Hopp til innhold

Seks drept i opptøyer i Mosambik

Minst seks mennesker er drept, og minst 15 er såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterer mot økte priser i Mosambiks hovedstad Maputo.

Video Opprør mot økte brødpriser i Mosambik

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Rasende innbyggere i Maputo protesterer mot økte priser.

– To barn har blitt drept i forstaden Mafalala. Skarpe skudd blir brukt fordi politet gikk tom for gummikuler i noen områder, sier politiets talsperson Arnaldo Chefo til nyhetsbyrået Reuters.

Demonstrantene satte fyr på dekk og blokkerte veier, ifølge politiet, som brukte tåregass for å spre massene.

Politiet opplyser offisielt at tre personer er drept, mens kilder både ved sykehus og i politiet sier at minst seks er drept.

Dyrere brød og drivstoff

Innbyggere i det fattige landet i det sørlige Afrika sier at de har blitt rammet av økte priser på vanlige matvarer, som brød. Økte kostnader for drivstoff og andre varer gjør situasjonen enda vanskeligere.

Noe av bakgrunnen for protestene er at myndighetene økte prisen på brød med 30 prosent på onsdag. Økningen kom etter at hveteprisene har økt på verdensbasis.

Mosambik er svært avhengig av import fra Sør-Afrika. Varene derfra har blitt dyrere de siste månedene, etter at den sørafrikanske valutaen rand har styrket seg.

(Saken fortsetter under artikkelen)

Protester i Mosambik

Demonstrant brenner barrikader under protestaksjoner mot høye mat- og drivstoffpriserMaputo.

Foto: Grant Lee Neuenburg / Reuters

Spredte seg

– Jeg kan nesten ikke brødfø meg selv. Jeg vil bli med på protestene fordi jeg er rasende på de høye levekostnadene, sier Nelfa Temoteo, som bor i den tett befolkede forstaden Malhazine, til Reuters.

Politiet i Maputo har forsøkt å mane til ro, mens opptøyene har spredt seg i byen med 1,2 millioner innbyggere.

– Det er plynding og vandalisering. Butikker og banker i forretningsdistriktet er stengt, opplyser Chefo.

I 2008 ble minst seks personer drept i Mosambik, under protestaksjoner mot hye drivstoffpriser og levekostnader. Myndighetene kuttet etter dette prisen på diesel for minibuss-drosjer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt