Hopp til innhold

– Frøs i hjel iført tøfler og joggesko

Redningsarbeidere i Nepal kritiserer gjerrige utenlandske fjellturister, og forteller om lokale guider som var så dårlig kledd at de frøs i hjel.

Omkomne hentes ned i Nepal

Nepalske soldater henter ned omkomne ved Thorong La-passet i Himalaya.

Foto: Uncredited / Ap

Redningsaksjonen ble avsluttet mandag. Ifølge innenriksdepartementet ble 518 personer hentet ned fra fjellet i redningsaksjonen som ble avsluttet mandag. 310 var utlendinger.

41 personer er bekreftet omkommet, og 33 av dem er hentet ned fra fjellet. 21 av de omkomne er utenlandske turister, og 20 er nepalske statsborgere.

Lederen for militærets redningsaksjon, kaptein Kishore Adhikari, sier til britiske Telegraph at han selv var med på å redde minst 70 personer og hente ned 25 lik.

– Det verste var å se utstyret til nepalske guider og bærere, fordi det var tydelig at de var døde, og at de ikke var godt nok utstyrt, sier Adhikari.

De siste omkomne vil trolig ikke bli hentet før snøen smelter til våren, sier han.

– Nepalerne jeg så hadde på seg vanlige klær. Noen hadde på seg tøfler, noen hadde jakker, noen hadde ikke. De hadde ikke skikkelige klær eller beskyttelse mot snøen. Dette kan være en grunn til at så mange nepalere omkom, sier han.

Les: Avslutter redningsaksjonen i Nepal
Les:
Overlevde fjelltragedie i Nepal

Pårørende i Katmandu, Nepal

Pårørende venter på omkomne slektninger i hovedstaden Katmandu.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Frøs i hjel

Lederen for redningsaksjonen i Mustang-distriktet, Baburam Bhandari, mener mange av dem som havnet i snøstormen hadde forberedt seg for dårlig.

– Bærerne deres hadde verken fjellsko eller jakker. De gikk i joggesko og vanlige klær fordi de var fattige. Det er en av grunnene til at de er døde. Flere av dem frøs i hjel, sier Bhandari.

En anonym militærkilde sier til nyhetsbyrået Reuters at flere av de døde hadde dekket seg til med plast for å holde varmen.

En av grunnene til at redningsaksjonen ble uoversiktlig var at flere av turistene hadde begitt seg ut på turen på egen hånd uten å registrere seg hos myndighetene eller et turistbyrå.

– Vi visste ikke at det var så mange på tur der. Utenlandske turister bør registrere seg, og ikke legge ut på egen hånd med lokale gutter som later som om de er profesjonelle guider, sier Junu Thapa fra det lokale naturvernforbundet ACAP.

Turoperatører tar opp mot 18.000 kroner for en tre ukers tur rundt Annapurna, mens mange nepalske guider og bærere jobber for så lite som 60 kroner dagen.

Annapurna, Nepal

De fleste utenlandske turistene ble hentet med helikopter.

Foto: NEPAL ARMY / Afp

Kritiserer utenlandske turister

Da det ble klart at flere hundre personer måtte reddes, ble de utenlandske turistene prioritert. De fleste hadde reiseforsikring som sørget for evakuering med helikopter, men dette gjaldt ikke de lokale hjelperne.

Ifølge Telegraph sendte ambassadene til Israel og Sveits trolig helikoptre for å hente sine statsborgere, ettersom Nepals militærhelikoptre ikke nådde frem til alle områdene i fjellet.

Redningsfolk fraktar eit snøskredoffer ned frå fjella i Nepal

Redningsarbeidere frakter et snøskredoffer ned fra fjellene i Nepal.

Foto: Ap

En nederlandsk turist skal ha blitt nektet en plass på et israelsk helikopter fordi han hadde feil statsborgerskap.

– Utlendingen er gjesten og sponsoren, så utlendingen kommer først dersom det blir problemer, sier Bhandari.

Han er også oppgitt over utenlandske turister som hyrer inn hjelp på egen hånd, uten å gå gjennom erfarne turoperatører.

Keshav Pande fra klatrerforbundet TAAN sier at de tilbyr billige klær og utstyr til lokale guider og bærere, men at mange selv mener at de ikke trenger det.

– Hvis gruppa er organisert, har de alt utstyret. Men turistene vil ha det billigere, så de får bare tak i noen på gata, sier Pande.

Skjerper reglene

Myndighetene i Nepal har varslet en kraftig skjerping av regelverket.

Til våren vil det være obligatorisk å registrere seg både før man starter turen, og så fort man kommer tilbake.

Utenlandske turister må betale for en tillatelse og registrere seg før de legger ut på fjelltur, men dette gjelder ikke for nepalske statsborgere.

Nepal hadde over 106.000 utenlandske fjellturister i 2012, og turistindustrien er en av landets viktigste inntektskilder.

– Det er bedre å få færre turister som betaler mer, enn tusenvis som kommer og ignorerer reglene, sier Mohan Krishna Sapkota fra turistdepartementet til Reuters.

Les: Lover nytt værvarslingssystem i Nepal
Les: Mount Everest på «billigsalg»

SISTE NYTT

Siste nytt