Hopp til innhold

Ber egypterne ta ansvar for egen sikkerhet

Den egyptiske hæren oppfordrer borgerne til å danne egne militser for å beskytte nabolagene sine mot plyndring.

Militser i Kairo

Sivile egyptere går sammen om å beskytte hjemmene sine mot innbruddstyver.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Det er nå lovløse tilstander i de største byene i Egypt: Kairo, Suez og Alexandria.

Gjengmedlemmer arresteres i hopetall, etter at både offentlige bygninger og private hjem har blitt utsatt for omfattende plyndring og hærverk, melder den arabiske nyhetskringkasteren Al Jazeera.

Særlig i de rike forstadene har private eiendommer blitt rundstjålet av det som ifølge Al Jazeera er bander bestående av fattige menn fra kriminelle miljøer.

– Kan ikke skille gode fra onde

I tillegg blir bankfilialer, butikker og kjøpesentre plyndret. Øyenvitner forteller at en horde med mennesker skal ha røsket med seg TV-apparat, høyttaleranlegg og ventilatorere før de tente på hovedkvarteret til regjeringspartiet NDP.

Den egyptiske hæren ber folk om å gå sammen i militser eller folkehærer for å beskytte sine egne hjem og eiendeler, ettersom soldatene selv har nok med å forsvare departementskontorer og andre viktige offentlige bygninger.

Innbyggere har flere steder gått sammen i selvforsvarsgrupper, og beskytter seg mot inntrengere med skytevåpen, balltre, kniver og jernstenger.

Våpenbutikk plyndret i Kairo

En våpenbutikk har blitt plyndret i Kairo.

Foto: AMR AHMAD / Afp

– Bruker moskeene til å mobilisere

Utenfor Kairo har lokalbefolkningen tatt i bruk minaretene, tårnene på moskeen der imamen roper ut bønneropet, for å mobilisere og organisere de sivile militsene, ifølge Al Jazeera.

Samtidig oppmoder forsvarsdepartementet folk innstendig om å respektere portforbudet og å holde seg borte fra gatene.

– I Guds navn, hjelp oss å beskytte vårt kjære Egypt ved å respektere portforbudet. Banditter begår alvorlig kriminalitet og soldatene kan ikke skille de gode fra de onde. Hold dere innendørs for deres egen sikkerhets skyld, sier en talsmann for departementet i en kunngjøring på egyptisk TV

Video Egypt-opprør i Lørdagsrevyen

Egypt-opprør i Lørdagsrevyen på NRK1 29.01.2011.

Minst 73 drept

Titusenvis av egyptiske regimekritikere trosser portforbudet i Egypt og fortsetter demonstrasjonene. Minst 73 aktivister er drept og flere tusen såret i løpet av det siste døgnet

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble minst 62 personer drept i sammenstøt mellom aktivister og politi fredag, mens elleve personer mistet livet lørdag.

Tre av dem ble drept av egyptisk politi da de forsøkte å storme innenriksdepartementets bygning lørdag ettermiddag.

17 drept i Beni Suef

Ifølge Reuters ble 17 personer drept av politiet da de forsøkte å angripe en politistasjon i Beni Suef, sør for Kairo.

Tolv av de drepte ble skutt under et forsøk på å angripe en politistasjon i Biba, mens fem andre angrep en annen politistasjon i byen Nasser. Flere skal ha blitt skadd i skuddvekslingen.

Flere politistasjoner har blitt angrepet av demonstranter det siste døgnet.

EGYPT-POLITICS-UNREST

President Hosni Mubarak tviholder på makten i Egypt, men aktivistene viser ingen tegn til tretthet etter flere dager med kraftige opptøyer.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp
Advarer mot å trosse portforbudet

Den hardt pressede presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, kalte fredag ut hæren og innførte portforbud i tre byer. Portforbudet trådte i kraft lørdag klokken 16 lokal tid (15 norsk tid), men demonstrantene så ikke ut til å bry seg.

Lørdag kveld antas det å være så mange som 50 000 samlet på frigjøringsplassen, Tahrir square, i Egypts hovedstad Kairo.

Vedvarende opptøyer, plyndring og vandalisering av offentlige bygninger har preget situasjonen i Egypt det siste døgnet.

Forsvarsdepartementet advarer nå folk mot å trosse portforbudet, og sier Hæren vil ta i bruk hardhendte midler for å sørge for at portforbudet blir overholdt.

Rike og fattige side om side

Video Kaotisk i Kairo lørdag ettermiddag

President Hosni Mubarak tviholder på makten i Egypt, men aktivistene viser lørdag ettermiddag ingen tegn til tretthet - etter flere dager med kraftige opptøyer.

– Det er et kjempeengasjement, sier Odd Karsten Tveit, NRKs reporter i Kairo.

Også Nobels fredspris-vinner Mohamed ElBaradei forteller om stor bredde blant demonstrantene.

– Kvinner og menn, gamle og unge fra alle samfunnslag står sammen i kampen mot Mubarak, sier ElBaradei til Al Jazeera.

Politiet har vært lite synlig i gatene siden opptøyene startet. I Kairos gater er politiet så godt som fraværende lørdag kveld, og regimekritikerne har begynt å sette opp vegsperringer.

