Hopp til innhold

Hongkong-aktivister omringer regjeringskvartalet

Flere tusen demonstranter gjør nye fremstøt mot regjeringskontoret i Hongkong og krever at byens leder går av.

– Vi må trappe opp demonstrasjonene, ellers har denne bevegelsen vært fånyttes, sier den 23 år gamle studenten Jason Chan til AFP.

Demonstrantene har gitt byens øverste leder, Leung Chun-ying frem til midnatt torsdag, på å kunngjøre sin avgang. De krever å få velge den neste lederen, uten innblanding fra Beijing.

– Vil omringe flere bygninger

Føderasjonen for studenter i Hongkong varsler at at flere regjeringsbygninger skal omringes på fredag, dersom myndighetene ikke går med på kravene.

– Folk vil komme tilbake hver eneste dag. Vi venter på at CY (Leung) går av slik at vi får valgt vår egen leder. Hvis han ikke gjør det, så fortsetter vi, sier den 17 år gamle eleven Wong Chi Min.

Demonstrasjonene begynte tidligere i sommer, men det er først de siste fire dagene at de har vært intensivert. Studenter og andre aktivister er provosert over at myndighetene i Beijing vil håndplukke kandidater til å bli byens neste leder. De mener det er et skinndemokrati å si at de deretter kan få stemme på sin kandidat.

Sperringer

Politiet satte opp sperringer for demonstrantene. De var ikledd hjelmer og skjold, men forholdt seg rolig til menneskemassene.

Det er to dagers ferie i byen i forbindelse med nasjonaldagen i går, men dersom de ikke hører noe fra ham tidligere, vil demonstrantene konfrontere Leung når han kommer på jobb fredag.

– Vi vil snakke med ham (Leung) ansikt til ansikt, sa Thomas Choi til AFP.

Hongkongs øverste leder er ikke til å rokke og ser ingen grunn til å trekke seg. Leung Chun-ying vil la demokratiaktivistene blokkere store områder i byen i ukevis om det er nødvendig og vente på at demonstrasjonene avtar. Det skal en nærstående kilde ha opplyst til Reuter.

Han vil kun gripe inn dersom det blir plyndring eller vold.

– Vi sender kun inn opprørspolitiet dersom det blir en kaotisk situasjon. Vi håper at dette ikke skjer, sier kilden.

– Frykter konfrontasjoner

Aktivistenes ledere vektlegger fredelige protester men frykter at demonstrasjonene skal bli infiltrert av utenforstående som skaper konfrontasjoner slik at politiet får en grunn til å gripe inn med vold.

Tidligere kinesiske studentledere og aktivister som var involvert i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass advarer mot langvarige protester. Dersom demonstrasjonene går ut over folks hverdagsliv er det stor fare for at opinionen kan snu mot demokratibevegelsen.

I mangel på en stor åpen plass har demonstrantene i Hongkong sperret veger, noe man i Beijing i 1989 passet på ikke å gjøre.

– Folk som ønsker å gå på arbeid må få gjøre det, sier Chai Ling på telefon fra USA, til Reuters. Han ledet studentaktivistenes hovedkontor i Beijing i 1989, da myndighetene sendte inn stridsvogner og blodbadet ble et faktum.

– Tror ikke på nytt blodbad

Demonstrantene den gangen hadde en slags miniby på Den himmelske freds plass i månedsvis.

– Alle oppførte seg fint, sier Shen Tong som også var sterkt involvert i demonstrasjonene i 1989.

Zhang Boli, som organiserte sultestreik på Den himmelske freds plass, tror ikke at Hongkong-aktivistene vil bli brutalt stanset.

– Kina kommer ikke til å bruke stridsvogner og våpen i Hongkong, fordi de nåværende lederne er mer interessert i internasjonale reaksjoner enn i 1989, sier Zhang.

SISTE NYTT

Siste nytt