Hopp til innhold

Fanget nordmann løslatt i Afghanistan

Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal (46) er satt fri etter å ha sittet i fangenskap i en uke i Afghanistan hos en gruppe som hevder å være koblet til Taliban.

Pål Refsdal
Foto: Morten Holm / Scanpix

Utenriksdepartementet (UD) har jobbet på spreng med å få ham frigitt helt siden de ble informert om gisseltakingen.

Refsdal ble tatt til fange torsdag i forrige uke sammen med en mannlig, afghansk tolk, og han ringte selv til UD og meldte fra om det dagen etter.

UD, som betegnet det som en gissellignende situasjon, hadde kontakt med ham også senere dager.

I dag orienterte UD om at både nordmannen og hans afghanske tolk ble løslatt i går kveld, og de befinner seg på et sikkert sted.

– Veldig trist

Refsdal var i Afghanistan på oppdrag for produksjonsselskapet Novemberfilm for å jobbe med en dokumentarfilm med arbeidstittelen «På andre siden».

Ifølge dokumentarfilmkonsulent Maria Fuglevaag Warsinski skal filmen følge tre afghanere.

Refsdal ble tatt til fange i Kunar-provinsen, i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan, av en gruppe som hevdet å ha tilknytning til Taliban.

Dette er et farlig område, og ifølge UD ble Refsdal frarådet å reise dit. Det er foreløpig ikke kjent hvilken gruppering som står bak gisseltakingen.

– Dette er først og fremst veldig trist for ham og oss. Nå er vårt fokus rettet mot å få løst denne situasjonen så raskt som mulig. Det er der vi har tankene våre nå, og det er der vi legger inn vår innsats og det lille vi kan bidra med, sa daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, til NRK etter at Refsdal ble tatt til fange.

Han ønsket da ikke å gå nærmere inn på hva selskapet kunne bidra med, eller om det på det daværende tidspunkt var fremsatt noen krav fra den afghanske gruppen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunar, Afghanistan

Amerikanske soldater søker ly i den afghanske Kunar-provinsen.

Foto: David Guttenfelder / Scanpix/AP

– Ikke stilt politiske krav

Ifølge det pakistanske nyhetsstedet thenews.com skal Qari Dawat, som hevder han er talsperson for gruppen, ha sagt at nordmannen ble tatt til fange fordi «han kom til det Taliban-kontrollerte området uten tillatelse».

Dawat fremmet ifølge nyhetsstedet tidligere denne uken et krav om at tolv Taliban-fanger måtte settes fri, i tillegg til at Norge måtte trekke sine styrker ut av Afghanistan, for at Refsdal skulle bli løslatt.

UD avviser imidlertid at det ble fremsatt politiske krav, og alt tyder dermed på at det var snakk om et krav om løsepenger.

UD har siden fredag jobbet på spreng for å få ham frigitt. Statsministerens kontor skal også ha vært involvert i saken.

Refdals pårørende har hele tiden vært orientert om den pågående situasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kart over Taliban-kontrollerte områder i Afghanistan og Pakistan

Dette kartet viser de Taliban-kontrollerte områdene i Afghanistan og Pakistan. Kunar-provinsen ligger nord-øst for Kabul.

Foto: Grafikk: Renate Rognan / NRK

Har måttet ha UDs hjelp også tidligere

Pål Refsdal jobber som frilansjournalist og har vært i Afghanistan en rekke ganger. Dokumentarfilmen han nå jobber med, er et prosjekt han skal ha holdt på med i flere år.

Han har arbeidet i en rekke av verdens konfliktområder siden han første gang reiste til Afghanistan på midten av 1980-tallet. Den gangen fulgte han mujahedin-geriljaen i landet og fulgte flere angrep mot sovjetiske styrker.

Året etter fulgte han tamilske separatister i en båt fra India til Sri Lanka. Båten ble beskutt av regjeringsstyrker, og tre personer ble drept, men Refsdal reddet livet ved å hoppe over bord.

Han har også fulgt flere geriljagrupper i Mellom-Amerika på 1980-tallet.

UD har også tidligere jobbet intenst med å få Refsdal ut av et område i live. I 1998 var han i Kosovo, der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

I et angrep ble han truffet av en granat. Han ble hardt såret og flyktet etter hvert til et sykehus som UCK kontrollerte, og der måtte han tilbringe tre måneder.

Deretter måtte han flykte fra sted til sted mens han ble jaget av serbiske soldater. Han kunne derfor ikke si eksakt hvor han befant seg, noe som gjorde UDs arbeid med å hjelpe ham ut enda vanskeligere, men han lyktes i å forlate provinsen.

Noen måneder senere vendte han tilbake. Da fulgte han med soldater fra KLA-geriljaen inn i Kosovo, i et grenseområde mot Albania.

Da norske medier snakket med ham, ville han ikke si nøyaktig hvor han var.

– Serberne ønsker seg vestlige journalister som krigsfanger, så jeg er veldig forsiktig, sa han da.

– Vant til vanskelige forhold

Før Refsdal dro til Kosovo var han en periode hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og han har vært presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia. Han har dessuten vært for FN i Libanon.

I 2001 ble Refsdal tilkjent 50.000 kroner i erstatning fra Norsk Folkehjelp etter at de anmeldte ham for å ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe tre nordmenn i Norsk Folkehjelp.

Refsdal skal ha fortalt om sine erfaringer som journalist også i avhør hos Taliban-gruppen.

– Han sier at han ble tatt til fange i Afghanistan også under Sovjets invasjon, samt at han ble arrestert av russiske styrker i Tsjetsjenia, så han er vant til problemer og vanskelige forhold, sa Qari Dawat til nyhetsbyrået Afghan Islamic Press tidligere denne uken.

Journalister i fangenskap

Flere ganger tidligere har journalister blitt tatt til fange av Taliban.

I september ble den irske journalisten Stephen Farrell, som jobbet for The New York Times, satt fri etter en NATO-aksjon nord i Afghanistan. Også den amerikanske journalisten David Rohde satt i fangenskap hos Taliban. Han ble sittende i over sju måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt