Hopp til innhold

UD: Bolivia-tiltalt utleveres ikke

20-åringen som i går kom hjem til Norge etter å ha rømt fra kokainsmuglingstiltalen i Bolivia, kommer aldri til å bli utlevert til Bolivia, opplyser UD.

Den tiltalte kvinnen fra Lillesand og innkallingen til rettssaken i Cochabamba i april

Den tiltalte 20 år gamle kvinnen fra Lillesand (nærmest) i rettssalen i Cochabamba i desember.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

20-åringen kom sammen med sin far til Norge i går . Hun rømte fra en alvorlig tiltale for smugling i Bolivia, men er nå i trygg havn.

Tiltalt Lillesand-kvinne utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia

Den tiltalte kvinnen fra Lillesand utenfor tinghuset i Cochabamba.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Endret etternavn før søknaden om nytt pass

– Mange land utleverer aldri egne statsborgere, og det er også tilfellet med Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NRK.

Det er kommet frem at hun klarte å rømme fra Bolivia fordi hun fikk et nytt pass fra det norske konsulatet i Bolivias hovedstad La Paz.

– I slutten av januar søkte hun om nytt pass fordi hennes pass var ødelagt. Som norsk statsborger hadde hun krav på å få et nytt pass, sier Elsebutangen.

Han bekrefter også opplysningene om at kvinnen har skiftet etternavn, og sendte et vedlegg med navneendring fra Folkeregisteret ved søknaden om nytt pass.

UD nekter for at Norge har hatt en rolle i kvinnens reise hjem til Norge.

Ikke nevnt i rettspapirene

Rettssaken mot de norske kvinnene i Cochabamba er berammet til 7. april i år. I desember i fjor sendte den bolivianske statsadvokaten ut innkallingen til rettssaken, der ni av de ti tiltalte blir nevnt.

Innkallingen til rettssaken i Cochabamba i april

Rettsdokumentet der 20-åringen ikke nevnes.

Foto: NRK

Begge de to medtiltalte kvinnene i Bolivia er nevnt, og det samme er 23-åringen som ble arrestert dagen før rettssaken skulle begynt i desember.

Også personene som bor i Bolivia og den 22 år gamle norske kvinnen som i fjor ble arrestert av norsk politi etter å ha oppholdt seg i København, er nevnt i dokumentet fra statsadvokaten.

Den eneste av de ti tiltalte som ikke blir kalt inn til rettssaken i dette brevet, er 20-åringen fra Lillesand.

En grunn til at hun ikke er nevnt i dokumentet kan være at hun måtte få tilsendt et eget brev siden hun var løslatt mot kausjon, men NRK.no har ikke fått dette bekreftet fra boliviansk hold.

Kommer aldri til å bli utlevert

Den 22 år gamle norske kvinnen som frem til romjulen i fjor satt fengslet i Norge, kommer ikke til å bli utlevert til Bolivia, selv om bolivianske myndigheter har uttrykt et ønske om at hun skal komme til Bolivia for å avgi forklaring.

Kontoret til statsadvokat Claudia Carola Mancilla i Bolivia

Kontoret til statsadvokat Claudia Carola Mancilla.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Vi har forklart at Norge utleverer ikke egne statsborgere, og det har de rettet seg etter. De ønsker henne ned for å forklare seg, men det kommer ikke til å skje, sa Lars Grønning i Kripos til NRK.no i Cochabamba i desember i fjor.

Norge har ingen utleveringsavtale med bolivianske myndigheter, men utlevering kan skje dersom et av landene får en begjæring etterkommet. Norge utleverer aldri norske statsborgere, og 20-åringen fra Lillesand kommer heller ikke til å bli sendt tilbake til Bolivia.

For at hennes to medtiltalte norske kvinner skal bli utlevert til Norge, må de først gjennom rettssystemet i Bolivia.

Prøver ikke å få de to andre hjem

En utleveringsbegjæring for den norskbolivianske 23-åringen som ble arrestert i Cochabamba dagen før rettssaken i desember, ble levert av norske myndigheter i fjor.

Ifølge den bolivianske statsadvokaten Claudia Mancilla var en avtale var da ventet å komme på plass fordi han er tiltalt for flere forhold i Norge enn i Bolivia.

Grunnen til at de norske kvinnene ikke ble begjært utlevert av norske myndigheter, var at det ikke forelå noen tiltale mot dem i Norge.

– Vi jobber ikke med utlevering av de norske kvinnene. De er ikke siktet i Norge, sa Grønning i Kripos til NRK.no i desember.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt