Hopp til innhold

Tekstilarbeidere gjør opprør i Bangladesh

Minst 15.000 tekstilarbeidere gjør opprør i Dhakas gater. Arbeiderne, som syr klær for blant andre Hennes & Mauritz, krever høyere lønn og bedre arbeidsforhold.

Minst 30 personer, blant dem ti politifolk, ble onsdag morgen lokal tid skadet i en av demonstrasjonene som har preget Dhakas gater den siste tiden. Det melder nettstedet Bangladesh News.

– Alle arbeiderne i området har forlatt fabrikken og gått ut i gatene, sier Salim M. Jahangir, en talsmann for Dhaka-politiet til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene kastet ifølge AFP stein mot politiet, som svarte med tåregass. Mellom 15 og 20.000 personer deltok i demonstrasjonene.

– Fagorganiserte blir forfulgt

Ansatte ved byens mange tekstilfabrikker, som produserer klær for vestlige kjeder som blant andre Hennes & Mauritz og Wal-Mart, krever høyere lønninger og bedre arbeidsforhold.

Kvinner i kø i Bangladesh

Først og fremst kvinner jobber i Bangladesh' tekstilindustri. Her står flere av dem i kø for å få hjelp etter at en syklon traff det fattige landet i mai i fjor.

Foto: Pavel Rahman / AP

Arbeiderne mener det er umulig å leve for mistelønnen, som er 160 kroner i måneden. Nå krever de 450 kroner per måned.

Organisasjonen Framtiden i våre hender har nær kontakt med flere organisasjoner og fagorganiserte i Bangladesh, og er med på kampanjen Clean clothes (Rene klær). Fagrådgiver Carin Leffler kjenner arbeidernes situasjon godt.

Kø utenfor Hennes og Mauritz

Hennes & Mauritz er en av kjedene som kjøper klær produsert i Bangladesh.

Foto: Linn Mevold Skogheim / NRK

– Fagorganisering er veien å gå for disse arbeiderne, men mange som organiserer seg blir forfulgt av myndigheter og bedriftsledere, hevder hun.

– Bør velge «organiserte» fabrikker

Ifølge Leffler er flere redde for å organisere seg eller oppsøke fagforeninger. Derfor ser hun lyst på at så mange nå demonstrerer i gatene.

– Mange tenker nok at det ikke er like farlig å protestere når de er mange, sier hun.

Framtiden i våre hender mener forbrukerne bør engasjere seg, men at norske kjeder og kjeder med butikker i Norge har et enda større ansvar.

– Kjedene må bruke makten sin overfor både myndigheter og fabrikkeiere for å presse fram økte lønninger. De må også betale en pris for varen som muliggjør en høyere lønn på andre siden, og velge fabrikker hvor det er lov til å organisere seg, mener hun.

Fabrikker ble stengt

Leffler opplyser at også GinaTricot, KappAhl, Lindex og Varner-gruppen (blant andre Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann, Vivikes og Wearhouse) selger klær produsert i Bangladesh.

Gjennom sin pressekontakt i Norge, Vibeke Holann, sier Hennes & Mauritz at de forsøker å påvirke myndighetene til å øke lønningene.

– Vi vet at minstelønnen er lav, og mener selvsagt at det skal kunne være mulig å leve av den, sier Holann, og legger til at Hennes & Mauritz sammen med flere andre selskaper tidligere i 2010 sendte en felles oppfordring til landets regjering.

Arkivfoto klesbutikk

Også Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann, GinaTricot, KappAhl og Lindex selger klær sydd av arbeidere i det asiatiske landet.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix/AFP

Opptøyene, som startet for over en uke siden, begynte ved fire fabrikker tilhørende en av landets største tekstil-selskaper. Siden har det spredt seg til flere selskaper og større områder.

Har 4500 fabrikker

Sist uke ble flere hundre fabrikker i et industriområde utenfor hovedstaden stengt på grunn av opptøyene. Produksjonen ble imidlertid gjenopptatt dagen etter, da myndighetene satte inn nær 1000 politifolk for å opprettholde ro og orden.

I fjor ble det opptøyer etter at en en gruppe arbeidere ikke hadde fått utbetalt lønna si .

Klesproduksjon er grunnpilaren i det fattige landet, som har rundt 4500 tekstilfabrikker. Kleseksport utgjør nesten 80 prosent av Bangladesh' samlede eksport.

Bytter shopping med symaskin

Myndighetene har blit utsatt for press fra blant annet den franske supermarkedkjeden Carrefour samt Levi Strauss.

De har lovt å øke minstelønna, men ber arbeiderne vise tålmodighet.

I serien «Blod, svette og t-skjorter», som for tiden sendes på NRK2 og NRK3, bytter fire britiske moteløver ut shopping med hardt arbeid innen indisk klesproduksjon. Erfaringen blir tøff for dem alle.

SISTE NYTT

Siste nytt