Hopp til innhold

Ville ikke blitt noen Irak-invasjon

- USA hadde neppe invadert Irak, hadde vi visst at Saddam ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, heter det etter selvransakelse i den innerste Bush-leiren.

Karl Rove
Foto: Los Angeles Sun / Scanpix/AP

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

På tirsdag kommer Karl Roves memoarer. Den 59 år gamle texaneren var gjennom åtte år president George W. Bush's mest betrodde medarbeider i Det Hvite Hus.

Som ett av verdens ironiske sammentreff, kommer memoarene to dager etter at Irak har avholdt valg - i forsøket på å stable seg på beina igjen som nasjon etter sju blodige år.

Ett av hovedpoengene i boken er at hvis de hadde visst hva de vet i dag - at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen - så ville president Bush neppe ha invadert Irak.

Powells bevis

Den 5. februar 2003 ble loddet kastet. USAs utenriksminister Colin Powell legger frem ugjendrivelig bevis i FN's sikkerhetsråd: USA har bilder og kilder på at Saddam har WMD's, masseødeleggelsesvåpen.

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell i FN

- Jeg skulle ønske jeg aldri hadde vært involvert, sier Colin Powell om FN-talen.

Foto: AP

- Å la Saddam Hussein være i besittelse av masseødeleggelses-våpen i flere måneder eller år til, er ikke et alternativ.

- I en verden, slik den er etter 11.september, er dette utelukket, sa den tidligere fire stjerners generalen.

Tre måneder tidligere hadde president Bush slått fast at ingen kunne være nøytrale i krigen mot terror. «Du er enten med oss eller mot oss».

Mobilt våpenanlegg slik Colin Powell presenterte det for FNs sikkerhetsråd

Mobilt irakisk våpenanlegg slik Colin Powell presenterte det for FNs sikkerhetsråd.

Foto: www.state.gov

USA mente Irak hadde brutt mange nok FN-resolusjoner til at et militært angrep i prinsippet var godkjent. Men Sikkerhetsrådet lot seg ikke presse, og ville ha en runde til med våpeninspektører.

President Bush hevdet FN gjorde seg irrelevant og tok saken i egne hender. Den 19. mars begynte krigen.

CIA visste

I ettertid har det vist seg at Colin Powell ikke var overbevist om at bevismaterialet var godt nok - heller ikke før talen.

Men CIA-sjef George Tenet gikk god for kilden «Curveball» og mente det var en «slam dunk», amerikansk sportsslang for nærmest åpent mål, det fantes ingen problemer som kunne forhindre suksess.

Amerikanske aviser har fått tak i Karl Roves bok Courage and Consequence, der Rove blant annet kommer inn på invasjonen i Irak.

Han tviler på at Kongressen ville ha godkjent krigen uten vissheten om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Det viste seg imidlertid at CIA allerede var klar over at kilden «Curveball» ikke var til å stole på, så amerikanerne lot Colin Powell argumentere i Sikkerhetsrådet på særdeles tynt og tvilsomt grunnlag.

Løy aldri

I sin bok avviser imidlertid Karl Rove at Bush løy.

- Absolutt ikke, skriver han.

Han beklager at Det Hvite Hus aldri klarte å tilbakevise påstanden om løgn på en kraftfull og overbevisende måte, ifølge The New York Times og Washington Post .

«Det var min skyld», sier ekspresidentens lojale medarbeider, som forklarer dette med at han var for opptatt av å planlegge den forestående valgkampen, til å se hvor skadelig påstanden om løgn kom til å bli.

Det kan være betimelig å minne om at Karl Roves memoarer i høyeste grad er et partsinnlegg og ikke den objektive sannhet om det som skjedde forut for «shock and awe»-felttoget som ble innledet med bombingen av Bagdad den 19. mars 2001.

De neo-konservative hadde arbeidet for å styrte Saddam Hussein lenge før angrepene den 11. september .2001, nærmest for å fullføre Den første Irak-krigen.

Å kvitte seg med Saddam Hussein var altoverskyggende. Som George W. Bush selv sa:

- After all, this is a guy who tried to kill my dad at one time.

SISTE NYTT

Siste nytt