Hopp til innhold

Har avslørt ulovlig hogst i Amazonas ved hjelp av GPS

Miljøorganisasjonen Greenpeace utstyrte lastebiler med GPS-sendere og klarte å avsløre ulovlig hogst i Brasils regnskog og import til Sverige og Danmark. Nå har avsløringen fått konsekvenser.

En lastebil med ulovlig tømmer i Para-provinsen i Brasil

Utstyrt med GPS-sender så klarte Greenpeace å avsløre at denne lastebilen fraktet ulovlig tømmer fra regnskogen i Amazonas.

Foto: Otávio Almeida / © Otávio Almeida / Greenpeace

Erika Bjureby i Greenpeace

Erika Bjureby i Greenpeace er glad for at avsløringene har ført til endring.

Foto: Greenpeace

I ly av natten har flere lastebiler hentet tømmer fra områder i Amazonas-regnskogen som er underlagt strenge konsesjonsregler.

– Dette har skjedd i primær-regnskogen og midt i hjertet av Amazonas der mange urfolk bor. Her er det ikke lovlig å hugge tropisk tømmer med forfalskede dokumenter, sier regnskogekspert Erika Bjureby i Greenpeace.

78 prosent hugges ulovlig

I skjul plasserte aktivistene GPS-sendere på lastebilene i Para-området og klarte dermed å avsløre hvordan de bidrar til avskogingen av verdens største regnskog. Dette skal være første gangen slik teknologi er brukt for å avsløre miljøkriminalitet.

Og det avslørte en over 300 kilometer lang reise langt inne i de regulerte områdene av regnskogen der tømmer ble hentet om natten og fraktet til sagbruk inne i skogen. Herfra ble det ulovlige tømmeret lastet på båter og fraktet til Europa, USA, Japan og Kina.

– Vi har bevis for at dette Ipe-tømmeret er importert til det svenske selskapet Interwood og danske Global Timber. Noe som gjør dem delaktige i ulovlig avskoging av regnskogen, sier Bjureby.

– Våre avsløringer viser at selskapet Rainbow Trading ulovlig hugger Ipe og annet tropisk tømmer og transporterer dette om natten til sitt sagbruk i Satarem for så å eksportere det til det danske og svenske markedet.

Ulovlig hogst i Amazonas

Dypt inne i Amazonas, ikke langt fra Santarém i Para-provinsen, har Greenpeace avdekket den ulovlige hogsten.

Foto: Otávio Almeida / © Otávio Almeida / Greenpeace

Ifølge dokumentasjon Greenpeace sitter på skal Rainbow Trading ha skaffet seg tillatelse på ulovlig vis og sagbruket opererer uten tillatelse.

Nå har Greenpeace meldt de to nordiske selskapene til danske og svenske myndigheter, og det har ført frem.

– Det svenske selskapet Interwood har bestemt seg for å slutte å handle med Rainbow Trading som et resultat av vårt avsløring, sier Bjureby.

I dette området av Amazonas hugges 78 prosent av tømmeret ulovlig ifølge statlige tilsynsdokumenter og mange av papirene er forfalsket noe som gjør det vanskelig å handle tømmer som er bærekraftig.

– Interwood kommer som en følge av dette å slutte å kjøpe tropisk tømmer fra hele Amazonas, og det er en beslutning vi er veldig godt fornøyd med, sier Bjureby.

Para-provinsen

Kriminelle står bak

En femtedel av Brasils regnskog har blitt hugget de siste 30 årene og på verdensbasis viser en ny rapport fra Regnskogfondet at regnskog tilsvarende tre ganger Norges areal har blitt borte de siste 12 årene.

Planer om nye inngrep truer alle de store regnskogsområdene vi har igjen. Nesten 75 prosent av Perus regnskog er lovet bort til olje- og gassindustrien, og presset øker også mot regnskogen i foregangslandet Brasil. Amazonasregnskogen kan bli halvert dersom alle planene i regionen settes ut i live.

Regsnkogfondets rapport State of the rainfores

Mellom 10 og 30 prosent av den globale hogsten antas utført av kriminelle, ifølge Regnskogfondet og GRID Arendal. Derfor er det nødvendig å satse mer på politi, tollvesen og rettsvesen for å bekjempe avskogingen.

Rapporten slår samtidig fast at man faktisk ikke har god nok oversikt over hvor mye regnskog som fins i verden eller hvor fort den forsvinner, og etterlyser økt overvåking.

SISTE NYTT

Siste nytt