Hopp til innhold

CIA-agenter dømt for kidnapping

En italiensk dommer har dømt 23 amerikanere og to italienere for å ha bortført en muslimsk prest i 2003.

Hassan Mustafa Osama Nasr

Hassan Mustafa Osama Nasr - kjent som Abu Omar - ble bortført fra Milano i 2003.

Foto: Khaled Desouki / Scanpix/AFP

Bare én av de 23 amerikanerne var ikke CIA-agent, mens begge de to italienerne var hemmelige agenter.

Agentene var tiltalt for å ha bortført Hassan Mustafa Osama Nasr, også kjent som Abu Omar, fra Milano til Egypt der de er beskyldt for å ha torturert ham.

Første rettssak mot CIAs antiterror-program

Rettssaken begynte i juni 2007, og er den første der CIAs såkalte «extraordinary rendition»-program er med.

Tre amerikanere og fem italienere ble frikjent i retten i Milano. De dømte amerikanerne ble alle tiltalt og dømt in absentia - mens de selv oppholdt seg i hjemlandet - fordi USA nekter å utlevere dem.

CIAs sjef i Milano da bortføringen skjedde, Robert Lady, ble dømt til fengsel i åtte år, mens de 22 andre amerikanerne fikk dommer på fem år. De to italienerne ble begge dømt til tre års fengsel.

Jeg var en soldat, jeg var i krig mot terrorisme og jeg kunne ikke gå mot ordre som ble gitt meg.

CIA-sjef Robert Lady

Italienske anklagere hevdet at Abu Omar ble bortført som ledd i en serie av slike «extraordinary renditions» - altså en pågripelse og ulovlig bortføring av en person fra et land til et annet - som CIA utførte i krigen mot terror. Ingen av personene som ble bortført på denne måten fikk sakene sine prøvd i en rettssak.

Bortført på åpen gate, flydd til Egypt via Tyskland

Ifølge anklagerne ble Abu Omar bortført midt på dagen fra en gate i Milano i 2003, og flydd først til Tyskland og så til Egypt, der han i årevis ble holdt i fangenskap uten rettssak.

Oscar Magi

Dommer Oscar Magi leser opp dommen der CIA-agentene dømmes for bortføring.

Foto: Luca Bruno / Scanpix/AP

Dommeren i saken, Oscar Magi, frikjente CIAs sjef i Roma, Jeffrey Castelly, med begrunnelsen at han er beskyttet av lover om statshemmeligheter. Det samme var tilfellet med sjefen for Italias militære etterretning, Nicola Pollari, og hans nummer to, Marco Mancini.

Pollari gikk av etter at Abu Omar ble bortført, men sa til retten tidligere i år at dokumentene som viser at han ikke hadde noe med saken å gjøre, var hemmeligstemplede.

President Bush til Italia

Bare noen timer etter at rettssaken begynte i 2007, ankom USAs president George W. Bush Italia. Han møtte både paven og daværende statsminister Romani Prodi, men ifølge Prodi sto ikke samtaler om rettssaken på agendaen.

Da han ble arrestert var Abu Omar mistenkt for å rekruttere terrorister for islamistiske grupperinger, men etter fire år i fangenskap ble han satt fri i Egypt. Han har ikke blitt tiltalt for noen forhold i denne saken.

Rettssaken har brukt lang tid etter at flere italienske regjeringer har forsøkt å stanse den med begrunnelsen at den var en trussel mot den nasjonale sikkerheten. De tiltalte brukte også samme argument, at statens krav om hemmelighold gjorde det umulig for dem å bevise sin uskyld.

Fra rettssaken mot CIA-agentene i Italia

Bilde fra rettssaken mot CIA-agentene i Italia.

Foto: Giuseppe Cacae / Scanpix/AFP

– Bare en soldat i krigen mot terror

En av grunnene til at det har vært mulig å dømme noen i saken, er at de som bortførte imamen Abu Oman ikke fulgte vanlige sikkerhetsprosedyrer etter kidnappingen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP snakket mange av de som nå er dømt åpent om hendelsen i mobiltelefonene sine. Fra samtalene har anklagerne også sluttet at enten kom ordren om bortføringen fra høyere hold, eller så visste folk høyere opp i systemet om hva som skulle skje.

Robert Lady, som var CIA-sjef i Milano på kidnappingstidspunktet, har siden blitt sitert av avisen Il Giornale - som eies av nåværende statsminister Silvio Berlusconis familie - på å ha sagt:

– Jeg er ikke skyldig. Jeg er bare ansvarlig for å ha utført ordre som jeg fikk fra mine overordnede.

Han nektet også for å kunne straffes i en rettssal:

– Jeg var en soldat, jeg var i krig mot terrorisme og jeg kunne ikke gå mot ordre som ble gitt meg.

Amerikansk skuffelse over dommen

Talsmann Geoff Morrell i det amerikanske forsvarsdepartementet sier at USA er skuffet over dommen i Italia.

Ifølge Morrell hadde ikke den italienske forfatningsdomstolen retten på sin side etter at USA netet å utlevere agentene.

Skuffelsen deles av Hillary Clintons utenriksdepartement der talsmann Ian Kelly sier:

– Vi er skuffet over dommen mot amerikanerne og italienerne som var tiltalt i Milano for deres påståtte involvering i saken med Abu Omar.

Kelly ønsker ikke å si mer om dommen får USA mottar noe skriftlig, men forteller at dommen trolig vil bli anket.