Hopp til innhold

Fredsforhandlinger i Jemen førte ikke fram

Regjeringsstyrker og opprørere kjemper i hovedstaden Sana og landet kan nå være på grensen til en borgerkrig.

En jente viser fram et skjerf med Jemen på under en demonstrasjon

En ung jemensk jente viser fram et skjerf med Jemen skrevet på under en demonstrasjon mot Houthi-bevegelsens voldshandlinger de siste ukene, i Jemens hovedstad Sana, 13. september, 2014.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

FN har ikke klart å forhandle fram en fredsavtale mellom Jemens sjiamuslimske Houthi-bevegelse og regjeringen, og volden i hovedstaden er nå trappet opp.'

Minst 120 er meldt døde under kampene, og tusner har rømt fra hjemmene sine, melder nyhetsbyrået AP.

FNs utsending til Jemen, Jamal Benomar, forlot den nordlige byen Saada fredag ​​etter å ha prøvd å megle en avtale som kunne bane vei for en ny regjering og gi mer politisk representasjon til Houthi-bevegelsen.

FNs utsending til Jemen Jamal Benomar

FNs utsending til Jemen, Jamal Benomar (i midten), forlot fredag hovedstaden i Jemen, Sada, ​​etter at fredssamtalene ikke førte frem.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker fortsatte for andre dag i hovedstaden Sana fredag ​​da våpenhvilen brøt sammen, og de stridende angrep hverandre en kilometer fra presidentpalasset, skriver Al Jazeera.

Al Jazeeras journalist, Hashem Ahelbarra, som har fulgt utviklingen i landet i mange år, sier landet bare er timer fra å stupe inn i en borgerkrig. Hovedstaden er delt på langs, med en halvdel drevet av sunniene og den andre av Houthi-bevegelsen.

– Houthi-bevegelsen har kontroll over det meste av de nordlige områdene i landet. De har tusenvis av krigere og noen militære sjefer og medlemmer av det tidligere regimet med dem, sier Ahelbarra.


Skyting nær flyplass

Houthi-opprører viser fram en bit av et prosjektil

En houthi-opprører viser fram en bit av et prosjektil han sier regjeringens styrker har skutt ut under fredagens kamper i Sana.

Foto: Hani Mohammed / Ap

I flere uker har medlemmer av den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen demonstrert i hovedstaden Sana, der de har blokkert hovedveier og tatt seg inn i regjeringens hovedkvarterer. De ønsker å kaste den nåværende regjeringen og få en bredere representasjon i statlige institusjoner.

Jemens statlige TV-kanal ble nødt til å stanse alle sendinger da kanalens studio i Jraf-området nær flyplassen kom under kraftig ildutveksling fredag.

– Sendingene har opphørt grunnet kontinuerlig beskytning fra Houthi-bevegelsen siden torsdag kveld, opplyser en talsperson for TV-stasjonen.

I løpet av torsdag ble til sammen 40 personer drept på begge sider, ifølge flere kilder, melder NTB.

Houthi-medlemmer under fredagsbønn i Sana

Tilhengere av den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen utførte den ukentlige fredagsbønnen på veien som leder mot flyplassen i Sana, 19. september 2014.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

– Ønsker egen stat

Tidligere i uken oppfordret aktivistleder Abdulmalik al-Houthi demonstrantene til å trappe opp kampen. Dermed marsjerte tusenvis mot sentrum av hovedstaden Sana, mot stedet der demonstrasjonene som felte landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, skjedde i 2011.

Noen aktivister blokkerte sentrale innfartsårer, mens andre fortsatte marsjen mot regjeringens hovedkvarter. Der ble de møtt av opprørspoliti med både tåregass, vannkanoner og kuler.

– Politiet skjøt mot demonstrantene, drepte sju av dem og såret flere titalls, ifølge demonstranten Khaled al-Madani.

Dødstallet er ikke bekreftet av andre kilder. Ifølge Reuters ble minst fire personer drept.

En tjenestemann i innenriksdepartementet bekrefter at politiet stanset demonstrantene. Ifølge jemenittiske myndigheter ønsker houthiene å få sin egen, semi-autonome stat, med vetorett i nasjonalforsamlingen.

Også søndag skal minst to demonstranter ha blitt drept og over 40 såret i sammenstøt med politiet. Dagen etter ble sjefen for spesialpolitiet byttet ut, ifølge NTB.

Jemen

SISTE NYTT

Siste nytt