Hopp til innhold

Påstand om lange fengselsstraffer

Aktor har lagt ned påstand om 15 og 25 års fengsel for de norske kvinnene i kokain-saken i Bolivia. Forsvarerne krever frifinnelse av den ene og fem års fengsel for den andre.

De to siktede kvinnene under rettsaken i Cochabamba.

Aktor la ned påstand om 25 og 15 års fengsel for de to norske kvinnene.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX / SCANPIX

Sjur Ø. Knudsen byline

15 års fengsel for den gravide 19-åringen og 25 år for den norske 23-åringen, var aktors påstand.

Påstanden for den antatte hovedmannen var på 25 års fengsel. Han er 24 år og norskboliviansk.

For onkelen hans, er det også lagt ned påstand om 25 år. Onkelens forsvarer har avsluttet sin prosedyre i retten.

- Dersom retten finner at de var del av en organisert kriminell gruppe, kan den 23 år gamle norske kvinnen og den norskbolivianske mannen få 30 år, sa statsadvokaten.

Dette synes advokaten til den 23 år gamle norske kvinnen er uhørt.

- De kan umulig være del av en organisert kriminell gruppe så lenge de kjente svært få av de andre tiltalte, sa forsvareren i retten.

Ti personer er tiltalt i saken, men bare åtte av dem sitter på tiltalebenken i Cochabamba.

Ga forsvarer bot

- Akkurat nå snakker vi ikke med noen, sa de to kvinnene til NRK.no før pausen i retten i går.

Før forsvareren til den 23 år gamle kvinnen satte i gang med sin sluttprosedyre, bøtela dommeren den ene forsvareren.

Han sa han var syk på fredag, men hadde ikke lagt fram sykemelding. For dette fikk han en bot som tilsvarer en månedslønn i Bolivia.

- Vis barmhjertighet

Forsvareren til den 23 år gamle kvinnen gjentar i sin prosedyre at de norske kvinnene ikke fikk tolkehjelp da de ble arrestert på flyplassen.

Han synes også det er rart at politiet bare ringte til statsadvokaten for narkotikasaker, og ikke til bombeeksperter, da hunder markerte ved kvinnenes kofferter. Hundene markerer på samme måte ved bombe- og narkotikafunn.

Han mener derfor at politiet hadde åpnet koffertene først. Han hevder at hans klient bare bør dømmes for transport, ikke smugling. Det har en strafferamme på åtte år.

- Dessuten ble ikke transporten gjennomført, sier advokaten. Han ber retten vise barmhjertighet og ta hensyn til at 23-åringen har en datter i Norge.

Han foreslår en straff på maksimalt fem år.

- Bør løslates

Den 19 år gamle kvinnen ristet på hodet under aktors sluttprosedyre. Hun skrev i en notisbok og sa fra til forsvareren sin når hun mente at noe var feil. Hun har tidligere sagt at hun håper å bli ferdig med saken fortest mulig .

Nå er det hennes advokat som holder sluttprosedyre. Han påpeker at 19-åringen stolte på 23-åringen. Ved to anledninger har 19-åringen fått pengesummer satt inn på sin konto. 10 000 kroner etter en reise i 2007 og 36 000 kroner etter en reise i 2008.

- Dette er bare småsummer og beviser ingenting, sier advokaten. Da jentene ble stanset av politiet på flyplassen, viste 19-åringen ingen tegn på nervøsitet.

- Årsaken er at hun ikke kjente til årsaken. 23-åringen hadde bedt henne ta bagene i kofferten bare to timer før, sa advokaten. Han mener at 15 år er alt for lang straff. Han ber om at hun blir frikjent og løslatt.

Les også: Mot sluttstrek i Bolivia

Les også: Mor til 19-åring i retten

19-åringen har sagt seg skyldig å tatt imot bagene som inneholdt kokain, men har nektet for at hun visste hva de inneholdt.

Hun var tiltalt for å smugle narkotika, men aktoratet har sagt at de tror mer på henne enn på den medtiltalte 23-åringen. Hun har ikke innrømmet skyld i retten.

- Stemplet som rebell

Forsvareren til den 24 år gamle norskbolivianeren, som aktor mener er hovedmannen, har ordet i retten i Cochabamba. Han sier at 24 åringen er stemplet som lovløs og rebell lenge før han ble arrestert.

- Aktor hevder at han har mange penger, men kan ikke bevise det. Hva slags kriminell bakmann skriver seg inn på universitetet og eier land i sitt eget navn? spør advokaten.

Han avsluttet sin prosedyre med å kreve frifinnelse.

Les også: Tilbyr kvinnene minstestraff

- Statsadvokatene har bare vist det de ønsker å vise fra overvåkningsvideoen på flyplassen. Hadde alt blitt vist, hadde vi fått sett at onkelen bare var der for å hjelpe de norske kvinnene med bagasjen, sa forsvareren til onkelen i sin prosedyre..

Lysbilder i retten

Aktor fremstilte saken gjennom en lysbildepresentasjon i retten.

- Dette er ikke tiden for å protestere. Det legges ikke frem nye bevis i dag, sier aktor.

SISTE NYTT

Siste nytt