(Saken fortsetter under kartet)

Oversikt over steder med opptøyer i Egypt

Her er det opptøyer i Egypt.

Foto: NRK

Krever Mubaraks avgang

Demonstrantene brydde seg ikke om en oppfordring fra hæren om å ikke samle seg. De så ikke ut til å være fornøyde med president Mubaraks løfter fra fredag kveld.

– Det vi vil, er at Mubarak går av, ikke bare regjeringen hans. Vi stopper ikke demonstrasjonene før han går, sier demonstranten Mohammed Mahmoud i Kairo.

I Alexandria har det vært sammenstøt mellom tusenvis av demonstranter og politi, mens i byen Suez har hæren begynt å stramme grepet i sentrumsområdet.

Militære stridsvogner ruller inn i hjertet av byen og posisjonerer seg horisontalt langs innfartsveiene for å stenge av området.

– Suez ser nå ut som en spøkelsesby, og ved sperringene er aktivistene rasende på soldatene, forteller Al Jazeera-reporter Sherine Tadros like før klokken 18.

Suez i Egypt

Suez i Egypt.

Foto: Abu Salahuddien / Ap

Pyramidene avstengt

Det er ingen sammenstøt mellom hæren og demonstrantene, forteller Tveit.

– Men i en annen bydel, i Giza ute ved pyramidene, er en politistasjon satt i brann, et fengsel er brutt opp og fangene er kommet ut. Det har ført til at pyramidene nå er avstengt, sier han.

– Man ønsker åpenbart ikke at turistene skal komme i en situasjon der det er kaos, forklarer reporteren.

Mummier ødelagt

Museet i Kairo

Museet i Kairo har allerede blitt plyndret for mange antikke gjenstander.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Militæret forsøker også å beskytte andre steder av stor arkeologisk betydning, blant annet Det egyptiske museet, som nå er i ferd med å bli plyndret.

Museet i Kairo huser noen av oldtidens mest verdifulle skatter, som flere av gullskattene fra faraoen Tuth Ankh Amons gravkammer.

Ifølge Al Jazeera er flere antikke skatter allerede stjålet, og to mummier er ødelagt.

Egyptere beskytter Museet i Kairo

Egyptere danner et menneskelig skjold for å beskytte museet i Kairo mot plyndring og vandalisering.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

(Saken fortsetter under videoen)

Video Odd Karsten Tveit rapporterer fra Egypt kl. 15.00 lørdag 29.01.2010

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Odd Karsten Tveit rapporterer fra Egypt.

Hindret innbrudd i bank

Hæren brukte stridsvogner og avfyrte skudd i luften for å tvinge vekk flere hundre demonstranter som angrep inngangen til en bygning knyttet til Sentralbanken i en av Kairos forsteder lørdag, sier et vitne til Reuters.

Demonstrantene brukte treplanker for å forsøke å bryte seg inn i bygningen, hvor det trykkes papirpenger. De stakk fra stedet da de så stridsvognene og hørte skuddene.

Før de siste tre drepte, var 45 personer drept under fem dager med opptøyer i Egypt, ifølge egyptiske helsemyndigheter. TV-kanalen Al Jazeera melder om at mer enn 90 er drept i opptøyene.

I går eskalerte situasjonen voldsomt på «vredens dag».

Mektig spionsjef ny visepresident

Omar Suleimann (t.v.) tas i ed som ny visepresident

Omar Suleimann (t.v.) tas i ed som ny visepresident.

Foto: AFP PHOTO / HO / AL MASRIYA TV

President Mubarak sparket i går regjeringen, og i dag gikk den formelt av.

Samtidig har Mubarak forsikret seg om at alle de tre øverste politiske vervene i Egypt nå er besatt av menn med solid militær bakgrunn.

Ahmed Shafiq, tidligere sjef for det egyptiske luftforsvaret, er utnevnt som ny statsminister. Han tar dermed over etter Ahmed Nazif, som hadde vært regjeringssjef i Egypt siden 2004.

Egypts etterretningssjef Omar Suleiman er tatt i ed som ny visepresident i landet, ifølge statlige medier. Britiske Daily Telegraph har kalt ham «en av verdens mektigste spionsjefer».

Mubarak selv har også bakgrunn fra militæret, som tidligere sjef for luftforsvaret i perioden 1972-1975.

– Den nye statsministeren og visepresidenten er to politikere som ikke blir sett på som korrupte, men det er likevel ikke nok til å tilfredsstille regimekritikerne. De står fast på at Mubarak må gå av, forteller Odd Karsten Tveit fra Kairo.

Geistelig støtte til aktivistene

Yusuf al-Qaradawi, en innflytelsesrik muslimsk geistelig, har lørdag oppfordret Mubarak til å gi fra seg makten. Han sier det ikke er noen løsning på krisen i Egypt uten at presidenten går av.

Et høytstående medlem av det egyptiske regjeringspartiet, Admed Ezz, søkte lørdag avskjed, melder statlig egyptisk TV.

Stålmagnaten Ezz er en mektig aktør innen egyptisk politikk og næringsliv, og også en nær venn alliert av president Mubaraks sønn Gamal.

SISTE NYTT

Siste nytt