Hopp til innhold

Cameron lover store skattekutt og mer makt til England

BIRMINGHAM (NRK): Storbritannias statsminister David Cameron lover store skattekutt og mer makt til England i sin siste landsmøtetale før valget til våren. Selv om anti-EU partiet UKIP har gitt partiet flere nesestyvere, ble de så vidt nevnt.

BRITAIN-POLITICS-CONSERVATIVES

David Cameron lovet skatteletter til 30 millioner briter i landsmøtetalen.

Foto: LEON NEAL / Afp

Dagen startet ikke helt som statsministeren ønsket, da det ble kjent at en av partiets tidligere donorer i stedet vil gi 100.000 pund til anti-EU partiet UKIP.

UKIP har stjålet mye oppmerksomhet fra det konservatives landsmøte, ikke minst etter at en av deres egne parlamentsmedlemmer meldte overgang til UKIP sist lørdag. Men disse hendelsene fikk ingen plass i Camerons landsmøte tale.

EU skal stemmes over

Det var lange køer av partimedlemmer utenfor hovedsalen før talen.

Partimedarbeidere delte ut flagg for å «styrke unionsfølelsen» som det het seg.

To medlemmer fra et av de sterkeste konservative områdene rundt London, Sevenoaks i Kent, står i lang, lang kø utenfor hovedhallen for å høre statsministerens tale.

Richard Perry

Richard Perry på det konservative partiets landsmøte i London. Til daglig er han lokalpolitiker i Kent.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Rachel Perry

Rachel Perry fra Kent older fast i et britisk flagg for å feire at Storbritannia består som union.

Foto: Johan E Bull / NRK
– Han er en enestående taler, og jeg må si han også er en enestående leder i mine øyen, sier en entusiastisk Richard Perry som er lokalpolitiker fra Kent til NRK.

Han bekymrer seg ikke over verken overløpere til andre partier, enten de er medlemmer eller donorer.

– Hvis de tror det er bedre, får det gjøre det, det er bare en mann som kan gi noen en folkeavstemning om EU, og det er David Cameron slår kona Rachel fast.

Hun holder fast i et britisk flagg for å feire at Storbritannia består som union. Og EU-spørsmålet, som har plaget partiet gjennom mer enn fire tiår, fortsetter å plage partiet.

En av de mest besøkte standsene utenfor hovedsalen tilhører nettopp noen som har Europaparlamentet som arbeidsplass, nemlig gruppen for europeiske konservative og reformister, ECR.

– Folk spør oss hva vi synes hele tiden, sier Martine Hare, som er finansdirektør i ECR.

-Og hva synes dere?

– Hehe, vi sier at vi tror det er best om vi fortsetter det arbeidet vi holder på med.

I landsmøtetalen gjentok David Cameron sitt tidligere løfte om en folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal bli i EU eller ikke.

Og for å demonstrere sin uvilje mot Europa, ba han seg frabedt advokater og andre som vil pålegge landet og gi stemmerett til folk i fengsel, noen blant andre Europarådet har kritisert Storbritannia for ikke å ha.

– Jeg har ikke bedt om instruksjoner fra advokater i Brussel om å gi folk i fengsel stemmerett, sa Cameron.

Farvel koalisjon

Ettersom ingen av de tre største partiene fikk flertall under valget i 2010, det som kalles «hung parlament», inngikk de konservative en koalisjon med Liberaldemokratene (tilsvarende norske Venstre) for å få flertall mot Labour.

Men samarbeidet har ført til slitasje hos begge partier. Det har gått verst utover Liberaldemokratene som har måttet gå tilbake på flere valgløfter, men også de konservative føler de har måttet holde igjen i flere viktige partisaker.

– En koalisjon var ikke hva jeg ville, det var noe jeg måtte, sa Cameron. Og la til:
– Når vi møtes igjen i oktober 2015, vil jeg lede en konservativ flertallsregjering!

Det ble møtt med øredøvende applaus.

Likevel er det ingenting som tyder på at de konservative eller Labour vil klare å få rent flertall i parlamentet ut fra dagens meningsmålinger. I tillegg har Labour en ledelse på mellom fem og seks prosentpoeng.

Derimot scorer stadig David Cameron langt bedre en Labour-leder Ed Miliband når folk blir spurt om hvem de vil ha som statsminister.

Koalisjonen er heller ikke noe populært tema hos partimedlemmene.

– Det er som å lede rotter, nærmest spytter Richard Perry i avsky for regjeringspartneren, før han legger til: – Jeg burde kanskje ikke ordlegge meg sånn, men jeg gjør det likevel.

Engelske stemmer til engelsk lover

Siden før avstemningen om løsrivelse for Skottland, har David Cameron lovet at skottene skal få større bestemmelsesrett over både finanser, utdanning og lovverk.

Det har satt fart i en voldsom debatt, særlig blant engelske folkevalgte om de samme rettighetene for engelske folkevalgte.

BRITAIN-POLITICS-CONSERVATIVES

David Cameron ga konen Samantha en klem etter at han hadde talt på landsmøtet til det konservative partiet.

Foto: LEON NEAL / Afp

I talen lovet han at dersom han ble gjenvalgt, skulle det bli «engelske stemmer til engelske lover».

Størstedelen av de folkevalgte for de konservative kommer fra nettopp England, slik at en regionalisering av stemmerettene, vil gi ham og partiet større makt enn i dag.

Labour har på side blant annet over 40 folkevalgte fra Skottland som i dag har rett til å stemme over saker som angår England, i tillegg til Wales og Nord-Irland.

Et liv på trygd er ikke noe liv

De konservative har lenge lovet å kutte ned på velferdsordningene, for å senke utgifter, og for å få flere ut i arbeid.

David Cameron sier hans mål er å utrydde ungdomsledigheten, og la til at unge må velge mellom å tjene penger eller å lære noe.

– Et liv på trygd er ikke noe liv, sa Cameron. Og la til:- Det er slutt på å få noe for ingenting.

Han lovet fortsatt trygd for dem som ikke har jobb, men under forutsetning at de aktivt oppsøker arbeidskontorer, søker jobber og oppdaterer sin CV.

– Folk skal se på barna sine og si til seg selv – jeg forsørger oss.

Cameron lovet også at folk som kun har minstelønn og som jobber opptil 30 timer i uken skal slippe å betale skatt.

Nevnte knapt UKIP

Mye av nyhetsfokuset har vært på UKIP de siste dagene på grunn av overganger, og en økende støtte til anti-EU partiet som i dag ikke er representert i parlamentet.

Cameron hadde talt i nesten én time før han i det hele tatt nevnte UKIP, og det var kort:

– Husk at hvis du stemmer for UKIP, så er det i realiteten en stemme for Labour, sa Cameron.

– Du går til sengs med Nigel Farage, men våkner opp med Ed Miliband (lederne for de to partiene). Jeg vet ikke med dere, men jeg føler ikke for noen av delene!

Og med en smørbrødliste av valgløfter for ha som skal skje dersom de vinner valget 7. mai, takket han av landsmøtet til Fleetwood Macs "Don't Stop" som en slags siste bønn eller oppfordring om å gjenvelge ham.

SISTE NYTT

Siste nytt