Hopp til innhold

– Sinne, hat og trangsyn

Den tøffe retorikken i den amerikanske politiske debatten er i ferd med å bli skandaløs, mener sheriffen som jobber med skyteepisoden der en politiker ble skutt og seks andre ble skadd i Arizona. – Det hjelper ikke at det er så mye våpen i omløp, sier norsk USA-ekspert.

Pima County-sheriff Clarence Dupnik

Pima County-sheriff Clarence Dupnik slår oppgitt ut med armene over den politiske retorikken, som fører til hat og vold i USA.

Foto: Chris Morrison / Ap

– Sinnet, hatet og trangsynet som foregår her i landet er i ferd med å bli skandaløs, og dessverre har Arizona blitt en slags hovedstad for dette. Vi har blitt selve mekka for fordommer og trangsyn, sa Pima County-sheriff Clarence Dupnik sent lørdag.

Han la til at retorikken som nå brukes i politikken «kan være ytringsfrihet, men det er ikke uten konsekvenser».

Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords ble skutt gjennom hjernen lørdag. Hvorfor skjedde dette, spør man seg i USA.

Foto: Susan Walsh / Ap

Uttalelsene kom etter at en 22 år gammel mann lørdag skjøt og drepte seks personer på et velgermøte i Tucson i delstaten Arizona. Den amerikanske kongresskvinnen Gabrielle Giffords ble hardt skadd i skyteepisoden.

Giffords et mål for Tea Party-bevegelsen

Kongress-setet til demokraten Giffords var et av setene som Tea Party-bevegelsen håpet å kunne vinne. I valgkampen var Giffords rent billedlig utpekt som et mål av den konservative politikeren og tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin.

Foran kongressvalget ga Palins valgkamporganisasjon, SarahPAC, ut et kart hvor demokratiske politikere var «siktet inn».

Giffords ble 2. november gjenvalgt for en tredje toårsperiode fra Arizonas åttende kongressdistrikt. I valget beseiret hun - med 2 prosents seiersmargin - en kandidat med støtte fra Tea Party-bevegelsen, der Palin blir ansett som en slags «dronning».

Et vindu på Giffords kontor i Tucson ble i mars knust, dagen etter at hun hadde stemt for president Obamas helsereform i Kongressen. Giffords fortalte til MSNBC at hun ikke fryktet for livet sitt, men at den politiske retorikken var blitt «utrolig opphisset».

Hun ble også spurt om lederne hos Republikanerne burde gått sterkere ut mot volden. «Det burde begge partiene,» var Giffords svar.

På spørsmålet om hva hun mente om å havne på Palins «hit list», og få et sikte over valgkretsen, svarte Giffords:

– Når folk gjør slikt må de innse at det vil bli konsekvenser.

Gabrielle Giffords sendes ut på båre

Gabrielle Giffords sendes vekk på båre.

Foto: James Palka / Ap

Ukjent motiv for massakren

Hvorfor 22 år gamle Jared Lee Loughner drepte seks personer og såret 14 under Giffords velgermøte, er ukjent.

Loughner har lagt en rekke forvirrede videoer på Youtube, der hovedbudskapet hans er at myndighetene med forkjellige midler holder det amerikanske folket hjernevasket.

Det spekuleres i forskjellige medier om at han har bånd til ekstreme miljøer, men dette er ikke bekreftet av etterforskerne, ledet av FBI-sjef Robert Mueller. Det er også for tidlig å si om han er inspirert av ytterliggående kommentarer fra politikerne i USA.

Likevel - det som er sikkert er at retorikken som blant annet Palin står bak, er med på å fyre opp under ekstremister som mener at president Obama er Djevelen selv, og at alle hans partifeller også er det fordi de støtter ham.

I fjor offentliggjorde borgerrettsgruppen Southern Poverty Law Centre (SPLC) en statistikk som kaster lys over hva som er i ferd med å skje:

Siden president Obama inntok Det hvite hus har ekstremistiske grupper - med «ville anti-myndighetene konspirasjonsteorier» som utnytter det populistiske sinnet over landet og har infiltrert den gjengse tenkemåten - økt med 244 prosent.

– Skylder på hverandre

Den norske USA-eksperten Hilde Restad i Nupi sier at den opphetede retorikken i den amerikanske debatten på ingen måte er noe nytt. Også tilbake på 1800-tallet var dette normalt.

– Det er sikkert andre land også som er like ille. Men det som er spesielt med USA er alle våpnene som er i omløp. Enhver med våpen kan gå bort til en politiker og skyte han eller henne. Mange som er sinte for ting, samtidig som de er mentalt forstyrret, har svært lett tilgang til å gjøre som Jared Lee Loughner gjorde, sier Restad.

– Hisser den harde retorikken opp folket?

– Det er det de diskuterer nå. Under helsereformdebatten har det for eksempel blitt brukt opphetet retorikk, blant annet mye roping og trusler.

– De på høyresida i amerikansk politikk vil si at skytingen i Arizona ikke har noe med dem å gjøre, men bare dreier seg om enslige, gale personer. De på venstresida sier at det er høyrepolitikernes retorikkbruk som har skylden, sier Restad.

– Har den amerikanske politikkens personfokus noe å si?

– I USA stiller man jo til valg som person, og ikke parti. Men samtidig har det vært angrep på bygninger som symboliserer staten, sier Restad.

– Nyhetsstrømmen har skjerpet frontene

– Det er ingen direkte forbindelse til Sarah Palin i denne saken, sier NRKs utenriksmedarbeider Wenke Eriksen.

Hun peker på at det er sterk retorikk på begge ytterfløyene i den amerikanske politikken - ordene er mye sterkere enn det vi er kjent med fra Norge. Og denne retorikken er bakteppet for problemet som sheriff Dupnik nå tar opp.

Eriksen tror mange nå håper på en mildere ordbruk om politiske motstandere.

– Vanlige amerikanere er lei av ytterfløyenes retorikk, som vi kanskje kan si er et resultat av den 24-timers nyhetssyklusen som vi har i dag. Dette har skjerpet frontene. Mange amerikanere føler at det nå må gå an å snakke politikk, og forstå hverandres synspunkter uten å angripe hverandre.

Se hele Wenke Eriksens kommentar omkring skytingen i Arizona:

Video Wenke Eriksen kommenterer skytingen i Tucson

Mange attentater mot presidentene

USA er ikke ukjent med politisk vold. Før Obama har 12 amerikanske presidenter blitt utsatt for attentater: Andrew Jackson i 1835, Abraham Lincoln i 1865, James Garfield i 1881, William McKinley i 1901, Harry S Truman i 1950, John F. Kennedy i 1963, Richard Nixon i 1974, Gerald Ford to ganger i 1975, Ronald Reagan i 1981, George H.W. Bush i 1993, Bill Clinton to ganger i 1994 og George W. Bush fire ganger mellom 2001 og 2008.

Mot president Obama skal det ha blitt avslørt to planer med mål om å drepe ham i 2008.

Også Franklin D. Roosevelt ble forsøkt drept etter presidentvalget i 1933, og tre ganger har det vært attentater mot presidentkandidater: Theodore Roosevelt i 1912, Robert F. Kennedy i 1968 og George Wallace i 1972.

I tillegg har det vært voldelige angrep mot åtte guvernører, sju senatorer, ni kongressmedlemmer, 11 borgermestre, 17 delstatsrepresentater og 11 dommere.

Ingen andre land med over 50 millioner innbyggere har hatt et like stort antall politiske attentat og attentatforsøk, ifølge Digital History.

SISTE NYTT

Siste nytt