Hopp til innhold

Støre og Clinton drøftet Afghanistan

I over en halvtime drøftet Norges og USAs utenriksministere den militære og politiske situasjonen i Afghanistan under konferansen i Kabul.

Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre

Utenriksministrene Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre drøftet Afghanistan sammen i en halvtime under konferansen i Kabul.

Foto: Bjørn Jahnsen/Uteririksdepartementet/ / SCANPIX

Store deler av verdens politiske elite, deriblant 44 utenriksministere, har tirsdag vært samlet i Kabul for å diskutere framtiden til det krigsherjede Afghanistan.

Clinton og Støre hadde i dag et separat møte på 35 minutter for å diskutere viktige temaer som ble tatt opp under konferansen.

- Vi diskuterte kanskje særlig med fokus på de politiske prosessene Afghanistan skal gå igjennom for å få til forsoning og politisk inkludering, sier Støre, og roser sin amerikanske kollega:

- Det kom viktige budskap fra den amerikanske utenriksministeren i hennes innlegg her, og vi hadde en fordypende samtale rundt dette, sier han til NRK.

Hør radioreportasje fra NRKs Hallvard Sandberg i Afghanistan:

Les også: Et speilbilde av Vestens engasjement

Video Støre i Afghanistan

Video: Afghanistan-konferanse i Kabul.

Sterk anerkjennelse av norske styrker

Støre har også i løpet av dagen hatt to møter med øverstkommanderende for alle styrkene i Afghanistan, den amerikanske generalen David Petraeus. De to tok blant annet opp situasjonen for de norske styrkene i Nord-Afghanistan.

- Fra alle jeg snakker med her, er det en sterk anerkjennelse av måten de norske styrkene gjør jobben sin på. Det tror jeg ikke de bare gjør av høflighet, men jeg tror de har løst oppgavene sine på en måte som vekker interesse i andre land, sier Støre.

Soldater fra US Army i Afghanistan

Afghanistans president lover at de skal kunne ha kontroll over egen sikkerhet innen 2014.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Vil ikke sette deadline

Afghanistans president Hamid Karzai og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ledet konferansen, hvor Karzai slo fast at afghanske sikkerhetsstyrker skal ha ansvaret for sikkerheten i landet innen 2014.

Målet er at de afghanske soldatene innen året er omme skal begynne å ta over noe av ansvaret fra NATO-styrkene, ifølge et utkast til felles uttalelse fra konferansen.

Den britiske utenriksministeren William Hague sa under konferansen at landet skal ha alle sine kampstyrker ute av Afghanistan innen 2015. Støre finner det ikke naturlig å sette slike tidsfrister.

- Vi har en deadline vi også, men vi har ikke satt et tall på den. Deadlinen er at vi kan si at vi har bidratt til å gjøre det vi var ment å gjøre da vi kom hit. Jeg konstaterer at vi er på god vei i den retning. Jeg tror ikke det er bra at vi binder oss til en politisk definert dato i noe som er så foranderlig som dette, sier han.

Taliban-krigere

USA vurderer nå å åpne for indirekte forhandlinger med Taliban.

Foto: Pål Refsdal

Strengere krav til Karzai

Hamid Karzai

Afghanistans president Hamid Karzai.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Foruten å love å ta ansvar for egen sikkerhet innen 2014, lover Karzai bedre kontroll over pengebruken i landet. Men han krever også at mer penger går til hans regjeringsapparat, noe enkelte frykter kan føre til økt korrupsjon.

Støre sier at kravene til Karzais regjering vil skjerpes, og han er ikke sikker på at vi kan stole på løftene.

- Jeg tror ikke vi i utgangspunktet kan stole på at det vi får høre under konferansen er det som kommer til å skje, men dette gir en oppdatert mulighet til å holde Karzai ansvarlig. Vi tar i bruk et tettere nett av oppfølgingsmekanismer nå. Hver sjette måned sjekkes det om målene blir nådd, sier Støre.

En viktig nyhet som har kommet fram i forbindelse med konferansen, er at USA er i ferd med å endre sin Afghanistan-strategi. De åpner nå for å kunne forhandle med høytstående Taliban-medlemmer via tredjeparter.

SISTE NYTT

Siste nytt