vil bli straffet for fravær fra undervisningen.

Demonstranter i Hongkong

«Kommunistpartiet, dere lyver!» står det på en av plakatene demonstrantene har med seg.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Britene vil granske - Kina advarer mot innblanding

I den partikontrollerte pressen her i Beijing fremstilles demonstrasjonene i Hongkong som styrt av utenlandske krefter. Utlendinger bruker nå Hong Kong som et «brohode» for å skape kaos og uro i Kina, advares det.

Det britiske underhuset har allerede varslet gransking. Lederen for Underhusets utenrikskomité, Rickhard Ottaway, sa igår til BBC at Beijings nominasjonsregler er et «klart brudd på den sino-britiske samarbeidsavtalen».

Avtalen stammer fra 1984, og gir klare rammer for Hongkongs politiske utvikling etter tilbakeleveringen til Kina i 1997.

Kinas myndigheter kaller idag granskingen høyst upassende, og en innblanding i Kinas interne anliggender. Britene blir bedt om å legge granskingen til side, og trå varsomt.

At det blir bli en het høst med både streiker og demonstrasjoner i Hongkong, virker sikkert. Det er mange i Hongkong nå som ikke tar til takke med bare kylling på menyen.

Les også: – Demokratisk revolusjon i Kina om 5-10 år

SISTE NYTT

Siste nytt