Hopp til innhold

- Hater virkelig amerikanerne

Talibankrigere er oftest vanlige folk som har det til felles at de hater amerikanere, forteller Pål Refsdal, som i fjor ble bortført av en Taliban-gruppe.

Taliban-gruppen som Refsdal var hos

En gruppe talibankrigere i Kunar-provinsen.

Foto: Pål Refsdal

Forrige helg ble fire norske soldater drept i Afghanistan. De kjørte på en veibombe som var lagt ut av afghanske opprørere.

Les: Fire norske soldater drept av veibombe i Afghanistan

Hvem disse opprørerne er, de som kjemper mot norske soldater, er det derimot vanskelig å klart definere.

– Det er vanskelige å se hvem vi slåss mot, men det er noe Taliban-inspirert, og det er noe kriminell aktivitet vi slåss mot, forteller sjef for de norske styrkene i Maimana, oberst Rune Solberg. Han sier det er vanskelig å gi et klart svar på hvem Norge kriger mot i det nordlige Afghanistan.

Les: - Vanskelig å si hvem vi slåss mot

Hater USA

Pål Refsdal utenfor sitt hjem

Pål Refsdal har møtt talibankrigere i Afghanistan.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Frilansjournalisten, fotografen og dokumentarfilmskaperen Pål Refsdal har selv vært flere turer i Afghanistan.

I fjor reiste han til Kunar-provinsen øst i landet for å følge en gruppe talibankrigere og lage en dokumentarfilm om dem. Det endte med at han selv ble kidnappet av de som definerers som fienden av de internasjonale styrkene, inkludert de norske.

Alt om: Nordmann kidnappet i Afghanistan

Refsdal kom tett på talibankrigerne, og kan fortelle at de i hovedsak er lokale menn med et bestemt hat mot Vesten.

– Taliban hater virkelig amerikanerne, forteller frilansjournalisten som møtte flere lokale krigere i Kunar-provinsen.

Provinsen er i et område som i all hovedsak bare har amerikanske soldater fra den internasjonale ISAF-styrken.

Mange ulike allianser

Selv om Refsdal var fange i et annet område enn der de norske soldatene kriger, tror han at det nordmennene møter heller ikke er enkelt å håndtere.

– Som de fleste offiserer sikkert kan bekrefte, så er det veldig vanskelig å vite hvem det kjempes mot. Det enkleste er å si at de er opprørere – at det er Taliban, al Qaida eller lignende, men det kan like godt være små grupperinger som den ene uken er alliert med nordmennene og den andre uken angriper nordmenn, forteller Refsdal.

Refsdal kan fortelle om svært kompliserte allianser i landet, som er preget av krig over mange tiår. Selv fikk han merke hvordan allianser og nettverk fungerte da han risikerte å bli solgt videre fra fangenskapet som gissel.

– Det er ingen som er eksperter på Afghanistan og kan forstå alle alliansene som er der, det er helt umulig, forteller han.

Tre talibansoldater på en fjellknaus i Afghanistan

Talibansoldatene ville først gjerne vise frem våpnene sine, men ble mer rolige og naturlig ettersom tiden gikk og Refsdal bodde hos dem.

Foto: Pål Refsdal / NRK

Vil bli kvitt vestlige styrker

Et fellestrekk for de ulike afghanske grupperingene virker likevel å være kampen mot de vestlige internasjonale styrkene, med USA i spissen.

– Taliban er egentlig en veldig nasjonalistisk bevegelse, og de slutter å krige så fort utenlandske styrker har forlatt landet, skulle jeg tro. Til meg sa de at de skal få ut amerikanerne og da stopper krigen, sier Refsdal om sine samtaler med krigerne om konflikten.

Slik Refsdal forsto talibankrigerne i den østlige delen av landet, var det i all hovedsak lokale menn som hadde valgt å slutte seg til en væpnet kamp.

– De talibansoldatene jeg møtte i Øst-Afghanistan var lokale mennesker som bodde der sammen med sine familier. De bodde stort sett i sine landsbyer og sine hus, og flyttet kanskje bare noen kilometer for å krige.

SISTE NYTT

Siste nytt