Hopp til innhold

Slik vil Gordon Brown vinne valget

Halvering av budsjettunderskuddet på 1500 milliarder kroner er blant fem nye, konkrete valgløfter.

Gordon Brown

FEM LØFTER: Gordon Brown tror løftene skal få velgerne til å gjenvelge Labour, men opposisjonen er ikke imponert.

Foto: Jean-Christophe Verhaegen / Scanpix/AFP

Storbritannias statsminister Gordon Brown la lørdag frem regjeringspartiet Labours hovedløfter før valget i vår.

Statsministeren kjemper hardt for å vinne velgernes gunst, og ligger fortsatt bak de konservative på meningsmålingene.

Brown lover at ministre vil sitte utrygt hvis de ikke klarer å følge dem opp, skriver The Telegraph.

Han mener løftene er konkrete nok og at det er mulig å holde dem, ifølge The Guardian.

Dette lover statsministeren:

  • Sørge for at økonomien kommer på rett kjøl og halvere budsjettunderskuddet på 167 milliarder pund, over 1500 milliarder kroner. Virkemidler: Økonomisk vekst, rettferdige skatter og kutt i lavere prioritert pengebruk.
  • Heve levestandarden for familier. Virkemidler: Lave boliglånsrenter, økte skattefredrag for familier med små barn, hjelp til førstegangskjøpere og indeksregulering av de statlige pensjonene.
  • Satse på en økonomi basert på høyteknologi. Virkemidler: Støtte bedrifter og industrien med å skape en million nye jobber, bygge strekninger for høyhastighetstog, opprette en grønn innvesteringsbank og tilby bredbåndstilknytning til alle.
  • Beskytte førstelinjeinvesteringer i politiet, skoler, for barn og for den statlige helsetjenesten (NHS), og gi en garanti om at alle skal få resultatene fra krefttester innen én uke.
  • Skape mer rettferdige lokalsamfunn. Virkemidler: Kontrollert innvandring, garantier for utdanning, lærlingeplasser og jobber for unge, samt å slå hardt ned på antisosial adferd.

Kan bli mindretallsregjering

Regjeringspartiet Labour har lenge ligget etter de konservative på meningsmålingene, men de siste månedene har forspranget minsket.

David Cameron

David Cameron, leder for de konservative

Foto: Stefan Wermuth / Scanpix/Reuters

David Cameron, leder for de konservative, kaller statsministeren feig. Cameron mener Brown unngår å fastsette en dato for valget, som er forventet å finne sted 6. mai i år.

Les også: «Sleip selger» med fremgang
Les også: Brown: Jeg kommer til å sitte

I Storbritannia snakker kommentatorer nå om mulighetene for et «hung Parliament» etter valget, det vil si at ingen partier får rent flertall i nasjonalforsamlingen. Sist det skjedde var etter valget i 1974, da Labour styrte en mindretallsregjering i åtte måneder.

Lord Donoghue, en politisk rådgiver for de konservative på den tiden, sier til BBC at perioden bar preg av større usikkerhet og mer kortsiktig tenking enn normalt i britisk politikk.

Hovedårsaken til at en mindretallsregjering nå virker mer sannsynlig enn for få måneder siden, er at liberaldemokratene gjør det bra på meningsmålingene.

Partiets leder Nick Clegg kaller Browns nye løfter «innholdsløse», ifølge BBC.

Vil avskaffe Overhuset

Alistair Darling, Storbritannias finansminister

Finansminister Alistair Darling

Foto: Andrew Winning / Scanpix/Reuters

For kort tid siden varslet Labour at de ville avskaffe det britiske Overhuset i sin nåværende form. Brown insisterte lørdag på at en slik reform er viktig for å gjenopprette tilliten til politikken.

Les også: Regjeringen vil avskaffe Overhuset

Brown ønsker å beholde Alistair Darling som finansminister. Darling uttalte fredag at regjeringspartiet i årene som kommer vil kutte hardere i de offentlige budsjettene enn Margaret Thatcher i sin tid gjorde.

Les også: – Vi vil kutte hardere enn Thatcher
Les også: EU ber Brown kutte i gjelden

SISTE NYTT

Siste nytt