Hopp til innhold

BP-sjefen fikk kjeft da han skulle forklare seg

I dag måtte BP-sjefen stå skolerett for Kongressrepresentantene i USA og forklare seg om oljelekkasjen i Mexicogolfen. Men det var en fisker som stjal oppmerksomheten etter at Tony Hayward ble tatt i ed.

Video Raste mot BP-sjefen

BP-sjefen ble avbrutt av en illsint demonstrant da han skulle forklare seg for Kongressrepresentantene i USA.

Kvinnen reiste som opp, og foran sjokkerte tilskuere ropte hun ut mot Hayward.

– Du er skyldig i en forbrytelse, du må i settes i fengsel, skrek kvinnen før sikkerhetsvakter fikk lagt henne i bakken.

Kvinnnen skal være en fjerdegenerasjons fisker i Mexicogolfen, og skal grunnlegger av en aktivistgruppe som kaller seg Codepink, skriver Sky news.

Da høringen kom i gang igjen startet BP-sjefen med å be om unnskylding.

– Brannen om bord Deepwater Horizon-plattformen skulle aldri ha skjedd, og oljeutslippet i etterkant skulle aldri ha skjedd. Jeg er veldig lei for at det skjedde, sa Hayward.

Ble grillet

Dagen etter at BP gikk med på å sette av 20 milliarder dollar til et erstatningsfond, ble toppsjefen i selskapet grillet av utsatte kongressrepresentanter, som har stort behov for å demonstrere handlekraft foran mellomvalget til høsten.

– Under ditt lederskap har BP tatt en ekstrem risiko, sa kongressrepresentanten Henry Waxman, demokrat og leder av en kontrollkomité i Representantene hus.

– BP har tatt snarvei etter snarvei for å spare én million dollar her og noen timer eller dager der, mente han.

Video BP-HØRING-170610-WW_MXF_Innboks.MP4

Tony Hayward ba om unnskyldning.

BP aksjen til himmels

Men selv om BP-sjefen fikk krass kritikk av kongressmedlemmene i USA, kunne han glede seg over at børsen i London reagerte positivt på selskapets erstatningsfond. Aksjen steg med 6,7 prosent torsdag.

Men til tross for oppturen ligger BP-aksjen langt unna det normale nivået. Siden riggulykken skjedde og oljeutslippet var et faktum, har aksjen sunket mer enn 45 prosent, skriver NTB.

  • Les også:

Fikk kjeft

Det har stormet rundt Tony Hayward siden oljeriggen Deepwater Horizon havarerte i april og forårsaket det største oljeutslippet i USAs historie.

Blant annet har Hayward sagt at han ønsker sitt gamle liv tilbake, en kommentar Kongressen ikke lot gå upåaktet hen.

–Jeg er sikker på at du vil få livet ditt tilbake, med en gyllen fallskjerm hjemme i England. Men i Amerika må vi leve med de forferdelige konsekvensene av BPs hensynsløse sikkerhetsignorering, sa den demokratiske kongressrepresentanten Bart Stupak, ifølge NTB.

Ville ikke gjøre som Bush

Onsdag var BP-ledelsen innkalt på teppet i Det hvite hus, der de ble presset av president Barack Obama til å gå med på å opprette erstatningsfondet på 20 milliarder dollar.

– Dette er en god start. BP har sagt seg villig til å bidra med 20 milliarder dollar til et oljeutslippsfond, samt 100 millioner dollar til et fond som skal hjelpe arbeidsledige oljearbeidere, sa Obama på en pressekonferanse etter møtet.

Obama besøker Mexicogolfen

15. juni besøkte Obama strendene i Florida sammen med Floridas guvenør Charlie Crist.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Så snart det gikk opp for alle at en miljøkatastrofe var i emning, ble det om å gjøre for Obama ikke å havne i samme situasjon som forgjengeren George W. Bush.

Han tok ikke orkanen Katrina på alvor før det var for sent, og resten av hans presidentperiode var ugjenkallelig punktert.

Få dager etter at lekkasjen begynte var Obama på plass på golfkysten, og mandag var han der igjen for fjerde gang. Likevel har han måttet registrere at oppslutningen synker og at frustrerte amerikanere mener han ikke gjør nok.

– Kjenner ikke årsaken

Tony Hayward sier det er for tidlig å si hva som forårsaket ulykken i Mexicogolfen.

Han mener ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon skjedde som resultat av svikt i en lang rekke ledd.

– En rekke selskaper var involvert, deriblant BP, og det er rett og slett for tidlig å kunne forstå årsaken, sier Hayward.

SISTE NYTT

Siste nytt