Hopp til innhold

Forsvarer: Veldig fornøyd med avgjørelsen

Dødsdommen mot Tjostolv Moland og Joshua French avvises av den militære høyesteretten i Kongo. Saken sendes nå tilbake til Kisangani.

Tjostolv Moland og Joshua French

Høyesterett i Kongo sendte saken til Tjostolv Moland og Joshua French tilbake til Kisangani.

Foto: STRINGER / AFP

André Kibambe

Molands forsvarer André Kibambe er fornøyd med avgjørelsen.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK
Advokat Morten Furuholmen.

Advokat Morten Furuholmen er ikke like positiv.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Den militære høyesteretten i Kinshasa brukte bare 45 minutter på å ta anken til de to drapsdømte nordmennene tilfølge og avvise dommen.

Saken sendes nå tilbake til Kisangani for en ny behandling.

– Den militære høyesteretten aksepterer forsvarernes ønske, annullerer avgjørelsen og sender saken tilbake til militærdomstolen i Province Orientale, heter det i retten, skriver Aftenposten.

– Jeg er veldig fornøyd med avgjørelsen. Dommerne har tolket kongolesisk lov helt korrekt, sier Molands advokat Andrè Kibambe til Dagbladet.

– Kan være like langt

– Det betyr at de nå må innrette seg på at det blir en ny ankerunde i Kisangani, saken er nå tilbakeført med en ny mulighet for å avgjøre skyldspørsmålet, sier nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen til NRK, som ikke er like sikker som sin kongolesiske kollega.

– Dette er positivt hvis vi nå får en begrunnelse som sier at man har for eksempel utnyttet Molands helsesituasjon eller innrømmer tortur. For da kan vi ha et håp om at rettssaken vil gå i en annen retning enn forrige gang. Men hvis dette bare er en teknikalitet eller en intetsigende avvisning, så er vi like langt, sier Furuholmen, som frykter at en utveksling til Norge nå kan ta tid.

I Vegårshei var skuffelsen stor. Tjostolv Molands far frykter at sønnen ikke vil overleve flere runder i rettsvesenet.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg frykter at de kommer til å dø i fengselet i Kisangani. Norske myndigheter må få dem ut. De må handle, og ikke vente til de er døde, sier Knut Moland.

– De er mentalt slitne, heldigvis er det ikke noen sykdomsutbrudd og situasjonen er labil. Men for dem å nå forberede seg på en ny rettsrunde er mentalt slitsomt, sier Furuholmen.

NRK.no fulgte saken

Litt etter klokken 11 kom advokatene og diplomatene til rettslokalet fikk NRK opplyst av BBC sin journalist i Kinshasa.

Dommeren påpekte under dagens rettssak at aktoratet selv har innrømmet saksbehandlingsfeil i de første rundene.

Dette betyr at de tidligere dommene, der Moland og French ble dømt til døden blant annet for drap og spionasje, ikke er rettskraftige.

Rundt klokken halv tolv ble den militære retten satt.I utgangspunktet skulle avgjørelsen bli offentliggjort i løpet av åtte dager, men fordi et av medlemmene i dommerpanelet døde, ble hele prosessen forsinket.

Kvart over tolv klubbet dommeren i bordet og avviste dommen mot de to.

Behandlet ikke skyldspørsmålet

Høyesterett i Kinshasa behandlet ikke i dag skyldspørsmålet, men tok stilling til om det er begått saksbehandlingsfeil og om det var rett at saken gikk for en militær domstol.

Tjostolv Molands forsvarer André Kibambe sa tirsdag at han er sikker på at det blir en ny rettsrunde for de to nordmennene som fremdeles sitter fengslet i Kisangani.

Kibambe har hele tiden ment at det er begått en rekke saksbehandlingsfeil og ønsket derfor en ny etterforskning av saken.

Denne avgjørelsen betyr også at forhandlinger mellom Norge og Kongo om å få til en soningsoverføring ikke er aktuelt. UD har nemlig uttalt at så lenge det ikke foreligger en rettskraftig dom, kan ikke dette arbeidet starte.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, og har forstått det slik at rettssaken nå starter på 2. nivå med nye dommere, men vi må vente til en rettskraftig dom foreligger før vi kan starte forhandlinger om en soningsoverføring, men kongolesiske myndigheter har sagt at de stiller seg positive til en overføring til Norge, sier Ragnhild Imerslund i UD til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt