Hopp til innhold

– Tror ikke det er noen ubåt

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Skipper Bengt Larson har vært med på undervannsjakt tidligere under den kalde krigen. Han har liten tro at det faktisk er en ubåt i den svenske skjærgården.

Skipper Bengt Larson

Skipper Bengt Larson (innfelt) fra den lille skjærgårdsidyllen Dalarö husker ubåtjaktene på 1980-tallet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Jeg er såpass gammel, så jeg var med på 80-tallet da det var hverdagsmat med ubåtsjakt her nede, særlig i på de søndre øyene, sier skipperen til NRK.

Han tror ikke at det er noen ubåt som gjemmer seg under havoverflaten.

– Det kan vel være i marinens interesse å få større budsjett, sier Bengt Larson.

Og han tror at mange av skipperne ute i skjærgården tenker som han: – Blant mine kolleger er det nok ganske mange som er enige i det.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ble gjort forsøk på å sperre inn en mulig ubåt

Et virkelighetens Saltkråkan

Den lille skjærgårdsidyllen Dalarö kan minne om en virkelighetens Saltkråkan, kjent fra Astrid Lindgrens bøker.

Johanna Aleksandersson

Johanna Aleksandersson bor på Dalarö.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

På Dalarö er det rundt 1200 fastboende, og det er sjeldent at de er i nyhetenes sentrum. Nå er det lille stedet i søkelyset for det som kan være et storpolitisk spill om Sveriges utenrikspolitikk.

– Det hender ikke så mye her i Sverige. Vi er ennå veldig nøytrale, så fort det hender noe, så tror jeg at man blir nervøs, sier Johanna Aleksandersson til NRK.

Hun arbeider i den lokale kiosken, og får støtte av elevene ved Dalarö skole.

– Vi pleier ikke å se så mange slike fartøy, så det ser litt rart ut., sier en av elevene, Fredrik Öhrström, til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- Kan være tre mulige årsaker.

– Tre mulige årsaker

Den tidligere norske forsvarssjefen Sverre Diesen tror det kan være tre mulige årsaker til at russerne har sendt en ubåt inn i den svenske skjærgården, dersom det er en russisk ubåt:

  • Det kan være et etterretnings- og rekognoseringsoppdrag for å gjøre seg kjent i denne delen av den svenske skjærgården. Ikke fordi de har noen umiddelbare planer om å gå til angrep på Sverige, men fordi det er en militær fordel å være kjent.
  • Det kan være en test av svensk beredskap.
  • Det kan være et litt spissfindig sikkerhetspolitisk signal, der man sørger for å bli sett, men på en slik måte at det ikke er mulig å bevise hvem det er.

Det siste punktet vil innebære at Russland har ønsket å bli oppdaget, nettopp for å kunne sende et signal.

– Det er en måte å signalisere til svenskene at «vi er i stand til å gjøre det vi nå gjør og dere bør føre en sikkerhetspolitikk med nødvendige hensyn til russiske interesser», sier Sverre Diesen til NRK.

– Lignende situasjon som i 1981

Dersom det skulle vise seg å være en russisk undervannsbåt inne i den svenske skjærgården tror Sverre Diesen at det vil føre til en lignende diplomatisk situasjon som da en russisk ubåt i 1981 gikk på grunn utenfor Karlskrona i den svenske skjærgården.

Han tror ikke det vil føre til noe endring i den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

– En forbigående kjølig periode i forholdet mellom Sverige og Russland, men jeg tror alle er realister nok til å forholde seg til det faktum at Russland er en stormakt som fra tid til annen agerer på denne måten, sier Sverre Diesen.

Resultatløst søk mandag

Til tross for at svenske myndigheter mandag stengte deler av farvannet og innførte flyrestriksjoner kom det ikke noe resultatet av søkene etter ubåten.

Alle sivile båter ble mandag bedt om å forlate området mellom Danziger Gatt og Nåttarö i Stockholms skjærgård, og det ble innført flyforbud over skjærgården. I tillegg ble det opprettet en sikkerhetssone på ti kilometer rundt alle militære fartøyer.

Mandag kveld opplyser forsvaret at den midlertidige sperringen er opphevet, men at flyforbudet for lavtflyging fortsatt gjelder.

Forsvaret ville ikke kommentere hvorfor sivile båter ble bedt om å forlate området, og de ville heller ikke si om JAS kampfly som tok av fra en base i Luleå, skulle delta i aksjonen.

- Vi holder på med en etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård, og vi gjør det vi må for å løse våre oppgaver. Nøyaktig hva vi gjør og hvilke enheter som deltar, kommenterer vi ikke, sier pressetalsmann Mikal Abrahamsson til nyhetsbyrået TT.

SISTE NYTT

Siste nytt